(tök)ász
Jean St'Ay
2018. augusztus 8. szerda, 10:11
A rég lehullt teniszcsillag meglengette a trikolór teniszütőt Orbán Viktor felé.

Tudják, milyen ez az Ilie Năstase, találó becenevén Nasty (vagyis aljas, gonosz, csúnya, komisz, piszkos, szemérmetlen), volt teniszcsillag, jelenleg inkább bunkó botrányhős. Ha mégsem, tessék nyugodtan ide, ide, meg ide kattintani, és máris megtudhatják.

Nos, ez a Nasty valahogy megtudta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök beszédet mondott Tusványoson. Azonnal villogni kezdtek fejében a linkek: ha Orbán, akkor biztos az RMDSZ is benne van a képben, meg Vlagyimir Putyin, meg persze Erdély. Na, ennyi kellett a jóembernek: kapta magát, és odaütött a trikolór teniszütővel.

Az első ásza az RMDSZ-t célozta meg. Idézzük, szó szerint: „Ők egy párt a román parlamentben. Van nekünk pártunk a magyar parlamentben? Nincs. Az RMDSZ menjen ki a román parlamentből, nincs ott semmi keresnivalója. Maholnap felteszik a zászlót a román parlementre.” Nyilván a magyar, az erdélyi, esetleg a székely zászlóra gondolt a derék Nasty.

Aztán jött a második ász, ez Orbán Viktornak ment. Naná, hogy Nasty bácsi is a centenáriumra vonatkozó megjegyzést (a magyarok számára ez az ünnep nem ünnep) emelte ki, mint legsúlyosabbat. És akkor ismét idézünk: „Nem sérthetnek meg bennünket többé úgy, ahogy Tusnádon tették, de az se lehet, hogy a román kormány, a román külügy egyetlen képviselője se legyen ott, hogy befogja Orbán száját. Nem értem, miért csináljuk ezt, félünk, de kitől félünk?” Juj, na most aztán retteghet a magyar kormány.

És máris érkezett a harmadik ász. Nasty úr leleplezett egy mocskos összeesküvést, amelyről azóta is beszél az egész világsajtó. (Nem!) Kiderítette, hogy Orbán Viktor beszéde mögött Vlagyimir Putyin áll! Komolyan, ez a Nasty egy mioritikus James Bond. Na de, idézünk: „Orbán beszédét Putyin engedélyezte. Legyünk komolyak, Putyin és Orbán kéz a kézben arra várnak, hogy bejöjjenek Romániába, az egyik elveszi Moldvát, a másik Erdélyt, legyünk résen, uraim.”

Oké, ezt már nem bírtuk röhögés nélkül leírni. Elképzeltük ugyanis, amint Putyin és Orbán kézen fogva besétál a mioritikus hazába. Jó nevetést kívánunk Önöknek is!

Ja, a román sajtó is hivatásának magaslatán állt az ügyben. A leleményes cikkíró úgy vezette fel a cikket, hogy Ilie Năstase keményen reagált Orbán Viktor „Románia elleni támadásaira”.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27705
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.
A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Kevesebb mint két év alatt elég látványosan alakult a pártok népszerűsége.
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.