Diákok tüntettek a váradi tanácsülésen a magyar iskolák felújításáért

Mert a polgármester román tanintézetnek adta a magyar iskoláknak kiutalt támogatást.
Hirdetés

„A mi iskolánk nem számít?”, „Bolojan unlike” feliratú plakátokkal felszerelt diákok zavarták meg csütörtökön a nagyváradi tanács soros ülését. Az Ady Endre Gimnáziumban és a Szacsvay Imre Általános Iskolában tanuló fiatalok szüleikkel és tanáraikkal érkeztek tiltakozni az ellen, hogy a városvezetés más tanintézetre költi az iskoláik számára célirányosan kiutalt megyei támogatást. A tiltakozókat az Ebihoreanul.ro beszámolója szerint Szabó József megyemenedzser is elkísérte a városházára.

Az RMDSZ helyi tanácsosai által támogatott tiltakozók azt kifogásolták, hogy Ilie Bolojan polgármester a Traian Vuia Műszaki Szakközépiskolának utalta azt a 230 ezer lejt, amit eredetileg az Ady- és a Szacsvay-iskolának szánt az RMDSZ-es Pásztor Sándor megyei tanácselnök. A pénzből az Adynak fűtőberendezést kellett volna vásárolni, míg a Szacsvay esetében tatarozásra költötték volna.

Csakhogy Ilie Bolojan indoklása szerint ez nem lett volna lehetséges, mivel az Ady-gimnázium épülete a római katolikus egyház tulajdona, míg a Szacsvay székhelyéért pereskednek az egyházzal.

Mivel nem az önkormányzat a tulajdonos, nem költhet az épületekre, állítja Bolojan.

Kirei Melinda RMDSZ-es tanácsos szerint ez esetben félre kellett volna tenni az összeget addig, amíg lehetővé válik a finanszírozás. Ehhez csak „kis jóindulatra” lett volna szükség, mondta, de az elöljáró akár vissza is utalhatná az összeget.

A szövetség másik tanácsosa, Kecse Gabriella, az Ady-gimnázium tanára azzal vádolta a városvezetést, hogy évek óta tud a magyar iskolák problémáiról, de nem tesz semmit. Holott az Adyban 700, a Szacsvayban 900 gyerek tanul. És szüleik is román és adófizető állampolgárok, hangsúlyozta.

Ilie Bolojan polgármestert a hírportál beszámolója szerint láthatóan felháborította az eset, és a tiltakozók felé fordulva kijelentette:

„emberi pajzsként használják őket egy félfilléres válságban”.

Kijelentette, a megyei vezetők politikai kritériumok alapján osztják a pénzt, így olyan fontos váradi projektek maradtak finanszírozás nélkül, mint a Biharpüspökit elkerülő út megépítése vagy a gyorsforgalmi út meghosszabbítása, és ezek a beruházások a magyar választókat is érintik.

Eközben a magyar iskolák annak ellenére kaptak pénzt, hogy a megyei vezetés is tudja: a városnak nincs törvényes alapja arra, hogy pénzt költsön ezekre, állítja Bolojan. Ellenpéldaként a Nagyváradi Filharmónia épületét említette, melyet hasonló okok miatt nem tud felújítani a megyei tanács. „Ahhoz, hogy ezek a gyerekek tanulni tudjanak, a polgármesteri hivatal bért fizet az egyháznak. Amennyit fizetünk,

egyetlen havi bér elegendő lenne arra, hogy megoldják a problémát”

Hirdetés

– jelentette ki Bolojan az Ady-gimnáziumra utalva. A Szacsvay kapcsán emlékeztetett, eredetileg együtt akartak működni az egyházzal a felújítás érdekében, de jogászaik szerint ez azt jelentené, hogy elismerik a katolikusok tulajdonjogát. Azonnal felújítják az épületet, amint önkormányzati tulajdonba kerül, ígérte.

A PNL-s polgármester az RMDSZ-es elöljárókat sem kímélte, azt sugallva, hogy a szövetség saját politikai céljaira használta a diákokat, hogy jelenetet rendezzen a tanácsülésen. Pásztor Sándor jól tenné, ha inkább a nagyváradi repülőtérrel és a megyei hulladékgyűjtéssel foglalkozna, ezek a problémák ugyanis a magyarokat is érintik, üzente politikai ellenfelének Bolojan. Hozzátette: ahol lehetett, felújították a leromlott iskolaépületeket, függetlenül attól, hogy magyar vagy román nemzetiségű diákok tanulnak benne. Azt is leszögezte, hogy

esze ágában sincs visszaadni a pénzt a megyei tanácsnak,

mivel ugyanúgy az oktatásra költik. Az erre vonatkozó határozattervezetet végül elfogadta a kétharmados többséggel rendelkező PNL-frakció, az RMDSZ és koalíciós partnere, a PSD tanácsosai ellene szavaztak.

Nagyváradon nem új keletű a vita a nem tisztázott tulajdonjogú ingatlanok felújítása kapcsán a város és a megye vezetője között. Bolojan korábban az egykori pénzügyi palota évek óta parlagon álló, leromlott állagú épülete kapcsán szólította fel a tatarozási munkálatok elvégzésére Pásztort. Az irgalmas rend visszaszolgáltatott épületét többéves pereskedés során szerezte meg a Bihar megyei önkormányzat.

A PNL és az RMDSZ között azóta mérgesedett el a viszony, hogy a szövetség a 2016-os önkormányzati választásokat követően megyei szinten a PSD-ALDE-koalícióval szövetkezett annak érdekében, hogy Pásztor Sándor lehessen a tanácselnök. Ez úgy ütött vissza, hogy a városi tanácsban a PNL megtagadta az RMDSZ-től az alpolgármesteri tisztséget, melyet évtizedekig töltött be magyar politikus.

Hirdetés