A kollázs a Vadkárok Székelyföldön Facebook-oldal fotóiból készült
Medvebűnözés
Timi
2018. július 16. hétfő, 18:00
Több kérvény is született ennek érdekében, már csak a környezetvédelmi tárcán múlik, mikor intézkedik.

Egy hét múlva kezdődik a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, avagy Tusványos, mely évente több mint 20 ezer fesztiválozót vonz Tusnádfürdőre. Tekintettel arra, hogy nemrég újabb medvetámadás történt a településen, ráadásul éppen a vasútállomás közelében, ahol a fesztiválozók is gyakran megfordulnak, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök kérvényezte a helyiek által jól ismert anyamedve és három bocsa elköltöztetését.

Az önkormányzati vezető közölte: a tusványosozók egy jelentős része vonattal érkezik vagy távozik a helyszínről, nem lehet abban bízni, hogy a zaj elüldözi a medvéket – ez az elképzelés már a tavaly sem jött be. Ezt mi is tanúsíthatjuk, hiszen tavaly éppen ezen a környéken találkoztunk egy nagyvaddal Tusványos idején.  

Borboly a környezetvédelmi minisztériumhoz és a Szent Anna Vadásztársasághoz is kérvényt intézett a problémás medvecsalád elköltöztetése érdekében.

A tanácselnök mellett nemrég a helyiek egy csoportja is az illetékes tárcához fordult. Petíciójukban kifejtették: szinte minden este, sőt, már fényes nappal is gondtalanul járnak-kelnek a településen a medvék, tönkreteszik a kerítéseket, a gyümölcsfákat, a fáskamrákat, étel után kutatva még a házakba is bemerészkednek. Állításuk szerint ez így megy 2013 óta. Jelenleg egy anyamedve és három medvebocs randalíroz.

A helyiek megfogalmazása szerint bürokratikus válasz helyett konkrét lépéseket várnak az illetékesektől.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27398
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Vagyis az tisztelt országvezetés jól megszívatta drága, de annál trébb ünnepléssel, cserébe adott neki ingyenkaját.
Sorra kerülik el az országot a legnagyobb járműipari társaságok.
A hatalom a nép orra alá dugja a trikolórt, és onnan tilos másról beszélni. Sabin Gherman írása.
Bepillantottunk a jövőbe, ami már a jelen: mesterséges intelligenciával és robotokkal élünk együtt. Vérkomoly kérdésekkel játszottunk el az idei Kommunikációs Napokon.
Nem nagyon tudni, honnan lesz tízmilliárd euró helyi beruházásokra, amikor az idei utolsó nyugdíjakat a kormány tartalékalapjából fizetik ki.
Ez pedig édeskevés, már ha közoktatási stratégiáról beszélünk és nem újramelegített vitákról, véli Mircea Miclea, volt oktatási miniszter.
Na jó, ellenzéki megrendelésre készült, de azért olyan nagyot nem tévedhet.
Az emberi jogok világnapján történt. Vagyis hétfőn. Amikor a közleményírók is agyhalottak.
Amikor a románok is kiakadnak a saját túlhabzó nacionál-hisztériájuk kapcsán. Persze, anélkül, hogy elismernék: Erdélyt valóban elcsatolták.
Tudta, hogy Hobo ma is középiskolai történelemtanár lenne, ha nem alapít hobbizenekart? És hogy Deák Bill Gyulát zenésztársai csak Dukátnak becézték, pusztán anyagi okok miatt? A 73 éves Kossuth-díjas művész életpályájáról vallott.
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.