Fotó: vízügyi minisztérium
Szeméttenger
Timi
2018. július 18. szerda, 17:42
Egy hétig tart műanyagmentesíteni Románia legnagyobb víztározóját.

A szokatlanul csapadékos nyár miatt megáradt Kis-Beszterce óriási mennyiségű hulladékot, elsősorban PET-palackot sepert ki az erdőkből egyenesen a Békási-víztározóba. Az utóbbi hetekben tucatjával kerültek fel az internetre a víz felszínét borító „műanyagbevonatról” készült felvételek, valamint az illetékes hatóságokat szidalmazó Facebook-bejegyzések.

A közfelháborodás nyomán érthető, hogy az önkéntesek, a tűzoltók, a csendőrök, a magáncégek képviselői, a Hidroelectrica, illetve a vízügyi minisztérium illetékesei és a helyi elöljárók egymást verik le a nagytakarításban, mely hétfőn kezdődött és várhatóan a hétvégéig tart. Csütörtökön maga a vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter, Ioan Deneş is a helyszínre érkezik, hogy részt vegyen az akcióban. A feladathoz összesen kilenc motorcsónakot, kotrógépeket, billenőszekrényes teherszállítókat, egy darut, speciális konténereket és egy tömörítőt is használnak.

A tó felszínét egyébként egész évben ellepi a műanyag, érdekes, hogy az év más szakaszában ez kevésbé zavarja a hatóságokat. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27421
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.
Református szórványmagyarok, szász evangélikusok, bukovinai lengyel és székely katolikusok nyomában jártunk, megnéztük a román ortodoxok egykori kulturális fellegvárait is.
A szerzőnek teljes mértékben igaza van: Bukarest abszolút nem Budapest! De teljesen más okok miatt, mint amiket felsorol.