A kollázs a Vadkárok Székelyföldön Facebook-oldal fotóiból készült
Medvebűnözés
Timi
2018. július 16. hétfő, 18:00
Több kérvény is született ennek érdekében, már csak a környezetvédelmi tárcán múlik, mikor intézkedik.

Egy hét múlva kezdődik a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, avagy Tusványos, mely évente több mint 20 ezer fesztiválozót vonz Tusnádfürdőre. Tekintettel arra, hogy nemrég újabb medvetámadás történt a településen, ráadásul éppen a vasútállomás közelében, ahol a fesztiválozók is gyakran megfordulnak, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök kérvényezte a helyiek által jól ismert anyamedve és három bocsa elköltöztetését.

Az önkormányzati vezető közölte: a tusványosozók egy jelentős része vonattal érkezik vagy távozik a helyszínről, nem lehet abban bízni, hogy a zaj elüldözi a medvéket – ez az elképzelés már a tavaly sem jött be. Ezt mi is tanúsíthatjuk, hiszen tavaly éppen ezen a környéken találkoztunk egy nagyvaddal Tusványos idején.  

Borboly a környezetvédelmi minisztériumhoz és a Szent Anna Vadásztársasághoz is kérvényt intézett a problémás medvecsalád elköltöztetése érdekében.

A tanácselnök mellett nemrég a helyiek egy csoportja is az illetékes tárcához fordult. Petíciójukban kifejtették: szinte minden este, sőt, már fényes nappal is gondtalanul járnak-kelnek a településen a medvék, tönkreteszik a kerítéseket, a gyümölcsfákat, a fáskamrákat, étel után kutatva még a házakba is bemerészkednek. Állításuk szerint ez így megy 2013 óta. Jelenleg egy anyamedve és három medvebocs randalíroz.

A helyiek megfogalmazása szerint bürokratikus válasz helyett konkrét lépéseket várnak az illetékesektől.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27398
Négy nagyváros a kezébe vette a sorsát. Elkezdődött volna a gyakorlati regionalizálás? És vajon mit fog szólni mindehhez a bukaresti bojárság?
Többször át lett ismételve és fel lett mondva a lecke a román-magyar érdemi párbeszéd elkezdésének a fontosságáról az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pénteki, kolozsvári konferenciáján. Idén is.
Jobban játszott, de nem eléggé jól Athénban a magyar válogatott.
Tanulság: nyugodtan lehet kutatni a szekus besúgók után, amíg szembe nem jön valaki, aki túl magas polcon van.
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.
A gesztus értékelendő, de ettől még nincs mit ünnepelni.
Mert egy putyinista-erdoganista beütésű autarchikus ceauşiszta nemzetállam. És nincs politikai víziója. És nem akar integrálódni. És, hopp, hasonlítani igyekszik Magyarországhoz.
Ezt persze könnyű leírni. Dragneát és csapatát kifüstölni a kormány épületéből annál nehezebb. És lehet, kicsit kevés is hozzá ez a Klaus Iohannis.
A gyulafehérvári román nemzetgyűlésről sok szó esik a centenárium évében, de csak kevesen beszélnek arról, hogy 1918 decemberében ellen-nagygyűlést is tartottak Kolozsváron. Erről is beszélt a Korunk Akadémia legutóbbi meghívottja, Fodor János történész.
Semmit nem tudni róluk, de valószínű, hogy más nyelven tanulják az ábécét.
A dühös fuvarozókat lebeszélték a sztrájkról néhány ígérettel.
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.
Református szórványmagyarok, szász evangélikusok, bukovinai lengyel és székely katolikusok nyomában jártunk, megnéztük a román ortodoxok egykori kulturális fellegvárait is.
A szerzőnek teljes mértékben igaza van: Bukarest abszolút nem Budapest! De teljesen más okok miatt, mint amiket felsorol.