A fotó forrása a Partiumi Magyar Napok Facebook-oldala
nyitott napok
papmeli
2018. július 20. péntek, 19:03
Szatmár és Máramaros megye több települését is behálózza idén a Partiumi Magyar Napok. És román fordítás is lesz.

Nem csak Szatmárnémetire összpontosít idén a Partiumi Magyar Napok, a régió legnagyobb magyar fesztiválja Nagykárolyra, Tasnádra és Máramarosszigetre is kiterjeszti programjait és több újítás is lesz.

A szervezők azért kezdeményezték az augusztus 20. és 26. között zajló fesztivál helyszíneinek bővítését, hogy a kulturális programok azokhoz is eljussanak, akiknek nincs lehetőségük Szatmárnémetibe utazni. Ugyanakkor a szórványban élő magyarokra is gondoltak, közölték pénteken. Stier Péter főszervező szerint

idén hangsúlyosabban nyitnak a román közönség felé is,

a színházi előadások és a filmek román felirattal lesznek megtekinthetők. A Magyar Állami Opera a Figaro 2.0 – Gördülő opera című vígoperát adja elő, de fellép a Maros Művészegyüttes és az Udvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata, mely Lars von Trier A főfőnök című vígjátékával érkezik Szatmárnémetibe.

A fesztiválon a Szegedi Kortárs Balett és a Békéscsabai Jókai Színház is bemutatkozik, utóbbi Tamási Áron Ősvigasztalás című drámájával. A Partium legnagyobb magyar fesztiváljának nagyszínpadán többek között Király Viktor és Herczku Ágnes, valamint Demjén Ferenc lép fel.

Az idei magyar napokon a gyermek és a kézműves programok is gazdagabbak lesznek, a rendezvénysorozat kiemelt programjának szánt könyvvásáron 12 kiadó vesz részt. Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere arról számolt be, hogy a magyar napok évről-évre egyre több látogatót vonz a városba és a román lakosság körében is egyre nagyobb elismerésnek örvend.

A fesztivál programja itt böngészhető.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27459
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.