Fotó: Adoptă o casă la Roșia Montana|Facebook
Aranyos program
papmeli
2018. augusztus 6. hétfő, 18:41
Önkénteseket várnak a műemlék épületek restaurálásán dolgozó civilek. Közben a kikapcsolódást is garantálják.

Augusztus 15-19. között harmadik alkalommal szervezik meg Verespatak épített örökségének napjait (Zilele Patrimoniului la Roșia Montană), melynek keretében önkéntesek dolgoznak a Fehér megyei település műemlékeinek megmentésén.

Az idén a fő cél az unitárius templom tornyának kilátóvá és kiállítótérré alakítása, ezen már dolgoznak a civilek és szakemberek, akik maguk is ingyen és bérmentve fáradoznak a cianidos aranybányászat terve miatt évtizedek óta vita tárgyát képező Verespatak megmentésén. A templomtornyot kiindulópontnak szánják a faluba látogató turisták számára. A Fogadj örökbe egy házat Verespatakon program keretében

bárki részt vehet önkéntesként a házak restaurálási munkálataiban,

de idő hiányában építőanyaggal, szerszámokkal vagy pénzzel is lehet támogatni az örökségvédelmi munkát.

A szervezők a kikapcsolódásról is gondoskodnak, augusztus 15-19. között számos programmal kedveskednek a településre érkezőknek: vezetett séták keretében látogathatják meg a falut, a római kori tárnákat és a közeli természetvédelmi területeket, de műhelymunkában is részt vehetnek, ahol hagyományos építkezési technikákat sajátíthatnak el vagy méhészkedni tanulhatnak. Esténként pedig a tábortűz körül hallgathatják a Verespatak dicső múltját felelevenítő történeteket.

Filmvetítés is lesz, többek között Kocsis Tibornak a Roșia Montană Gond Corporation (RMGC) jelenlétéről készült Új Eldorádó című filmjét láthatják az érdeklődők. Több kiállítás is nyílik és koncert is lesz, a faluban már korábban is koncertező Maria Răducanu ismert dzsesszénekesnő ezúttal az unitárius templomban lép fel.

Az örökségnapokhoz idén a kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeum is csatlakozott támogatóként,

a Karolina téri (Piața Muzeului) intézményben kedden 13 órakor nyitják meg az Egy viaszozott írótábla Verespatakról című kiállítást, mellyel népszerűsíteni szeretnék a jövő heti verespataki rendezvényt. A múzeumban egy napra kiállítják a rómaiak idejéből fennmaradt, Verespatakon talált több viaszozott írótábla (tabulae ceratae vagy triptychon) egyikét.

A 131-167 között írt daciai emlékek értékét az adja, hogy ezek számítanak a római kurzíva legrégibb változatainak. Kolozsváron egy, a Szent Katalin tárnában 1855-ben talált táblát láthatnak az érdeklődők, mely egy kölcsönhöz íródott 162-ben. A múzeum munkatársai a jövő heti verespataki rendezvényen is részt vesznek, ahol további részletekkel szolgálnak a táblákról.

Közleményükben emlékeztetnek: Verespatak nemcsak egy kis falu az Erdélyi-szigethegységben, hanem a legjelentősebb eddig feltárt római kori aranybánya-hálózat a világon. Mint ismeretes, a települést fel akarták terjeszteni az UNESCO Világörökség-listájára, a román kormány azonban ejtette a javaslatot.

A verespataki rendezvény teljes programja itt található, az örökségvédelmi munkát itt lehet támogatni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27685
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.