Negatív visszhang
papmeli
2018. július 28. szombat, 18:28
Nem maradt visszhang nélkül a román politikum részéről Orbán Viktor tusványosi előadása. De a magyarországi ellenzék is támadásba lendült.

Elsőként Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnöke adott hangot nemtetszésének Orbán Viktor szombati tusványosi beszéde miatt. A folyamatosan magyarveszéllyel riogató politikus a Facebookon közösségi oldalon tette szóvá egyet nem értését a magyar kormányfő tusnádi jelenlétével kapcsolatban.

„A centenárium évében Orbán Viktor akadálymentesen ünnepli Tusnádfürdőn a legnagyobb engedményeket, amelyeket Románia az utóbbi száz évben tett Magyarországnak. Az a tény, hogy a román állam magas szintű képviselete hiányzik a tusnádfürdői nyári egyetemről, hogy gátat szabhasson a radikálisan románellenes felszólalásoknak, ismét megmutatja, hogyan viselkedünk mi a külpolitikában: hátratett kézzel” - idézte az Agerpres a politikus bejegyzését.

A PMP elnöke felháborítónak nevezte, Klaus Iohannis államfő és Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke

„engedi, hogy Orbán Viktor úgy viselkedjen Tusnádfürdőn, mintha néhány napra ő lenne Románia miniszterelnöke”.

Tomac szerint Dragnea tálcán kínált fel gazdasági és kulturális előnyöket Budapest számára, cserébe az RMDSZ-től kapott támogatásért. Románia hajlandónak mutatkozik a magyar félnek eladni a Fekete-tengerből kitermelendő földgázt, magyar nyelvű iskolát alapítana a helyi hatóságok döntése ellenére, és a magyar nyelvet hivatalos nyelvvé tenné Romániában, sorolta az árulás „bizonyítékait” a politikus.

Emlékeztetett arra is, hogy pártja alkotmányossági kifogást emelt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapítása, valamint a közigazgatási törvénykönyv ellen, mivel utóbbi szerinte „kötelezővé tenné a magyar nyelv használatát a közigazgatásban”.

Orbán Viktor szombati tusványosi beszédét a magyar ellenzéki pártok sem hagyhatták szó nélkül.

A Jobbik ennek alapján azt a következtetést vonta le, hogy a magyar miniszterelnöknek fontosabbak európai politikai ambíciói az ország sorsánál.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője az MTI-nek azt mondta: a kormányfő beszédében többször utalást tett arra, hogy magát európai vezetőként is el tudná képzelni. Megjegyezte, Orbánnak „nem másokat kellene legyőznie, hanem saját démonait”.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke, Tóth Bertalan az MSZP Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor beszédére. A feltöltött videóban elmondta: a Fidesz nem független az európai elittől, hiszen tagja annak a pártcsaládnak, amely az Európai Bizottság és az Európai Parlament tagjainak többségét adja. Úgy vélte, a valóság nagyon messze áll attól, amit a miniszterelnök kereszténydemokráciának gondol.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint

nem lehet a Kárpát-medencét újjáépíteni az EU nélkül,

az EU nélkül nem lehet beszélni közép-európai fejlődésről, gazdasági térségről, szabad nemzetek együttműködéséről. Tóth Bertalan közölte: amikor Orbán Viktor liberális Európáról beszél, elfelejti, hogy a bizottság és a parlament tagjainak többségét kereszténydemokrata pártok adják.

Másként értelmezi Orbán Viktor tusványosi beszédét az LMP. Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke az MTI-nek küldött közleményében úgy vélte, ebből az derült ki, hogy a miniszterelnök „továbbra is egy olyan alternatív valóságot épít, ahol a propaganda határoz meg mindent”.

Az LMP álláspontja szerint valóban foglalkozni kell azzal a komoly témával, hogy az Európai Unió súlyos működési problémákkal küzd. És az ellenzéki párt is egyetért azzal, hogy az egyik legkomolyabb probléma a migrációs válság kezelése.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27582
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.