Hajó elleni rakéta (fotó: Wikipédia)
Óva intjük a Nagy Tesót!
Jean St'Ay
2018. augusztus 10. péntek, 11:36
Persze, csak a tervek és projektek szintjén. És a NATO-val a háta mögött.

Emlékeznek még: talán a nyári meleg volt az oka, talán nem, de Mihai Fifor védelmi miniszter nemrég azt találta mondani, hogy: „Világos, hogy Putyin elnök sosem lesz elragadtatva attól, hogy Romániában jelentős haderők vannak. Hogy lehetne Putyin elnök elragadtatva attól, hogy itt van nekünk a deveselui katonai támaszpont a ballisztikus rakétákkal...”

Ding! Miután kiröhögték magukat (ugye, Romániának sose volt ballisztikus rakétája), az oroszok erőt vettek magukon, és beszóltak kicsit a mioritikus hazának. Hogy egyrészt furcsállják a miniszter úr elszólása körüli ballisztikus hisztériát, de hát ez nem az ő dolguk, belügy. Viszont az nagyon is az ő dolguk, hogy az amerikai rakétaelhárító rendszerek romániai jelenléte potenciális fenyegetést is jelent Oroszország nemzeti biztonságára nézve. Ezt nagyon nem hagyhatják szó, sőt, tett nélkül: Oroszország olyan lépésekre kényszerül, amelyek szavatolják a saját biztonságát. Hát, ettől bárkit rázogathat a hideg, akár a legnagyobb augusztusi hőségben is.

A román hadügy egy kicsit rágta a körmét, aztán előállt a megfelelő válasszal. Természetesen nem közvetlenül Putyin elnöknek címezve, de azért elég világos az üzenet, tekintettel arra, hogy hajó elleni rakétakilövő rendszerekről van szó... és hát ki a nagy ellenfél a Fekete-tengeren? A ruszkik, nem nehéz kitalálni.

Na de nézzük, miről van szó konkrétan. A román védelmi minisztérium bejelentette: közvitára bocsátja a haditengerészet hajó elleni rakétarendszerekkel való felszerelésére vonatkozó kormányhatározatot. A korszerű fegyverek az ugyancsak vitatható teljesítményű, 30 évvel ezelőtt gyártott szovjet rakétakilövő rendszert váltanák fel.

Az új rendszer a román tengerpart igazi „őrangyalaként” működne. Hatósugara 125 és 250 kilométer között mozog, a román tengerpart teljes hossza pedig 245, tehát, mondjuk, középen elhelyezve lazán körbe tudja lőni az egész partvidéket. Amint a neve (hajó elleni rakéta) is ékesen jelzi, ellenséges hajók kilövésére lehet használni. A rendszer mozgó egységekből áll, tehát könnyedén furikázhat ide-oda, igény szerint (már ha van út, amelyen haladhat), vannak rajta szenzorok, amelyek érzékelik az ellenséges hajókat, amelyeket szépen meg kell célozni, aztán meg kell nyomni a piros gombot és ennyi. A követőrakéták szépen követik a célpontot, még akkor is, ha az cselező hadmozdulatokat vet be.
Na de mennyibe is kerül egy ilyen „oroszhárító” kütyü? A védelmi minisztérium szerint kábé 164 millió euróba, áfástól. Az összeget a minisztérium költségvetéséből fedeznék, részletekben, 2018 és 2022 között, részben hitelkonstrukciók útján.

Ami még fontos: a szerződést megnyerő cégtől a minisztérium elvárja, hogy Románia területén gyártsa le a védelmi rendszer elemeit. Ami jó.

És hogy mit fog ehhez szólni Oroszország? Ez jelen pillanatban még a jövő zenéje. Vagy ballisztikus robbanása.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27738
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.