Fotó: Szabó Tünde
Iskola a léthatáron túl
Timi
2018. augusztus 10. péntek, 19:39
Szerinte a miniszteri rendelet 728 tanulót ír elő, de jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum 250 diákkal számolhat.

Ioan Macarie Maros megyei tanfelügyelő pénteken azt nyilatkozta, hogy az oktatásügyi minisztérium által kibocsátott sürgősségi rendelet értelmében szeptember 15-től újra megnyithatja kapuit a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum,

de ehhez arra van szükség, hogy megfelelő létszámú diák iratkozzon be.

A tanfelügyelő azért aggódik, mert a miniszteri rendelet szerint az iskola 26 osztállyal, osztályonként 28 diákkal kezdheti meg működését, ami összesen 728 tanulót jelent. Márpedig az iskola, ha leszámítjuk a végzősöket, jelenleg 250 diákkal számolhat. Ezek a diákok a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban kaptak helyet a felekezeti iskola megszüntetése után – emlékeztet a tanfelügyelő. Hozzátette: várják a javaslatokat az új igazgató kinevezésére, de a létszámterv elkészítésére és a tanárok helyzetének tisztázására is szükség van. Ha minden szám stimmel, ősztől megkezdődhet az oktatás az iskolában,

már csak adminisztratív kérdéseket kell tisztázni a szeptember elsejei határidőig.

A tanfelügyelő közölte: semmisnek nyilvánították a bírósági döntést az Unirea Líceumba és a Bolyai Líceumba való betagolódásról, a tanulók okmányai is visszakerültek.

Az iskola helyzetét csütörtökön egy minisztériumi rendelettel sikerült megoldani, melynek írásos nyoma péntekre meg is jelent a közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) honlapján.

Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel,

a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le.

A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az egyháznak visszaszolgáltatott marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.

Időközben a Népi Mozgalom Párt (PMP) közölte: a közigazgatási bíróságon támadja meg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló oktatási miniszteri rendeletet. Marius Paşcan szerint a miniszteri rendelet alkotmányellenes, sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció elvét, továbbá a diszkriminációmentesség és az állampolgárok egyenjogúságának elvét.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27746
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.