A kollázs a Vadkárok Székelyföldön Facebook-oldal fotóiból készült
Medvebűnözés
Timi
2018. július 16. hétfő, 18:00
Több kérvény is született ennek érdekében, már csak a környezetvédelmi tárcán múlik, mikor intézkedik.

Egy hét múlva kezdődik a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, avagy Tusványos, mely évente több mint 20 ezer fesztiválozót vonz Tusnádfürdőre. Tekintettel arra, hogy nemrég újabb medvetámadás történt a településen, ráadásul éppen a vasútállomás közelében, ahol a fesztiválozók is gyakran megfordulnak, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök kérvényezte a helyiek által jól ismert anyamedve és három bocsa elköltöztetését.

Az önkormányzati vezető közölte: a tusványosozók egy jelentős része vonattal érkezik vagy távozik a helyszínről, nem lehet abban bízni, hogy a zaj elüldözi a medvéket – ez az elképzelés már a tavaly sem jött be. Ezt mi is tanúsíthatjuk, hiszen tavaly éppen ezen a környéken találkoztunk egy nagyvaddal Tusványos idején.  

Borboly a környezetvédelmi minisztériumhoz és a Szent Anna Vadásztársasághoz is kérvényt intézett a problémás medvecsalád elköltöztetése érdekében.

A tanácselnök mellett nemrég a helyiek egy csoportja is az illetékes tárcához fordult. Petíciójukban kifejtették: szinte minden este, sőt, már fényes nappal is gondtalanul járnak-kelnek a településen a medvék, tönkreteszik a kerítéseket, a gyümölcsfákat, a fáskamrákat, étel után kutatva még a házakba is bemerészkednek. Állításuk szerint ez így megy 2013 óta. Jelenleg egy anyamedve és három medvebocs randalíroz.

A helyiek megfogalmazása szerint bürokratikus válasz helyett konkrét lépéseket várnak az illetékesektől.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27398
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?