szabot
2018. augusztus 11. szombat, 12:10
Egy fegyver eltűnt, több mint 400 ember szorult orvosi ellátásra.
Bukarest prefektusa rendelte el, hogy a csendőrök karhatalmi erővel lépjenek fel és éjfél után ürítsék ki a kormány székhelye előtti Victoriei teret, ahol péntek este több tízezer ember tüntetett a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt ellen. Azt, hogy kitől kapta a parancsot, a csendőrség szombat reggel jelentette be. A főváros prefektusa Speranţa Cliseru, Gabriela Firea PSD-s főpolgármester korábbi tanácsadója.
 
Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a tüntetők és karhatalom közti összetűzések során a rendbontók körbevettek és ütlegelni kezdtek két csendőrt, akiket – a hírtelelevíziók élő közvetítésének tanúsága szerint – az erőszakot elutasító többi tüntető testével védve mentett meg a lincseléstől.
 
Péntek délután és este rendszeressé váltak az összecsapások a tüntetők egy pár tucatnyi, erőszakos csoportja és a csendőrök között. Azt senki sem érti, hogy a csendőrök miért nem távolították el szisztematikusan a rendbontókat a tüntetők több tízezres tömegéből úgy, ahogy azt tették a tavalyi tömegtüntetésen, ahol az egyre erőszakosabbá vált, focihuligánoknak tartott személyek csoportját a csendőrség egyik egysége izolálta, majd eltávolította a békésen tüntető tömegtől.
 
Tegnap este viszont a csendőrség nem emelte ki az erőszakoskodókat, legfeljebb lefújta könnygázzal, majd könnygázfelhőket eresztett a tüntetők békés csoportjaira is, és vízágyút is bevetett. Több személy, köztük újságírók is panaszolták, hogy csendőrök ok nélkül kezdték el verni, rúgni őket annak ellenére, hogy az újságíró szólt és mutatta is az újságíróigazolványát. 
 
 
A Hotnews újságírójának – az ütések és rúgások mellett – még a telefonját is az aszfalthoz csapták, amivel élőben közvetítette a tüntetést. A Frontline Club Bucharest szervezet ingyenes jogsegélyt ajánlott fel mindazoknak, akiket a csendőrök megvertek péntek este. 
 
A Facebookon egyre több olyan fotó tűnik fel, amely tanúsága szerint a csendőrség gumilövedékeket lőtt a tüntetőkre. A saját sérüléseiket lefotózó emberek gumisrapnelekről írnak, és mindenkit arra szólítanak fel, jelentkezzen a törvényszéki szakorvosi intézetnél látleletért.
 
 
 

Elloptak egy fegyvert

A csendőrség érthetetlen fellépése nagyon furcsa következményekhez vezetett: két csendőr elszakadt az egységétől, és magára maradt a tömegben, amelynek erőszakos elemei verték őket, a tüntetők másik része pedig igyekezett saját testével is megvédeni őket. Az esti híradások még két csendőrségi fegyver ellopásáról szóltak, ma reggel a csendőrség azt jelentette, hogy csak egyikőjük fegyvere tűnt el. 
 
Egyikük, a csendőrnő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba került. Nem kizárt, hogy gerincsérülése miatt egy életre lebénul, mondta a csendőrség szóvivője, aki tagadta, hogy kollégái magára hagyták volna a képek tanúsága szerint magára maradt két csendőrt.
 
 
Egyelőre nyolc büntetőeljárás indult, köztük a csendőrnőt ütlegelők ellen, akik azonosításáért rendőrségi és ügyészségi nyomozás indult. 33 tüntetők vittek be kihallgatásra.
 
A csendőrség szóvivője, Marius Militaru egyértelmű és szisztematikus provokációról beszélt, amely kiváltotta a csendőrség erőszakos, de szerinte arányos fellépését. 35 csendőr szorult orvosi ellátásra, közülük 11-en kerültek kórházba, mondta.
 
A bukaresti mentőszolgálat jelentése szerint több mint 400 ember szorult orvosi ellátásra az este folyamán, közülük több mint hatvanan kerültek kórházba.
 
A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal mintegy fél óra alatt kiszorították a tüntetőket a Victoria-térről. Az arcukat elfedő rendbontók azonban a környező utcákban folytatták a csatározást a karhatalommal, köveket dobáltak, és betörtek a környező üzletekbe. Éjjel egykor még javában dobigálták a csendőröket.
 
 
Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el. „Egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan. Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” – írta a szociálliberális kormánnyal szemben álló jobboldali államfő, aki szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a történtekért.
 
A csendőrség péntek esti fellépését a katonai ügyészség vizsgálja, jelentették be szombat délben. Iohannis felkérte Augustin Lazăr főügyészt, hogy sürgősen vizsgáltassa ki a csendőrség tegnap esti fellépését. A csendőrségi beavatkozás törvényességének kivizsgálása mellett kérte azoknak a személyeknek is a gyors azonosítását és bűnrészességük megállapítását, akik részt vettek az erőszakos cselekményekben.
 
Bukarestben és az ország más nagyvárosaiban is tüntetéseket hirdettek meg szombat estére tiltakozásként a csendőrök erőszakos bukaresti fellépése ellen.
 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27747
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?