művészet Moldvában
Szerző: Főtér.ro
2018. augusztus 10. péntek, 13:08
Emlékművet állítana Suceava önkormányzata a nagy egyesülés tiszteletére, a beérkező pályamunkák közül azonban egyszerűen lehetetlen választani. Annyira rosszak.

Enyhén szólva nem volt könnyű dolga a Suceava-i önkormányzat által felállított centenáriumi bizottságnak, amikor megtekintették a emlékműpályázatra beérkezett, enyhén szólva nevetséges „alkotásokat”. Pedig a testület  már két alkalommal is összeült, hogy kiválassza a legjobb makettet – legutóbb épp a héten –, de nyertest ezúttal sem sikerült választani.

A pályamunkákról készült fotók alapján valahogy megértjük szegény bizottsági tagokat, mivel a legtöbb ábrázolás minimum a Walking Dead című zombis sorozat jeleneteit juttatja eszünkbe, hogy mást ne mondjunk. Olyan makett is akad, melyért az artista egy ötödikes kézimunkaórán biztosan nem kapna átmenőjegyet.

Pedig a jelentős művészek igencsak megkérték az árát a kreációnak: a kivitelezésre 430 ezer és 1,4 millió lejt kértek volna el.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27741
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.