Illusztráció | Fotó: Pixabay
Maffiamódszer
Timi
2018. augusztus 9. csütörtök, 18:15
Nemcsak a pénzüktől fosztották meg a gyanútlan külföldieket, személyazonosságukkal is visszaéltek a profi bűnbandát alkotó csalók.

Legalább öt éve működő, kiterjedt bűnszervezetet számolt fel a spanyol rendőrség Madridban. A bűnözői hálózat elfogott 55 tagja közül 45 román állampolgár, akik elsősorban Spanyolországba készülő külföldi turistákat vertek át. A rendőrségre több mint ötszáz feljelentés érkezett, a feltételezett kár meghaladja a 400 ezer eurót.

A csalók a legismertebb szállásközvetítő honlapokat használták fel a turisták átverésére, a fontos idegenforgalmi célpontok közelében található lakásokkal és nyaralókkal kecsegtetve őket. Csakhogy a foglalódíjak átutalása után az állítólagos főbérlők felszívódtak, a turisták pedig hoppon maradtak. Az üzlet fesztiválok idején virágzott a leginkább, egyes esetekben akár több ezer eurót is kicsaltak a gyanútlan külföldiektől.

Az elkövetők – akik egyébként rokoni kapcsolatban állnak –, nemcsak az áldozatok manipulálásához, hanem az informatikai rendszerek és online banki platformok működéséhez is jól értettek. Létező szállásközvetítő oldalakat klónoztak, megszerezték az átvert személyek banki adatait, melyeket online vásárlásokhoz is felhasználtak. Sőt, adataikkal visszaélve, még gyanús ügyletekbe is belekeverték az áldozatokat, akik az elúszott nyaralás mellett még azzal is szembesültek, hogy bűnügyi nyilvántartásba vették őket. Mindez azt a célt szolgálta, hogy megtévessze a rendőrséget, elterelje a figyelmet az igazi elkövetőkről.

A rendőrség megállapította, a Madridban rejtőzködő bandavezérek több hamis személyi igazolvánnyal is rendelkeztek, a banda ugyanakkor más országokban is jelen volt.

A bűncselekmények egy részét a delikvensek elismerték, annak reményében, hogy ezáltal csökkenhet a rájuk kiszabott börtönbüntetés. A nyomozás az EUROPOL közreműködésével tovább folytatódik, a sajtó szerint hamarosan újabb letartóztatások várhatóak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27730
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.