Igor Dodon egyszemélyes szabadságharcot vív az amerikaiak ellen

A moldovai államfő egy talpalatnyi földet sem enged át Washingtonnak. Még annyit sem, amennyi egy nagykövetség felépítéséhez szükséges.
Hirdetés

Igor Dodon moldovai elnök akár egymaga is kiáll a barikádra a Pruton túli országra szerinte leselkedő nyugati befolyás ellen: az oroszbarát szocialista párt éléről államfővé választott politikus bejelentette, hogy nem hajlandó aláírni azt a törvényt, amelynek értelmében Chișinăuban az egykori Köztársasági Stadion területét átengedik az Egyesült Államoknak, hogy ott építse meg új moldovai nagykövetségét.

„Nem fogom aláírni a törvénytervezetet, amelynek értelmében átengednénk az Egyesült Államoknak a Köztársasági Standion területét, még akkor sem, ha felfüggesztenek a tisztségemből. Tudják meg az állampolgárok, hogy Igor Dodont azért függesztették fel a tisztségéből, mert nem volt hajlandó földet átengedni az amerikaiaknak a nagykövetség felépítésére” – fogalmazott pátosszal telten az államfő.

Mint elmondta, megpróbálta meggyőzni az amerikai nagykövetet, hogy a választások után térjenek vissza a témára, és keressenek más helyszínt, az eredetileg kiszemelt telken pedig építsenek parkot.

„Jó viszonyt akarunk az Egyesült Államokkal, de nem fogadjuk el, hogy idegen értékeket erőszakoljanak ránk, vagy hogy más országok ellen használjanak ki. Minden jó dolgot át kell vennünk az oroszoktól, amerikaiaktól, de mindig a saját nemzeti érdekünket kell szem előtt tartanunk, azt, ami hasznos az állampolgárok számára. Ha így járunk el, mindenki tisztelni fog: a Nyugat és a Kelet is. Ez az egyetlen megoldás Moldova számára” – tolta tovább a pátoszrollert az elnök Facebook- oldalán.

Hirdetés

A moldovai parlament még 20-án szavazta meg a telek átadását az Egyesült Államoknak.

A Köztársasági Stadiont még 2007-ben lerombolták, a helyébe egy 20 000 férőhelyes új arénát akartak építeni.

Hirdetés