Illusztráció
emberrablás
Timi
2018. július 17. kedd, 17:29
A nagykövetségek és egy válságstáb is a férfi kimenekítésén dolgozik, de nemzetközi segítségre is számítanak.

Nemzetközi segítséget kér Románia a Líbiában elrabolt román mérnök kiszabadítására – közölte a külügyminisztérium, mely kedden tárgyalt Líbia romániai nagykövetségének képviselőivel Bukarestben.

Időközben a pár nappal ezelőtt alakult válságstáb is folytatja munkáját, és keresi a lehetséges megoldásokat az elrabolt román állampolgár megmentésére. A két ország nagykövetei kapcsolatban állnak egymással, de folyamatos az egyeztetés a mérnök családja és a cég között, mely a férfit foglalkoztatta.

A külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy 2015 óta a legmagasabb figyelmeztetés érvényes Líbiára, ennek megfelelően a térség azonnali elhagyására szólították fel az ott tartózkodó román állampolgárokat.

A válsághelyzetet egyébként Románia líbiai nagykövetségén keresztül kezelik, amelyet Tuniszba helyeztek át.

A román mérnököt három líbiai társával együtt szombaton rabolta el egy fegyveres banda a murzuki kőolajmező környékéről. Egy neve elhallgatását kérő forrás azt nyilatkozta, hogy akkor rabolták el a mérnököket, amikor egy másik területre indultak a szálláshelyükről. Személygépkocsijukat elhagyatva találták meg. A négy személy közül kettőt szabadon engedtek, de a román férfit még fogságban tartják.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27408
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.
Református szórványmagyarok, szász evangélikusok, bukovinai lengyel és székely katolikusok nyomában jártunk, megnéztük a román ortodoxok egykori kulturális fellegvárait is.
A szerzőnek teljes mértékben igaza van: Bukarest abszolút nem Budapest! De teljesen más okok miatt, mint amiket felsorol.