Fotó: Cătălin Georgescu
erőszakik
szabot
2018. augusztus 11. szombat, 14:54
A csendőrök napok óta tudtak róluk, Viorica Dăncilă pedig nem?

Teljeskörű jelentést kért a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) Viorica Dăncilă miniszterelnök a tegnap esti erőszakos cselekmények előkészítőiről és kiprovokálóiról – írja a Mediafax hírügynökség kormányközleményre hivatkozva. 

A kormányfő határozottan elítélte a békés tüntetés közepette zajlott erőszakos cselekményeket, amelyeket a belügyminisztérium szerint jól szervezett csoportok provokáltak ki, amelyek megtámadták a rendfenntartókat, intézményeket, és közjavakat rongáltak azzal a céllal, hogy konfliktust robbantsanak ki a békés tüntetők és a rendfenntartók között.

Annak kivizsgálását is kérte a kormányfő, hogyan intézkedtek a román állam hírszerző intézményei, amikor tudomásukra jutott, hogy egyesek erőszakossá akarnak változtatni egy békésnek meghirdetett, nyilvános politikai rendezvényt.

FRISS: A kormányzati közleményre válaszként a SRI közölte, hogy Eduard Hellvig igazgató telefonon beszélt Viorica Dăncilă kormányfővel, és elmondta neki, hogy a hírszerzés továbbított minden, rendelkezésére álló adatot és információt a belügyminisztérium operatív szerveinek. A SRI helytelenít minden olyan próbálkozást, amely politikai vitákba vonná be a szervezetet, illetve a közvélemény félretájékoztatását a SRI nemzetbiztonsági szerepével kapcsolatban.

 

A kérés teljes mértékben jogos annak fényében, hogy a csendőrség már napokkal a pénteki tüntetés előtt figyelmeztetett, hogy egyesek csoportok erőszakot akarnak bevetni és kiprovokálni a tüntetésen. Ez be is igazolódott már péntek délután négykor, majd hét előtt nem sokkal, később pedig egyre sűrűbben, a helyszínen ténykedő csendőri egységek mégsem igyekeztek kiemelni vagy legalább eltávolítani őket a békésen tüntető tízezres tömegből.

Viorica Dăncilă ugyanakkor elítélte az ellenzéket is, amiért az utcai erőszakért egyértelműen a karhatalmi szerveket tette felelőssé, szerinte egyes politikusok a rendfenntartók ellen uszítják a lakosságot. 

A péntek esti tüntetéseket a külföldön dolgozó román vendégmunkások hirdették meg a hazai korrupcióellenes küzdelmet támogatandó, illetve tiltakozásként a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt büntetőügyes, valamint hozzá nem értő vezetői ellen.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27748
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?