Fotó: Szabó Tünde
Iskola a léthatáron túl
Timi
2018. augusztus 10. péntek, 19:39
Szerinte a miniszteri rendelet 728 tanulót ír elő, de jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum 250 diákkal számolhat.

Ioan Macarie Maros megyei tanfelügyelő pénteken azt nyilatkozta, hogy az oktatásügyi minisztérium által kibocsátott sürgősségi rendelet értelmében szeptember 15-től újra megnyithatja kapuit a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum,

de ehhez arra van szükség, hogy megfelelő létszámú diák iratkozzon be.

A tanfelügyelő azért aggódik, mert a miniszteri rendelet szerint az iskola 26 osztállyal, osztályonként 28 diákkal kezdheti meg működését, ami összesen 728 tanulót jelent. Márpedig az iskola, ha leszámítjuk a végzősöket, jelenleg 250 diákkal számolhat. Ezek a diákok a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban kaptak helyet a felekezeti iskola megszüntetése után – emlékeztet a tanfelügyelő. Hozzátette: várják a javaslatokat az új igazgató kinevezésére, de a létszámterv elkészítésére és a tanárok helyzetének tisztázására is szükség van. Ha minden szám stimmel, ősztől megkezdődhet az oktatás az iskolában,

már csak adminisztratív kérdéseket kell tisztázni a szeptember elsejei határidőig.

A tanfelügyelő közölte: semmisnek nyilvánították a bírósági döntést az Unirea Líceumba és a Bolyai Líceumba való betagolódásról, a tanulók okmányai is visszakerültek.

Az iskola helyzetét csütörtökön egy minisztériumi rendelettel sikerült megoldani, melynek írásos nyoma péntekre meg is jelent a közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) honlapján.

Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel,

a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le.

A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az egyháznak visszaszolgáltatott marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.

Időközben a Népi Mozgalom Párt (PMP) közölte: a közigazgatási bíróságon támadja meg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló oktatási miniszteri rendeletet. Marius Paşcan szerint a miniszteri rendelet alkotmányellenes, sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció elvét, továbbá a diszkriminációmentesség és az állampolgárok egyenjogúságának elvét.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27746
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?