szabot
2018. augusztus 11. szombat, 12:10
Egy fegyver eltűnt, több mint 400 ember szorult orvosi ellátásra.
Bukarest prefektusa rendelte el, hogy a csendőrök karhatalmi erővel lépjenek fel és éjfél után ürítsék ki a kormány székhelye előtti Victoriei teret, ahol péntek este több tízezer ember tüntetett a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt ellen. Azt, hogy kitől kapta a parancsot, a csendőrség szombat reggel jelentette be. A főváros prefektusa Speranţa Cliseru, Gabriela Firea PSD-s főpolgármester korábbi tanácsadója.
 
Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a tüntetők és karhatalom közti összetűzések során a rendbontók körbevettek és ütlegelni kezdtek két csendőrt, akiket – a hírtelelevíziók élő közvetítésének tanúsága szerint – az erőszakot elutasító többi tüntető testével védve mentett meg a lincseléstől.
 
Péntek délután és este rendszeressé váltak az összecsapások a tüntetők egy pár tucatnyi, erőszakos csoportja és a csendőrök között. Azt senki sem érti, hogy a csendőrök miért nem távolították el szisztematikusan a rendbontókat a tüntetők több tízezres tömegéből úgy, ahogy azt tették a tavalyi tömegtüntetésen, ahol az egyre erőszakosabbá vált, focihuligánoknak tartott személyek csoportját a csendőrség egyik egysége izolálta, majd eltávolította a békésen tüntető tömegtől.
 
Tegnap este viszont a csendőrség nem emelte ki az erőszakoskodókat, legfeljebb lefújta könnygázzal, majd könnygázfelhőket eresztett a tüntetők békés csoportjaira is, és vízágyút is bevetett. Több személy, köztük újságírók is panaszolták, hogy csendőrök ok nélkül kezdték el verni, rúgni őket annak ellenére, hogy az újságíró szólt és mutatta is az újságíróigazolványát. 
 
 
A Hotnews újságírójának – az ütések és rúgások mellett – még a telefonját is az aszfalthoz csapták, amivel élőben közvetítette a tüntetést. A Frontline Club Bucharest szervezet ingyenes jogsegélyt ajánlott fel mindazoknak, akiket a csendőrök megvertek péntek este. 
 
A Facebookon egyre több olyan fotó tűnik fel, amely tanúsága szerint a csendőrség gumilövedékeket lőtt a tüntetőkre. A saját sérüléseiket lefotózó emberek gumisrapnelekről írnak, és mindenkit arra szólítanak fel, jelentkezzen a törvényszéki szakorvosi intézetnél látleletért.
 
 
 

Elloptak egy fegyvert

A csendőrség érthetetlen fellépése nagyon furcsa következményekhez vezetett: két csendőr elszakadt az egységétől, és magára maradt a tömegben, amelynek erőszakos elemei verték őket, a tüntetők másik része pedig igyekezett saját testével is megvédeni őket. Az esti híradások még két csendőrségi fegyver ellopásáról szóltak, ma reggel a csendőrség azt jelentette, hogy csak egyikőjük fegyvere tűnt el. 
 
Egyikük, a csendőrnő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba került. Nem kizárt, hogy gerincsérülése miatt egy életre lebénul, mondta a csendőrség szóvivője, aki tagadta, hogy kollégái magára hagyták volna a képek tanúsága szerint magára maradt két csendőrt.
 
 
Egyelőre nyolc büntetőeljárás indult, köztük a csendőrnőt ütlegelők ellen, akik azonosításáért rendőrségi és ügyészségi nyomozás indult. 33 tüntetők vittek be kihallgatásra.
 
A csendőrség szóvivője, Marius Militaru egyértelmű és szisztematikus provokációról beszélt, amely kiváltotta a csendőrség erőszakos, de szerinte arányos fellépését. 35 csendőr szorult orvosi ellátásra, közülük 11-en kerültek kórházba, mondta.
 
A bukaresti mentőszolgálat jelentése szerint több mint 400 ember szorult orvosi ellátásra az este folyamán, közülük több mint hatvanan kerültek kórházba.
 
A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal mintegy fél óra alatt kiszorították a tüntetőket a Victoria-térről. Az arcukat elfedő rendbontók azonban a környező utcákban folytatták a csatározást a karhatalommal, köveket dobáltak, és betörtek a környező üzletekbe. Éjjel egykor még javában dobigálták a csendőröket.
 
 
Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el. „Egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan. Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” – írta a szociálliberális kormánnyal szemben álló jobboldali államfő, aki szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a történtekért.
 
A csendőrség péntek esti fellépését a katonai ügyészség vizsgálja, jelentették be szombat délben. Iohannis felkérte Augustin Lazăr főügyészt, hogy sürgősen vizsgáltassa ki a csendőrség tegnap esti fellépését. A csendőrségi beavatkozás törvényességének kivizsgálása mellett kérte azoknak a személyeknek is a gyors azonosítását és bűnrészességük megállapítását, akik részt vettek az erőszakos cselekményekben.
 
Bukarestben és az ország más nagyvárosaiban is tüntetéseket hirdettek meg szombat estére tiltakozásként a csendőrök erőszakos bukaresti fellépése ellen.
 
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27747
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.
Református szórványmagyarok, szász evangélikusok, bukovinai lengyel és székely katolikusok nyomában jártunk, megnéztük a román ortodoxok egykori kulturális fellegvárait is.
A szerzőnek teljes mértékben igaza van: Bukarest abszolút nem Budapest! De teljesen más okok miatt, mint amiket felsorol.