paloták harca
Szerző: Marian Sultănoiu
2018. augusztus 10. péntek, 09:47
Hatalmas gólt rúgott a PSD Klaus Iohannis kapujába. Az államelnök most nézheti a kiürített perselyt.

A pozitív pótköltségvetés tanulsága? Maximálisan negatív!

A saját helyzetével tisztában nem lévő román kormányfő teret engedett a párt csúcsáról érkezett biztatásoknak, és egészségesen visszanyeste az állam legfontosabb intézményeinek pénzét, ahogy azt tette volna hajdanán, kreatív kézimunka-tanárnőként, a fiatal úttörőlányok rakottszoknya-mintája mentén.

Konkréten, csaknem 12 millió lejjel vágta vissza –

a Romániát külföldön képviselő és a legmagasabb szintű csúcstalálkozókat és összejöveteleket szervező (pontosabban, azét az intézményét, amely a fenti eseményeket szervezné, vagy szervezte volna) Elnöki Hivatal, valamint a titkosszolgálatok pénzét – mintha a párhuzamos állam megszervezése lett volna az egyetlen dolguk, nem pedig egyenesen és egyöntetűen megvédeni a jogállamot.

Egy régebbi bejelentésnek megfelelően csonkította a gazdasági, energetikai, fejlesztési, külügyi, közlekedésügyi, környezetvédelmi, víz- és erdőügyi, ifjúsági és sport-, kutatási és innovációs minisztériumok fejlesztési törekvéseit.
Vagyis mindenhonnan vágott, ahol tettekkel/projektekkel/eredményekkel módosítani lehetett volna a román társadalomról/gazdaságról jelenleg kialakult benyomást, és főleg onnan, ahonnan Románia Európa-párti képviselete, az ország társadalmi, gazdasági és – miért ne? – katonai biztonsága kisugárzik.

„Az Elnöki Hivatal 2018-ra vonatkozó költségvetését pont azért határozták meg 57,558 millió lejben, mert ez az az összeg, amelyből megfelelő módon támogatható Románia elnökének tevékenysége. Egy ekkora mértékű negatív költségvetés-kiigazítás körülményei között

nem lehet ellátni Románia képviseletét, és az ország nem tudja teljesíteni vállalt nemzetközi kötelezettségeit,

mint amilyen „Három Tenger Kezdeményezés” csúcstalálkozójának, valamint az Európai Unió Tanácsa román elnökségének gyakorlásával kapcsolatos 2019-es események megszervezése. Románia külföldi partnerei ezáltal értesülni fognak arról, hogy a kormány blokkolja kötelezettségvállalásainkat”, jelentette be az Elnöki Hivatal.

Nos, mit mondjak… Ha gajra vágtad az Elnöki Hivatalt és vészhelyzetbe hoztad a szolgálatokat, akkor már csak a járművek és repülők üzemanyagát kell kifizetned az ellenségeknek és különleges postával elküldened nekik a támadáshoz szükséges lőszert. És mindez pont most történik, amikor az egész hatalom azon kínlódik, hogy mindenféle vádpontokat találjon Iohannis elnök hazaárulásával kapcsolatosan.

Nevetségessé tettek egy egész nemzetet:

ugye, ellehetetlenítették a vállalt nemzetközi kötelezettségek teljesítését, továbbá előidézték az állami vezetés hitelvesztését – mert itt nem egy bizonyos elnök, hanem Románia Elnöki Hivatala tevékenységének blokkolásáról/„szabotálásáról” van szó. Egy regionális jelentőségű csúcstalálkozó, mint amilyen a „Három Tenger Kezdeményezés” ellehetetlenítése nem rombolja le teljesen meg nem érdemelt módon – kizárólag egy politikai és destruktív testvérháború nevében – ennek az országnak az imázsát, mely kevesebb mint két évvel ezelőtt bizonyos rendkívül kedvező belső fejlődési távlatok előtt állt, egy kedvező európai kontextusban?
Vajon Románia érdekének ezen újabb sérülése egy olyan lépéssel, mely feldúlja a jogállam legfontosabb intézményei egy részének tevékenységét, nem generálhat egy újabb epizódot a hatalmi ágak „hazaárulás” jelenség spiráljával szembeni nyílt harcában?

Milyen jó Vionak (Viorica Dăncilă kormányfő – a szerk.), hogy szabadságra ment! Mert különben, egy meglepetésszerű közleményből megtudhatta volna, hogy éppen lakatot tett Cotroceni-re…


Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27736
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.