Fotó: OSZK
Kelep-telep
Jean St'Ay
2018. augusztus 10. péntek, 12:53
Mindezt egy telefonos applikáció segítségével állapította meg a Román Madártani Egyesület.

A törökök démoni madárnak tartják, mi, magyarok viszont épp ellenkezőleg, amint arra a gyermekdal is utal (jó, a 150 éves török uralom mellett). Ráadásul hasznos madár, kedves madár, szép madár. Igen, ő a fehér gólya, latinul Ciconia ciconia. És ha mindez így van, akkor bizony, oda kell figyelni rá rendesen.

A Román Madártani Egyesület és az ENEL áramszolgáltató szépen létrehoztak egy Uite, barza! (Ni, a gólya!) nevű telefonos applikációt, amelyet működése óta 9352 felhasználó töltött le. Az applikáció lényege, hogy aki valahol gólyát, gólyafészket lát, szépen bejelölheti, ezzel hatékonyan hozzájárulhat a faj nyilvántartásához. És ily módon létrejön egy egész pontos (tér)kép arról, hány gólya is fészkel Románia területén.

A nagy számok: Románia területén jelenleg több mint 3000 gólyafészket észleltek az applikáció segítségével. Ebből 1676 új fészeknek minősül, vagyis eddig nem volt az adatbázisban. Ami a madarak számát illeti, idén 10 238 gólyát számoltak össze, a tavalyi 8241-hez képest. A jelzett számú fészekben összesen 5311 fiókát számláltak meg.

Persze, toplista is készült az idei gólyanépszámláláson. Ahol Hargita és Kovászna megye igen előkelő helyen áll. Nézzük a megyék szerinti eloszlást: első helyen Tulcea megye áll 327 fészekkel, második Suceava megye 293 fészekkel, harmadik Hargita megye 255 fészekkel, következik Călărași megye (186 fészek), Kovászna megye (183 fészek), aztán sorban Iași, Konstanca, Botoșani, Brăila és Bihar megye.

A települések top tízében még jobb helyeket értek el idén a székely helységek. Első Murighiol (Tulcea megye, 68 fészek), második Csíkszentsimon (Hargita megye, 61 fészek), harmadik Nagyajta (Kovászna megye, 58 fészek), negyedik Madéfalva (Hargita megye, 52 fészek), ötödik Grădiștea (Călărași megye, 41 fészek), de ott van a legjobb tíz között Barót, Csíkszentkirály, Vicovu de Sus (Suceava megye), Berteștii de sus (Brăila megye) és Cornu Luncii (Suceava megye) is.

Az applikáció térképéről egyéb adatok is leolvashatók. Például: a legmagasabban elhelyezkedő gólyafészek Kolozs megyében található, 1154 méteren, a legalacsonyabban fekvő viszont a Tulcea megyei Sfântu Gheorghe településen. Vagy: a legtöbb gólyafészek villanypóznákon található (1946 fészek), de vannak olyan különc gólyák is, amelyek megyehatárjelzőkön fészkelnek, mint például Fehér megyében. Extrém érdekességnek minősül az ornitológusok szerint az is, hogy Bukarestben jelezték két gólyafészek létét, amire korábban még nem volt példa.

A villanypóznákon fészkelő gólyákra sajnos nagy veszedelem leselkedik, hiszen a nem szigetelt vezetékek esetén előfordulhat, hogy megcsapja őket az áram. Itt jön be az áramszolgáltató a képbe: az applikáció adatai alapján az illetékesek folyamatosan szigetelik a fészkelőhelyként használt póznákat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27740
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.