Fotó: vízügyi minisztérium
Szeméttenger
Timi
2018. július 18. szerda, 17:42
Egy hétig tart műanyagmentesíteni Románia legnagyobb víztározóját.

A szokatlanul csapadékos nyár miatt megáradt Kis-Beszterce óriási mennyiségű hulladékot, elsősorban PET-palackot sepert ki az erdőkből egyenesen a Békási-víztározóba. Az utóbbi hetekben tucatjával kerültek fel az internetre a víz felszínét borító „műanyagbevonatról” készült felvételek, valamint az illetékes hatóságokat szidalmazó Facebook-bejegyzések.

A közfelháborodás nyomán érthető, hogy az önkéntesek, a tűzoltók, a csendőrök, a magáncégek képviselői, a Hidroelectrica, illetve a vízügyi minisztérium illetékesei és a helyi elöljárók egymást verik le a nagytakarításban, mely hétfőn kezdődött és várhatóan a hétvégéig tart. Csütörtökön maga a vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter, Ioan Deneş is a helyszínre érkezik, hogy részt vegyen az akcióban. A feladathoz összesen kilenc motorcsónakot, kotrógépeket, billenőszekrényes teherszállítókat, egy darut, speciális konténereket és egy tömörítőt is használnak.

A tó felszínét egyébként egész évben ellepi a műanyag, érdekes, hogy az év más szakaszában ez kevésbé zavarja a hatóságokat. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27421
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?