Fotó: Cătălin Georgescu
erőszakik
szabot
2018. augusztus 11. szombat, 14:54
A csendőrök napok óta tudtak róluk, Viorica Dăncilă pedig nem?

Teljeskörű jelentést kért a Román Hírszerző Szolgálattól (SRI) Viorica Dăncilă miniszterelnök a tegnap esti erőszakos cselekmények előkészítőiről és kiprovokálóiról – írja a Mediafax hírügynökség kormányközleményre hivatkozva. 

A kormányfő határozottan elítélte a békés tüntetés közepette zajlott erőszakos cselekményeket, amelyeket a belügyminisztérium szerint jól szervezett csoportok provokáltak ki, amelyek megtámadták a rendfenntartókat, intézményeket, és közjavakat rongáltak azzal a céllal, hogy konfliktust robbantsanak ki a békés tüntetők és a rendfenntartók között.

Annak kivizsgálását is kérte a kormányfő, hogyan intézkedtek a román állam hírszerző intézményei, amikor tudomásukra jutott, hogy egyesek erőszakossá akarnak változtatni egy békésnek meghirdetett, nyilvános politikai rendezvényt.

FRISS: A kormányzati közleményre válaszként a SRI közölte, hogy Eduard Hellvig igazgató telefonon beszélt Viorica Dăncilă kormányfővel, és elmondta neki, hogy a hírszerzés továbbított minden, rendelkezésére álló adatot és információt a belügyminisztérium operatív szerveinek. A SRI helytelenít minden olyan próbálkozást, amely politikai vitákba vonná be a szervezetet, illetve a közvélemény félretájékoztatását a SRI nemzetbiztonsági szerepével kapcsolatban.

 

A kérés teljes mértékben jogos annak fényében, hogy a csendőrség már napokkal a pénteki tüntetés előtt figyelmeztetett, hogy egyesek csoportok erőszakot akarnak bevetni és kiprovokálni a tüntetésen. Ez be is igazolódott már péntek délután négykor, majd hét előtt nem sokkal, később pedig egyre sűrűbben, a helyszínen ténykedő csendőri egységek mégsem igyekeztek kiemelni vagy legalább eltávolítani őket a békésen tüntető tízezres tömegből.

Viorica Dăncilă ugyanakkor elítélte az ellenzéket is, amiért az utcai erőszakért egyértelműen a karhatalmi szerveket tette felelőssé, szerinte egyes politikusok a rendfenntartók ellen uszítják a lakosságot. 

A péntek esti tüntetéseket a külföldön dolgozó román vendégmunkások hirdették meg a hazai korrupcióellenes küzdelmet támogatandó, illetve tiltakozásként a kormány és a kormányzó Szociáldemokrata Párt büntetőügyes, valamint hozzá nem értő vezetői ellen.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27748
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.
Református szórványmagyarok, szász evangélikusok, bukovinai lengyel és székely katolikusok nyomában jártunk, megnéztük a román ortodoxok egykori kulturális fellegvárait is.
A szerzőnek teljes mértékben igaza van: Bukarest abszolút nem Budapest! De teljesen más okok miatt, mint amiket felsorol.