fotó: pixabay.com
Első osztály
Szerző: Boros Miklós
2018. július 20. péntek, 11:45
Gyengült a FCSB, erősödött a CFR, megint fél csapatát lecserélte a Sepsi OSK. Kezdődik a Liga 1 2018–2019-es idénye.

Tud-e duplázni a CFR?

Négyszer volt bajnok az előző évtizedben a CFR, de kétszer egymás után sosem tudott nyerni. Amíg Pászkány Árpád kezében volt a klub, a Bajnokok Ligája-szereplésből befolyó eurómilliók fontosabbak voltak a hazai bajnokságnál, a bajnoki címek utáni évek legjobb eredménye eddig egy 2009-es negyedik hely, kupagyőzelemmel megspékelve. Most viszont egyrészt a román bajnoknak jóval nehezebb eljutni a BL csoportkörébe, másrészt a rájátszásos rendszer miatt valamelyest csökken az őszi hazai meccsek fontossága.

A CFR meg tudta tartani a kulcsembereit, keresett 2,5 millió eurót a Kínába igazoló Kévin Bolin, miközben ingyen hozott öt lejáró szerződésű, utánpótlás- vagy felnőtt válogatott játékost: a román Andrei Radut (Arisz Limasszolt), a horvát Mate Malest (Rijeka), a magyar Lang Ádámot (Dijon), a kameruni Robert Ndip Tambét (Adana Demirspor) és az olasz Giuseppe De Lucát (Virtus Entella).

Lang Ádám és Mate Males (fotó: Erdély László)

Megint második lesz a FCSB?

Amióta Gigi Becali kijött a dutyiból, csapata csak ezüstérmet nyert a Liga 1-ben, előbb az Astra Giurgiu, aztán a Viitorul, idén tavasszal pedig a CFR előzte meg a bajnokság legtehetősebb és a szakértők szerint legjobb játékosokkal rendelkező klubját. A szakértőkkel csak az a baj, hogy ők a bukaresti lakájmédia hivatásos nyalógépei, akik nagyjából úgy dicsőítik Becalit és csapatát, mint annak idején Adrian Păunescu Ceauşescut.

Az ex-Steaua egyértelműen gyengült, legjobb játékosa, Budescu elment Szaúd-Arábiába milliókat keresni, Becali pedig hiába csábította Omranit (CFR), majd Zahovicsot (Maribor). Az Astrával és a Viitorullal ellentétben ugyanis a CFR nem engedte lerabolni magát a bajnoki cím után, Moruţan (Botoşani) és Qaka (Iaşi) pedig nem gólgyárosnak jött. A fogadóirodáknál ugyan a FCSB a favorit (2,25-es szorzó a CFR 2.75-jével szemben), de ez inkább csak az elvakult rajongók bepalizására szolgál.

Mire megy a gólzsákjait eladó Craiova?

A tavalyi bronzérmes és kupagyőztes 6 millió euróért adott el játékost a nyáron, viszont Alexandru Băluţával (Slavia Prága) és Gustavo Vageninnel (Liaoning) az előző szezon góljainak közel fele is távozott. Egyszemélyes támadógépezetek ritkán tudnak bajnokságot nyerni, márpedig a CSU-nál ez a cél, viszont a Szuperkupa is megmutatta, hogy ehhez társak is kellenének a lassan a Liga 1 legértékesebb focistájának számító Alexandru Mitriţă mellé.

Folytatódik a szentgyörgyi sikersorozat?

A 2017-es feljutás csodájára sikerült rátenni az tavasszal vártnál simábban kiharcolt bennmaradással, a második élvonalbeli szezonnak pedig már a felsőházi rájátszás titkos tervével vág neki a Sepsi OSK. Ehhez az átigazolási piac egyik legaktívabb szereplőjeként tucatnyi új játékost igazoltak vagy vettek kölcsön, nagyrészt külföldieket.

Mögöttük áll a legkitartóbb szurkolótábor, a telt ház annak ellenére garantált szinte minden hazai meccsükön, hogy a jegy- és bérletárak Szentgyörgyön a legmagasabbak az egész Liga 1-ben.

Prosser Dániel (balra) és Bokor János, a Sepsi OSK sportigazgatója

Bennmarad-e hazai pálya nélkül a Hermannstadt?

A nagyszebeni foci mindig epizódszereplő volt a román első osztályban, az alig három éve alapított FC Hermannstadt előtt a Şoimii három (1932–34, majd 1950), az Inter nyolc (1988–1996), a Voinţa pedig egyetlen szezont (2011–2012) szerepelt a legjobbak között.

A Liga 2-es csapatként kupadöntőig jutó újoncnak azonban egyelőre megfelelő stadionja sincs, így marosvásárhelyi albérletben kezdi a szezont, pont az ellen a Sepsi ellen, amelynek példáját követve megragadna az élvonalban.

Mire mennek a „magyar” klubok magyar légiósai?

Korábban sem Simek Péter (Temesvári Poli), sem Vass Ádám (CFR) nem nyújtott felejthetetlen teljesítményt, viszont Bőle Lukács már a Poli Iaşi sztárjaként igazolt egy évvel ezelőtt a Fradiba.

Most pont az erdélyi magyarság két kedvenc csapata szerződtetett anyaországi légióst, a CFR az Európa-bajnokságot is megjárt Langot a francia bajnokságból, a Sepsi pedig a Honvéd-nevelés Prosser Dánielt Felcsútról. Egyiküknek sem lesz könnyű dolga alapemberré válni, ám míg Szentgyörgyön inkább tudatos marketing-fogásnak tűnik egy magyar játékos megszerzése, a Fellegváron inkább az ár/érték arányt nézték egy hiányposzt betöltésére, mint a focista nemzetiségét.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27447
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.