Hajlandó lesz Dăncilă kormányfő Dragnea helyett börtönbe vonulni?

Dragnea a kormányfővel akarja kikapartatni magának a forró gesztenyét. Hajlandó lesz Dăncilă megégetni a kezét?
Hirdetés

A közéletben keringő, a G4Media honlapjáról származó legfrissebb információ igazán észbontó. Liviu Dragnea egy közkegyelemről és amnesztiáról szóló sürgősségi kormányrendelet kibocsájtására kényszeríti Dăncilă kormányfőt, mert azt látja, hogy nehezen megy a büntetőtörvények módosítása és már csak néhány nap maradt a rendkívüli parlamenti ülésszakból.

Eddig a pillanatig úgy tűnik, hogy Dăncilă és Toader (igazságügyi miniszter – szerk. megj.) ellenállnak. Dăncilă állítólag a lemondásával is fenyegetőzött. Toader a büntetőtörvények sürgősségi kormányrendelettel módosítását is ellenezte. Nincs semmi ok a sürgősségre, nincs olyan helyzet, amit semmilyen más módon ne lehetne megoldani. Nem szokás több száz cikkelyből álló sürgősségi kormányrendeletet elfogadni olyan igazságügyi gondokra, melyek hosszú távon hátrányosan befolyásolnák az állam büntetőpolitikáját. Még kevésbé lehetséges közkegyelem és amnesztia ügyében sürgősségi kormányrendeletet kibocsájtani.

Tăriceanu is ellenezte az igazságügyre vonatkozó sürgősségi kormányrendeleteket és az államfő felfüggesztésének lehetőségét. Toader pedig Tăriceanunak engedelmeskedik, aki őt az igazságügy-miniszteri tisztségben tartja. Toader aláírása nélkül pedig igazságügyi kérdésekben nem lehet sürgősségi kormányrendeleteket elfogadni.

Dragnea a tévés nyilatkozatában a kormánynak üzent

Íme, Dragnea szerda esti nyilatkozatai a mai információk fényében.

„Megyek tovább előre, habozás nélkül. Akik velem akarnak majd tartani, azok bátor emberek lesznek. Akik nem akarnak majd velem tartani, azok esetében ez azt jelenti, hogy gyávák, félősök. (…) Mindezeket meg tudjuk változtatni, ha a kormány is segít nekünk, ha a kabinet összes tagja szakít ezzel a fenntartásukkal, ha többé nem fogadják el, hogy tisztviselők vezessék őket, ha többé nem fogadják el, hogy továbbra is eljárások okozzanak késedelmeket nekünk olyan tisztviselők miatt, akiket vagy egyesek, vagy mások raktak oda, hogy késleltessenek, vagy megakadályozzanak, vagy vannak bizonyos személyes érdekeik, vagy alkalmatlanok. (…) A képviselőkről akarok beszélni… És nyilvánosan kifejezem tiszteletemet mindazért, amit tettek, mert ennek az ülésszaknak a végéig együttesen sikerült elfogadnunk azt, ami lehetetlennek tűnt: az igazságszolgáltatásról szóló törvényeket és a büntetőtörvénykönyveket. Köszönetet mondok nekik ezért a viselkedésért. Tudom, hogy nem volt könnyű nekik. Ha a kormány is hasonlóképpen fog eljárni, ha a koalíciós társak is hasonlóan fognak cselekedni, akkor biztosan győzni fogunk”.

Vagyis Dragnea felszólítja a kormányt, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatosan tegyék meg ugyanazt, amit a parlamenti képviselők megtettek. Pontosan mit?

Mivel Dragnea számára időközben világossá vált, hogy a büntetőtörvénykönyvekre vonatkozó – törvényhozási folyamatban lévő – törvények kiváltására nem lehet sürgősségi kormányhatározatokat elfogadni, egyetlen esélye maradt: egy amnesztiáról és közkegyelemről szóló sürgősségi kormányhatározat elfogadása a következő 3-4 napban. Ez a megoldás sem törvényes és alkotmányos.

Hirdetés

Miért ennyire sürgős? Azért, hogy Dragnea megússza a börtönt? Egy ilyenfajta törvénykezdeményezésre egy társadalmon belüli széles körű vita után a parlamentnek kellene rábólintania. Mert nem vagyunk Afrikában. A lakosság fellázadhat. A polgárok óriási többsége nem olyan bűnöző, mint Dragnea, hanem becsületes és tisztességes emberek, akik jobb életet akarnak maguknak, nem pedig a bűnözők kiengedését a börtönökből, hogy aztán rájuk támadjanak az otthonaikban és ellopják a vagyontárgyaikat.

Dăncilă asszony, korábban már figyelmeztettem, de megismétlem: az megy börtönbe, aki aláír, nem aki diktál.

Sevil Shhaideh asszony éppen túljutott a gyanúsítotti szakaszból a vádlottiba, mert Dragneára hallgatott a Belina-ügyben. Dragnea diktált, ő pedig aláírt. Ki kockáztatja a börtönt? Az, aki diktált, vagy az, aki aláírt? Nagyon vigyázzon, hogy mit ír alá. Kár az ön életéért és családjáért, ha önnek azért kell börtönbe vonulnia, mert ezt mondta Dragnea. Sokan jutottak már börtönbe csak azért, mert nem a saját fejükkel gondolkodtak, hanem másokra hallgattak. Ön is ebben a helyzetben van.

Óvatosan azokkal a Dragnea által követelt igazságszolgáltatásról szóló törvényekre, valamint az amnesztiára és közkegyelemre vonatkozó sürgősségi kormányrendeletekkel. Ha megteszi, olyan tiltakozáshullámot gerjeszt majd idehaza és külföldön, mely két nap alatt kiseperi majd önt a politikai életből. Ráadásul büntetőfeljelentéseket, mert aláásta Románia stabilitását és alkotmányos rendjét. Vagy bűnsegédlet miatt. Tudja, hogy az igazságszolgáltatás maximális szigorúsággal és gyorsasággal lecsap majd az ilyenfajta bűncselekményekre. Feláldozza majd az életét és a családját, hogy végrehajtsa azt, amit Dragnea mond? Aki egész politikai karrierje során másokkal követtette el azokat a bűncselekményeket, melyekre neki nem volt bátorsága.

Következésképpen

Dragnea mára a PSD számára is mérgezővé vált. A közvélemény-kutatások máris azt mutatják, hogy a PSD támogatottsága meredeken zuhan a lakosság körében. Dragneának egyetlen célja van, hogy magát és a párt élén lévő néhány párttársát megmentse a börtöntől. De megéri a PSD számára a következő választások elvesztése csak azért, hogy – egyre nehezebben – elérje ezt a célt?

Hirdetés