Fotó: vízügyi minisztérium
Szeméttenger
Timi
2018. július 18. szerda, 17:42
Egy hétig tart műanyagmentesíteni Románia legnagyobb víztározóját.

A szokatlanul csapadékos nyár miatt megáradt Kis-Beszterce óriási mennyiségű hulladékot, elsősorban PET-palackot sepert ki az erdőkből egyenesen a Békási-víztározóba. Az utóbbi hetekben tucatjával kerültek fel az internetre a víz felszínét borító „műanyagbevonatról” készült felvételek, valamint az illetékes hatóságokat szidalmazó Facebook-bejegyzések.

A közfelháborodás nyomán érthető, hogy az önkéntesek, a tűzoltók, a csendőrök, a magáncégek képviselői, a Hidroelectrica, illetve a vízügyi minisztérium illetékesei és a helyi elöljárók egymást verik le a nagytakarításban, mely hétfőn kezdődött és várhatóan a hétvégéig tart. Csütörtökön maga a vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter, Ioan Deneş is a helyszínre érkezik, hogy részt vegyen az akcióban. A feladathoz összesen kilenc motorcsónakot, kotrógépeket, billenőszekrényes teherszállítókat, egy darut, speciális konténereket és egy tömörítőt is használnak.

A tó felszínét egyébként egész évben ellepi a műanyag, érdekes, hogy az év más szakaszában ez kevésbé zavarja a hatóságokat. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27421
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.