A fotó forrása a Partiumi Magyar Napok Facebook-oldala
nyitott napok
papmeli
2018. július 20. péntek, 19:03
Szatmár és Máramaros megye több települését is behálózza idén a Partiumi Magyar Napok. És román fordítás is lesz.

Nem csak Szatmárnémetire összpontosít idén a Partiumi Magyar Napok, a régió legnagyobb magyar fesztiválja Nagykárolyra, Tasnádra és Máramarosszigetre is kiterjeszti programjait és több újítás is lesz.

A szervezők azért kezdeményezték az augusztus 20. és 26. között zajló fesztivál helyszíneinek bővítését, hogy a kulturális programok azokhoz is eljussanak, akiknek nincs lehetőségük Szatmárnémetibe utazni. Ugyanakkor a szórványban élő magyarokra is gondoltak, közölték pénteken. Stier Péter főszervező szerint

idén hangsúlyosabban nyitnak a román közönség felé is,

a színházi előadások és a filmek román felirattal lesznek megtekinthetők. A Magyar Állami Opera a Figaro 2.0 – Gördülő opera című vígoperát adja elő, de fellép a Maros Művészegyüttes és az Udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata, mely Lars von Trier A főfőnök című vígjátékával érkezik Szatmárnémetibe.

A fesztiválon a Szegedi Kortárs Balett és a Békéscsabai Jókai Színház is bemutatkozik, utóbbi Tamási Áron Ősvigasztalás című drámájával. A Partium legnagyobb magyar fesztiváljának nagyszínpadán többek között Király Viktor és Herczku Ágnes, valamint Demjén Ferenc lép fel.

Az idei magyar napokon a gyermek és a kézműves programok is gazdagabbak lesznek, a rendezvénysorozat kiemelt programjának szánt könyvvásáron 12 kiadó vesz részt. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere arról számolt be, hogy a magyar napok évről-évre egyre több látogatót vonz a városba és a román lakosság körében is egyre nagyobb elismerésnek örvend.

A fesztivál programja itt böngészhető.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27459
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?