Három meccs után menesztették a CFR focicsapatának edzőjét

Egy trófea és egy vereség után jött a kirúgás. De nem a labdáé.
Hirdetés

Edző még nem bukott meg ilyen villámgyorsan a CFR-nél, mint Edward Iordănescu, pedig a klub korábbi tulajdonosa, Pászkány Árpád is sűrűn cserélgette a szakvezetőket. A júniusban érkezett Iordănescut mindössze három meccs után menesztette a klubvezetés, hiába nyerte meg Craiován a Szuperkupát, ha a bajnokságban nem bírt Botoşani csapatával (1-1), a Bajnokok Ligája-selejtezőkben pedig a Malmővel (0-1). Ennél még Pászkány két leghamarabb kirúgott edzője, Dusan Uhrin (5 meccs 2009-ben) és Mircea Rednic (4 mérkőzés 2013-ban) is tovább bírta.

Ugyanakkor sajtóértesülések szerint Iordănescu elsősorban a vezetésen belüli hatalmi harcok áldozata, amely a klubot tavaly tavasszal megszerző, látványosan háttérben maradó tulajdonos(ok) által kinevezett emberek és a 16 éve klubelnök Iuliu Mureșan köre között zajlik. Iordanescu előtt egy nappal mondott le Marian Copilu alelnök, vele együtt távozik Bogdan Mara sportigazgató is – akiknek javaslatára a csapat szerződtette Iordănescut a bajnoki cím megszerzése után Kínába távozó Dan Petrescu helyére. A klub közleménye sem az eredményekkel, hanem „az adminisztratív struktúra megváltozásával” indokolja a „régi projektet” képviselő teljes szakmai stáb menesztését. A Digisport értesülései szerint a CFR 350 ezer eurós lelépési díjat fizet Iordănescunak.

A régi-új edző (Fotó: Riti József Attila)

Hirdetés

Az utód pedig régi ismerős a Fellegváron: az 57 éves portugál António Conceição 2009-ben és 2015–2016-ban is volt a CFR edzője, mindkét alkalommal sikerült Román Kupát nyernie, ám a bajnokságban csak szerény eredményeket ért el: első alkalommal a negyedik, másodjára pedig a tizedik helyen zárt a csapat. Több portugál csapat mellett 2011-ben az FC Brassónál, egy évvel később pedig az Astra Ploiești-nél is dolgozott a Liga 1-ben, legutóbb a Penafiel trénere volt a portugál másodosztályban.

A CFR 2004-ben került vissza az első ligába, azóta 18 különböző edzője volt a csapatnak, közülük Ioan Andone, Eugen Trică és Vasile Miriuţă két különböző időszakban is vezette a csapatot, Conceição pedig immár harmadik periódusát kezdi. Mindössze öt olyan szezon volt, amely során nem volt edzőváltás a vasutasoknál: Aurel Şunda (2004/2005), Dorinel Munteanu (2005/2006), Andone (2007/2008), Miriuţă (2016/2017) és Dan Petrescu (2017/2018) vitte végig az adott idényt.

Hirdetés