A vicclap is beperelte Viorica Dăncilát

A kormányfő egy életre megtanulhatja, mi fán terem a szólásszabadság. Vagy nem, és igazolja a TNR állítását, hogy ostoba.
Hirdetés
Koszovó fővárosa volt az utolsó csepp a Times New Roman főszerkesztőjének poharában: miután Viorica Dăncilă Montenegróban nyilvánosan összetévesztette Podgoricát Pristinával, Călin Petrar úgy döntött, ő is bepereli az őt beperelő kormányfőt.
 
Korábban Dăncilă százezer euróra perelte be a TNR vicclapot és a főszerkesztőjét, mert egy cikkben 
 

leostobázták, és ezzel megsértették a jó hírnévhez való jogát. 

A főszerkesztő most úgy véli, nemcsak hogy bőven belefér a szólásszabadságba a kormányfő címkézése egy szatirikus lapban, de a Pristina/Podgorica-eset fényében a leostobázás nem is címkézés, hanem egyszerű ténymegállapítás. Mivel a kormányfő ostobának bizonyult nemzetközi színtéren is, ezzel sérti a román állampolgárok méltóságát és jó hírnévhez való jogát (EP-képviselőként 2009 januárja, kormányfőként 2018 januárja óta), ezért Călin Petrar kerek 1 lej kártérítést kér a perben. Mert a szólásszabadság szerinte fontosabb, mint a pénz.
 
Mi több, a főszerkesztő szerint csatlakozni is lehet a bukaresti törvényszéken 10816/3/2018 számmal indított perhez. Bárki kérvényezheti a csatlakozást, aki úgy érzi, Dăncilă bakijai sértik az ő méltóságát és jó hírnévhez való jogát.
 

Szabad a szólás

A bíróság nemrég tette közzé a Viorica Dăncilát érintő másik sajtóper ítéletének indoklását. Cristian Tudor Popescu az akkor frissen kormányfőnek jelölt Dăncilă korábbi frizuráját a galléros pávián szőrzetéhez hasonlította, mire az újságírót ezer lejre bírságolta a PSD által fokozatosan irányítás alá vont Országos Diszkriminációellenes Tanács. 
 
Az újságíró a bírságolást bíróságon támadta meg, és nyert, mert az indoklás szerint a szólásszabadságba a kormányfő kritizálása belefér, ráadásul CTP nem amiatt bírálta Dăncilát, mert nő, vagy Viorica Dăncilă valamely külső és megváltoztathatatlan vonása alapján, hanem esztétikai megjegyzése a politikus megjelenésének egy választható és megváltoztatható elemére csapott le, jelesül a frizurájára. Amit Viorica Dăncilă még kinevezése előtt meg is változtatott.

Hirdetés