Fotó: Szabó Tünde
Iskola a léthatáron túl
Timi
2018. augusztus 10. péntek, 19:39
Szerinte a miniszteri rendelet 728 tanulót ír elő, de jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum 250 diákkal számolhat.

Ioan Macarie Maros megyei tanfelügyelő pénteken azt nyilatkozta, hogy az oktatásügyi minisztérium által kibocsátott sürgősségi rendelet értelmében szeptember 15-től újra megnyithatja kapuit a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum,

de ehhez arra van szükség, hogy megfelelő létszámú diák iratkozzon be.

A tanfelügyelő azért aggódik, mert a miniszteri rendelet szerint az iskola 26 osztállyal, osztályonként 28 diákkal kezdheti meg működését, ami összesen 728 tanulót jelent. Márpedig az iskola, ha leszámítjuk a végzősöket, jelenleg 250 diákkal számolhat. Ezek a diákok a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban kaptak helyet a felekezeti iskola megszüntetése után – emlékeztet a tanfelügyelő. Hozzátette: várják a javaslatokat az új igazgató kinevezésére, de a létszámterv elkészítésére és a tanárok helyzetének tisztázására is szükség van. Ha minden szám stimmel, ősztől megkezdődhet az oktatás az iskolában,

már csak adminisztratív kérdéseket kell tisztázni a szeptember elsejei határidőig.

A tanfelügyelő közölte: semmisnek nyilvánították a bírósági döntést az Unirea Líceumba és a Bolyai Líceumba való betagolódásról, a tanulók okmányai is visszakerültek.

Az iskola helyzetét csütörtökön egy minisztériumi rendelettel sikerült megoldani, melynek írásos nyoma péntekre meg is jelent a közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) honlapján.

Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel,

a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le.

A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az egyháznak visszaszolgáltatott marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.

Időközben a Népi Mozgalom Párt (PMP) közölte: a közigazgatási bíróságon támadja meg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló oktatási miniszteri rendeletet. Marius Paşcan szerint a miniszteri rendelet alkotmányellenes, sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció elvét, továbbá a diszkriminációmentesség és az állampolgárok egyenjogúságának elvét.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27746
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.
Itt a lista, amelyiken ellenőrizheti, hogy az Ön települése köztük van-e.