paloták harca
Szerző: Marian Sultănoiu
2018. augusztus 10. péntek, 09:47
Hatalmas gólt rúgott a PSD Klaus Iohannis kapujába. Az államelnök most nézheti a kiürített perselyt.

A pozitív pótköltségvetés tanulsága? Maximálisan negatív!

A saját helyzetével tisztában nem lévő román kormányfő teret engedett a párt csúcsáról érkezett biztatásoknak, és egészségesen visszanyeste az állam legfontosabb intézményeinek pénzét, ahogy azt tette volna hajdanán, kreatív kézimunka-tanárnőként, a fiatal úttörőlányok rakottszoknya-mintája mentén.

Konkréten, csaknem 12 millió lejjel vágta vissza –

a Romániát külföldön képviselő és a legmagasabb szintű csúcstalálkozókat és összejöveteleket szervező (pontosabban, azét az intézményét, amely a fenti eseményeket szervezné, vagy szervezte volna) Elnöki Hivatal, valamint a titkosszolgálatok pénzét – mintha a párhuzamos állam megszervezése lett volna az egyetlen dolguk, nem pedig egyenesen és egyöntetűen megvédeni a jogállamot.

Egy régebbi bejelentésnek megfelelően csonkította a gazdasági, energetikai, fejlesztési, külügyi, közlekedésügyi, környezetvédelmi, víz- és erdőügyi, ifjúsági és sport-, kutatási és innovációs minisztériumok fejlesztési törekvéseit.
Vagyis mindenhonnan vágott, ahol tettekkel/projektekkel/eredményekkel módosítani lehetett volna a román társadalomról/gazdaságról jelenleg kialakult benyomást, és főleg onnan, ahonnan Románia Európa-párti képviselete, az ország társadalmi, gazdasági és – miért ne? – katonai biztonsága kisugárzik.

„Az Elnöki Hivatal 2018-ra vonatkozó költségvetését pont azért határozták meg 57,558 millió lejben, mert ez az az összeg, amelyből megfelelő módon támogatható Románia elnökének tevékenysége. Egy ekkora mértékű negatív költségvetés-kiigazítás körülményei között

nem lehet ellátni Románia képviseletét, és az ország nem tudja teljesíteni vállalt nemzetközi kötelezettségeit,

mint amilyen „Három Tenger Kezdeményezés” csúcstalálkozójának, valamint az Európai Unió Tanácsa román elnökségének gyakorlásával kapcsolatos 2019-es események megszervezése. Románia külföldi partnerei ezáltal értesülni fognak arról, hogy a kormány blokkolja kötelezettségvállalásainkat”, jelentette be az Elnöki Hivatal.

Nos, mit mondjak… Ha gajra vágtad az Elnöki Hivatalt és vészhelyzetbe hoztad a szolgálatokat, akkor már csak a járművek és repülők üzemanyagát kell kifizetned az ellenségeknek és különleges postával elküldened nekik a támadáshoz szükséges lőszert. És mindez pont most történik, amikor az egész hatalom azon kínlódik, hogy mindenféle vádpontokat találjon Iohannis elnök hazaárulásával kapcsolatosan.

Nevetségessé tettek egy egész nemzetet:

ugye, ellehetetlenítették a vállalt nemzetközi kötelezettségek teljesítését, továbbá előidézték az állami vezetés hitelvesztését – mert itt nem egy bizonyos elnök, hanem Románia Elnöki Hivatala tevékenységének blokkolásáról/„szabotálásáról” van szó. Egy regionális jelentőségű csúcstalálkozó, mint amilyen a „Három Tenger Kezdeményezés” ellehetetlenítése nem rombolja le teljesen meg nem érdemelt módon – kizárólag egy politikai és destruktív testvérháború nevében – ennek az országnak az imázsát, mely kevesebb mint két évvel ezelőtt bizonyos rendkívül kedvező belső fejlődési távlatok előtt állt, egy kedvező európai kontextusban?
Vajon Románia érdekének ezen újabb sérülése egy olyan lépéssel, mely feldúlja a jogállam legfontosabb intézményei egy részének tevékenységét, nem generálhat egy újabb epizódot a hatalmi ágak „hazaárulás” jelenség spiráljával szembeni nyílt harcában?

Milyen jó Vionak (Viorica Dăncilă kormányfő – a szerk.), hogy szabadságra ment! Mert különben, egy meglepetésszerű közleményből megtudhatta volna, hogy éppen lakatot tett Cotroceni-re…


Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27736
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?