Fotó: OSZK
Kelep-telep
Jean St'Ay
2018. augusztus 10. péntek, 12:53
Mindezt egy telefonos applikáció segítségével állapította meg a Román Madártani Egyesület.

A törökök démoni madárnak tartják, mi, magyarok viszont épp ellenkezőleg, amint arra a gyermekdal is utal (jó, a 150 éves török uralom mellett). Ráadásul hasznos madár, kedves madár, szép madár. Igen, ő a fehér gólya, latinul Ciconia ciconia. És ha mindez így van, akkor bizony, oda kell figyelni rá rendesen.

A Román Madártani Egyesület és az ENEL áramszolgáltató szépen létrehoztak egy Uite, barza! (Ni, a gólya!) nevű telefonos applikációt, amelyet működése óta 9352 felhasználó töltött le. Az applikáció lényege, hogy aki valahol gólyát, gólyafészket lát, szépen bejelölheti, ezzel hatékonyan hozzájárulhat a faj nyilvántartásához. És ily módon létrejön egy egész pontos (tér)kép arról, hány gólya is fészkel Románia területén.

A nagy számok: Románia területén jelenleg több mint 3000 gólyafészket észleltek az applikáció segítségével. Ebből 1676 új fészeknek minősül, vagyis eddig nem volt az adatbázisban. Ami a madarak számát illeti, idén 10 238 gólyát számoltak össze, a tavalyi 8241-hez képest. A jelzett számú fészekben összesen 5311 fiókát számláltak meg.

Persze, toplista is készült az idei gólyanépszámláláson. Ahol Hargita és Kovászna megye igen előkelő helyen áll. Nézzük a megyék szerinti eloszlást: első helyen Tulcea megye áll 327 fészekkel, második Suceava megye 293 fészekkel, harmadik Hargita megye 255 fészekkel, következik Călărași megye (186 fészek), Kovászna megye (183 fészek), aztán sorban Iași, Konstanca, Botoșani, Brăila és Bihar megye.

A települések top tízében még jobb helyeket értek el idén a székely helységek. Első Murighiol (Tulcea megye, 68 fészek), második Csíkszentsimon (Hargita megye, 61 fészek), harmadik Nagyajta (Kovászna megye, 58 fészek), negyedik Madéfalva (Hargita megye, 52 fészek), ötödik Grădiștea (Călărași megye, 41 fészek), de ott van a legjobb tíz között Barót, Csíkszentkirály, Vicovu de Sus (Suceava megye), Berteștii de sus (Brăila megye) és Cornu Luncii (Suceava megye) is.

Az applikáció térképéről egyéb adatok is leolvashatók. Például: a legmagasabban elhelyezkedő gólyafészek Kolozs megyében található, 1154 méteren, a legalacsonyabban fekvő viszont a Tulcea megyei Sfântu Gheorghe településen. Vagy: a legtöbb gólyafészek villanypóznákon található (1946 fészek), de vannak olyan különc gólyák is, amelyek megyehatárjelzőkön fészkelnek, mint például Fehér megyében. Extrém érdekességnek minősül az ornitológusok szerint az is, hogy Bukarestben jelezték két gólyafészek létét, amire korábban még nem volt példa.

A villanypóznákon fészkelő gólyákra sajnos nagy veszedelem leselkedik, hiszen a nem szigetelt vezetékek esetén előfordulhat, hogy megcsapja őket az áram. Itt jön be az áramszolgáltató a képbe: az applikáció adatai alapján az illetékesek folyamatosan szigetelik a fészkelőhelyként használt póznákat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27740
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.