Hajó elleni rakéta (fotó: Wikipédia)
Óva intjük a Nagy Tesót!
Jean St'Ay
2018. augusztus 10. péntek, 11:36
Persze, csak a tervek és projektek szintjén. És a NATO-val a háta mögött.

Emlékeznek még: talán a nyári meleg volt az oka, talán nem, de Mihai Fifor védelmi miniszter nemrég azt találta mondani, hogy: „Világos, hogy Putyin elnök sosem lesz elragadtatva attól, hogy Romániában jelentős haderők vannak. Hogy lehetne Putyin elnök elragadtatva attól, hogy itt van nekünk a deveselui katonai támaszpont a ballisztikus rakétákkal...”

Ding! Miután kiröhögték magukat (ugye, Romániának sose volt ballisztikus rakétája), az oroszok erőt vettek magukon, és beszóltak kicsit a mioritikus hazának. Hogy egyrészt furcsállják a miniszter úr elszólása körüli ballisztikus hisztériát, de hát ez nem az ő dolguk, belügy. Viszont az nagyon is az ő dolguk, hogy az amerikai rakétaelhárító rendszerek romániai jelenléte potenciális fenyegetést is jelent Oroszország nemzeti biztonságára nézve. Ezt nagyon nem hagyhatják szó, sőt, tett nélkül: Oroszország olyan lépésekre kényszerül, amelyek szavatolják a saját biztonságát. Hát, ettől bárkit rázogathat a hideg, akár a legnagyobb augusztusi hőségben is.

A román hadügy egy kicsit rágta a körmét, aztán előállt a megfelelő válasszal. Természetesen nem közvetlenül Putyin elnöknek címezve, de azért elég világos az üzenet, tekintettel arra, hogy hajó elleni rakétakilövő rendszerekről van szó... és hát ki a nagy ellenfél a Fekete-tengeren? A ruszkik, nem nehéz kitalálni.

Na de nézzük, miről van szó konkrétan. A román védelmi minisztérium bejelentette: közvitára bocsátja a haditengerészet hajó elleni rakétarendszerekkel való felszerelésére vonatkozó kormányhatározatot. A korszerű fegyverek az ugyancsak vitatható teljesítményű, 30 évvel ezelőtt gyártott szovjet rakétakilövő rendszert váltanák fel.

Az új rendszer a román tengerpart igazi „őrangyalaként” működne. Hatósugara 125 és 250 kilométer között mozog, a román tengerpart teljes hossza pedig 245, tehát, mondjuk, középen elhelyezve lazán körbe tudja lőni az egész partvidéket. Amint a neve (hajó elleni rakéta) is ékesen jelzi, ellenséges hajók kilövésére lehet használni. A rendszer mozgó egységekből áll, tehát könnyedén furikázhat ide-oda, igény szerint (már ha van út, amelyen haladhat), vannak rajta szenzorok, amelyek érzékelik az ellenséges hajókat, amelyeket szépen meg kell célozni, aztán meg kell nyomni a piros gombot és ennyi. A követőrakéták szépen követik a célpontot, még akkor is, ha az cselező hadmozdulatokat vet be.
Na de mennyibe is kerül egy ilyen „oroszhárító” kütyü? A védelmi minisztérium szerint kábé 164 millió euróba, áfástól. Az összeget a minisztérium költségvetéséből fedeznék, részletekben, 2018 és 2022 között, részben hitelkonstrukciók útján.

Ami még fontos: a szerződést megnyerő cégtől a minisztérium elvárja, hogy Románia területén gyártsa le a védelmi rendszer elemeit. Ami jó.

És hogy mit fog ehhez szólni Oroszország? Ez jelen pillanatban még a jövő zenéje. Vagy ballisztikus robbanása.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27738
Áram és víz nélkül maradt vasárnap teljes Lugos. Temes megyében 45 ezer ember hiányolja a 20. század civilizatorikus vívmányát, a villanyt.
Ma jelentette be, hogy jövőre újra indul, és semmi kétségünk afelől, hogy meg is választják.
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Januárban Kolozsváron tapsolhatunk a USNK-nak.
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.