Fotó: Cătălin Georgescu
erőszakik
szabot
2018. augusztus 11. szombat, 14:54
A csendőrök napok óta tudtak róluk, Viorica Dăncilă pedig nem?

Teljeskörű jelentést kért a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) Viorica Dăncilă miniszterelnök a tegnap esti erőszakos cselekmények előkészítőiről és kiprovokálóiról – írja a Mediafax hírügynökség kormányközleményre hivatkozva. 

A kormányfő határozottan elítélte a békés tüntetés közepette zajlott erőszakos cselekményeket, amelyeket a belügyminisztérium szerint jól szervezett csoportok provokáltak ki, amelyek megtámadták a rendfenntartókat, intézményeket, és közjavakat rongáltak azzal a céllal, hogy konfliktust robbantsanak ki a békés tüntetők és a rendfenntartók között.

Annak kivizsgálását is kérte a kormányfő, hogyan intézkedtek a román állam hírszerző intézményei, amikor tudomásukra jutott, hogy egyesek erőszakossá akarnak változtatni egy békésnek meghirdetett, nyilvános politikai rendezvényt.

FRISS: A kormányzati közleményre válaszként a SRI közölte, hogy Eduard Hellvig igazgató telefonon beszélt Viorica Dăncilă kormányfővel, és elmondta neki, hogy a hírszerzés továbbított minden, rendelkezésére álló adatot és információt a belügyminisztérium operatív szerveinek. A SRI helytelenít minden olyan próbálkozást, amely politikai vitákba vonná be a szervezetet, illetve a közvélemény félretájékoztatását a SRI nemzetbiztonsági szerepével kapcsolatban.

 

A kérés teljes mértékben jogos annak fényében, hogy a csendőrség már napokkal a pénteki tüntetés előtt figyelmeztetett, hogy egyesek csoportok erőszakot akarnak bevetni és kiprovokálni a tüntetésen. Ez be is igazolódott már péntek délután négykor, majd hét előtt nem sokkal, később pedig egyre sűrűbben, a helyszínen ténykedő csendőri egységek mégsem igyekeztek kiemelni vagy legalább eltávolítani őket a békésen tüntető tízezres tömegből.

Viorica Dăncilă ugyanakkor elítélte az ellenzéket is, amiért az utcai erőszakért egyértelműen a karhatalmi szerveket tette felelőssé, szerinte egyes politikusok a rendfenntartók ellen uszítják a lakosságot. 

A péntek esti tüntetéseket a külföldön dolgozó román vendégmunkások hirdették meg a hazai korrupcióellenes küzdelmet támogatandó, illetve tiltakozásként a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt büntetőügyes, valamint hozzá nem értő vezetői ellen.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27748
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.