Fotó: OSZK
Kelep-telep
Jean St'Ay
2018. augusztus 10. péntek, 12:53
Mindezt egy telefonos applikáció segítségével állapította meg a Román Madártani Egyesület.

A törökök démoni madárnak tartják, mi, magyarok viszont épp ellenkezőleg, amint arra a gyermekdal is utal (jó, a 150 éves török uralom mellett). Ráadásul hasznos madár, kedves madár, szép madár. Igen, ő a fehér gólya, latinul Ciconia ciconia. És ha mindez így van, akkor bizony, oda kell figyelni rá rendesen.

A Román Madártani Egyesület és az ENEL áramszolgáltató szépen létrehoztak egy Uite, barza! (Ni, a gólya!) nevű telefonos applikációt, amelyet működése óta 9352 felhasználó töltött le. Az applikáció lényege, hogy aki valahol gólyát, gólyafészket lát, szépen bejelölheti, ezzel hatékonyan hozzájárulhat a faj nyilvántartásához. És ily módon létrejön egy egész pontos (tér)kép arról, hány gólya is fészkel Románia területén.

A nagy számok: Románia területén jelenleg több mint 3000 gólyafészket észleltek az applikáció segítségével. Ebből 1676 új fészeknek minősül, vagyis eddig nem volt az adatbázisban. Ami a madarak számát illeti, idén 10 238 gólyát számoltak össze, a tavalyi 8241-hez képest. A jelzett számú fészekben összesen 5311 fiókát számláltak meg.

Persze, toplista is készült az idei gólyanépszámláláson. Ahol Hargita és Kovászna megye igen előkelő helyen áll. Nézzük a megyék szerinti eloszlást: első helyen Tulcea megye áll 327 fészekkel, második Suceava megye 293 fészekkel, harmadik Hargita megye 255 fészekkel, következik Călărași megye (186 fészek), Kovászna megye (183 fészek), aztán sorban Iași, Konstanca, Botoșani, Brăila és Bihar megye.

A települések top tízében még jobb helyeket értek el idén a székely helységek. Első Murighiol (Tulcea megye, 68 fészek), második Csíkszentsimon (Hargita megye, 61 fészek), harmadik Nagyajta (Kovászna megye, 58 fészek), negyedik Madéfalva (Hargita megye, 52 fészek), ötödik Grădiștea (Călărași megye, 41 fészek), de ott van a legjobb tíz között Barót, Csíkszentkirály, Vicovu de Sus (Suceava megye), Berteștii de sus (Brăila megye) és Cornu Luncii (Suceava megye) is.

Az applikáció térképéről egyéb adatok is leolvashatók. Például: a legmagasabban elhelyezkedő gólyafészek Kolozs megyében található, 1154 méteren, a legalacsonyabban fekvő viszont a Tulcea megyei Sfântu Gheorghe településen. Vagy: a legtöbb gólyafészek villanypóznákon található (1946 fészek), de vannak olyan különc gólyák is, amelyek megyehatárjelzőkön fészkelnek, mint például Fehér megyében. Extrém érdekességnek minősül az ornitológusok szerint az is, hogy Bukarestben jelezték két gólyafészek létét, amire korábban még nem volt példa.

A villanypóznákon fészkelő gólyákra sajnos nagy veszedelem leselkedik, hiszen a nem szigetelt vezetékek esetén előfordulhat, hogy megcsapja őket az áram. Itt jön be az áramszolgáltató a képbe: az applikáció adatai alapján az illetékesek folyamatosan szigetelik a fészkelőhelyként használt póznákat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27740
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?