A Wesselényi utca látványterve
Fékező hatás
Timi
2018. július 17. kedd, 21:38
Újabb négy óvári utcát kapnak vissza a gyalogosok és a turisták. Nem kímélik a gépkocsivezetőket.

Négy belvárosi utcából is száműznék – részben vagy teljes egészében – a gépjárműforgalmat Kolozsváron: a Wesselényi (Regele Ferdinand), a Szappanyos (Tipografiei), a Bocskai (Sextil Pușcariu) és a Kornis (Emile Zola) utcák látványterveit kedden tette közzé az önkormányzat, és máris megtartották az első közvitát a felújításról.

A látványtervekből és a közvitán elhangzottakból is egyértelművé vált, a munkálatok révén gyökeresen megváltozna a belváros hangulata, és ennek nemcsak a turisták, hanem a gyalogosok és kerékpárral közlekedők is örülhetnek. Lezárják ugyanis az autós forgalom elől a Wesselényi utat, mely a vasútállomás felőli Nagy/Horea út és a Főtér közötti összeköttetést biztosítja – a tervek szerint kizárólag a buszok hajthatnak majd be. Ugyanakkor megszüntetik a parkolási lehetőséget a felsorolt utcák mindegyikében, kicserélik a járólapokat, gazdaságos LED-lámpákra cserélik a jelenlegi közvilágítást. Új bicikliúttal kapcsolnák össze a vasútállomást és a Főteret, elrejtenék a csatornafedeleket, és a műemléképületeket csúfító kábelrengeteget, valamint a reklámfelületeket is átstrukturálnák.

Így fog kinézni a tervek szerint a Bocskai utca

A Central áruház előtti teret szintén újragondolják: fákkal ellensúlyozzák majd a betonszürkeséget. Itt jelenleg 4186 négyzetméter az aktív forgalmi sáv, ezt mintegy 3000 négyzetméterre redukálják.

A Kornis utcában teljesen megszüntetnék a parkolókat, így az önkormányzat szerint az itt megforduló autók száma is csökkenne, hiszen a mostani forgalom nagy részét a parkolót kereső gépjárművek teszik ki. A Bocskai utcára pedig csak az áruszállítókat engednék be.

A Szappanyos/Nyomda utcában úgynevezett megosztott teret (share space) hoznak létre. Ez a kifejezés a nyugati nagyvárosokban azt jelenti, hogy a forgalmi sávot egyszerre használhatják a gyalogosok, a bringások és a gépjárművezetők, de a megengedett sebesség olyan alacsony, hogy csak annak éri meg behajtani, aki nem siet. 

A parkolók kérdése mindig neuralgikus pont Kolozsváron, természetesen ez a közvitán is szóba került. A felszólalók szerint az önkormányzat nem szüntethet meg úgy parkolókat a belvárosban, hogy semmilyen más alternatívát nem biztosít a sofőrök számára. Dan Tarcea alpolgármester válaszában kifejtette: a parkolók plusz forgalmat eredményeznek. Az önkormányzat eltökélt szándéka csökkenteni a belvárosi autók számát a nem motorizált közlekedés javára, mivel  – az elöljáró véleménye szerint – túl nagy jelentőséget tulajdonítunk egy olyan közlekedési módnak, mely elavulttá válik. Amúgy is ideje leszoknunk arról, hogy háztól házig kocsikázzunk. 

A tervek szerint az önkormányzat év végéig kiírja a pályázatot a kivitelezésre, jövő nyáron pedig megkezdődhet a nagyszabású munka.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27411
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.
Református szórványmagyarok, szász evangélikusok, bukovinai lengyel és székely katolikusok nyomában jártunk, megnéztük a román ortodoxok egykori kulturális fellegvárait is.
A szerzőnek teljes mértékben igaza van: Bukarest abszolút nem Budapest! De teljesen más okok miatt, mint amiket felsorol.