Élmény lesz sétálni Kolozsvár belvárosában (LÁTVÁNYTERVEK)

Újabb négy óvári utcát kapnak vissza a gyalogosok és a turisták. Nem kímélik a gépkocsivezetőket.
Hirdetés

Négy belvárosi utcából is száműznék – részben vagy teljes egészében – a gépjárműforgalmat Kolozsváron: a Wesselényi (Regele Ferdinand), a Szappanyos (Tipografiei), a Bocskai (Sextil Pușcariu) és a Kornis (Emile Zola) utcák látványterveit kedden tette közzé az önkormányzat, és máris megtartották az első közvitát a felújításról.

A látványtervekből és a közvitán elhangzottakból is egyértelművé vált, a munkálatok révén gyökeresen megváltozna a belváros hangulata, és ennek nemcsak a turisták, hanem a gyalogosok és kerékpárral közlekedők is örülhetnek. Lezárják ugyanis az autós forgalom elől a Wesselényi utat, mely a vasútállomás felőli Nagy/Horea út és a Főtér közötti összeköttetést biztosítja – a tervek szerint kizárólag a buszok hajthatnak majd be. Ugyanakkor megszüntetik a parkolási lehetőséget a felsorolt utcák mindegyikében, kicserélik a járólapokat, gazdaságos LED-lámpákra cserélik a jelenlegi közvilágítást. Új bicikliúttal kapcsolnák össze a vasútállomást és a Főteret, elrejtenék a csatornafedeleket, és a műemléképületeket csúfító kábelrengeteget, valamint a reklámfelületeket is átstrukturálnák.

Így fog kinézni a tervek szerint a Bocskai utca

A Central áruház előtti teret szintén újragondolják: fákkal ellensúlyozzák majd a betonszürkeséget. Itt jelenleg 4186 négyzetméter az aktív forgalmi sáv, ezt mintegy 3000 négyzetméterre redukálják.

A Kornis utcában teljesen megszüntetnék a parkolókat, így az önkormányzat szerint az itt megforduló autók száma is csökkenne, hiszen a mostani forgalom nagy részét a parkolót kereső gépjárművek teszik ki. A Bocskai utcára pedig csak az áruszállítókat engednék be.

A Szappanyos/Nyomda utcában úgynevezett megosztott teret (share space) hoznak létre. Ez a kifejezés a nyugati nagyvárosokban azt jelenti, hogy a forgalmi sávot egyszerre használhatják a gyalogosok, a bringások és a gépjárművezetők, de a megengedett sebesség olyan alacsony, hogy csak annak éri meg behajtani, aki nem siet. 

Hirdetés

A parkolók kérdése mindig neuralgikus pont Kolozsváron, természetesen ez a közvitán is szóba került. A felszólalók szerint az önkormányzat nem szüntethet meg úgy parkolókat a belvárosban, hogy semmilyen más alternatívát nem biztosít a sofőrök számára. Dan Tarcea alpolgármester válaszában kifejtette: a parkolók plusz forgalmat eredményeznek. Az önkormányzat eltökélt szándéka csökkenteni a belvárosi autók számát a nem motorizált közlekedés javára, mivel  – az elöljáró véleménye szerint – túl nagy jelentőséget tulajdonítunk egy olyan közlekedési módnak, mely elavulttá válik. Amúgy is ideje leszoknunk arról, hogy háztól házig kocsikázzunk. 

A tervek szerint az önkormányzat év végéig kiírja a pályázatot a kivitelezésre, jövő nyáron pedig megkezdődhet a nagyszabású munka.

Hirdetés