üzletvadász
szabot
2018. július 21. szombat, 15:31
Az előző vadászrepülő-biznisz is jól sült el mindkét fél számára.

Portugália öt újabb F-16-os többfunkciós vadászgépet adna el Romániának, jelentette be a portugál sajtó szerint az ottani védelmi minisztérium – írja a Mediafax hírügynökség. A portugál légvédelem ezeket az Egyesült Államoktól vásárolandó gépekkel helyettesítené, amelyeket szintén Portugália újítana fel a helyi hadiipar Mid-Life Upgrade programjában.

A felújított, immár portugál F-16-osok eladásáról azonban az amerikai gyártóval is tárgyalni kell, jelezték a hatóságok, és az a folyamat még nem zárult le. A portugál védelmi minisztérium úgy értékelte a Lusa hírügynökségnek, hogy a korábbi F-16-osok felújítása és eladása Romániának siker volt minden érdekelt fél számára.

Románia 2014-ben állapodott meg Portugáliával, hogy 12 darab, ott felújított F-16-os vadászgépet vásárol. A 600 millió eurós vételár nemcsak a felújítást tartalmazta, hanem a román személyzet – 9 pilóta és 75 műszakis – kiképzését is. Az első hat vadászgép 2016 októberében érkezett Romániába, az utolsó darabok 2017 szeptemberében.

Nem lehet véletlen, hogy Portugália épp most mutatkozik késznek újabb üzlet kötésére: két hete zuhant le egy újabb MIG 21 Lancer típusú vadászgép egy repülőshow keretében, azóta nem repült román vadászgép, az ország légterére a brit légierő négy Eurofight típusú gépe ügyel.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27463
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.
Református szórványmagyarok, szász evangélikusok, bukovinai lengyel és székely katolikusok nyomában jártunk, megnéztük a román ortodoxok egykori kulturális fellegvárait is.
A szerzőnek teljes mértékben igaza van: Bukarest abszolút nem Budapest! De teljesen más okok miatt, mint amiket felsorol.