Szuperjó kapcsolatra törekszik Trump Putyinnal

Helsinkiben csúcstalálkozik az amerikai és az orosz elnök. Nem mindenki látja szívesen ott őket.
Hirdetés
A finn fővárosban zajlik ma Vladimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök csúcstalálkozója egy évvel azután, hogy először találkoztak személyesen.
 
A mai találkozó a finn elnöki palotában kapott helyet, a két elnök annak Gótikus Termében rázott kezet, majd a két küldöttség munkaebéden ült asztalhoz. Trump úgy vélte, rendkívüli lehetőségek adódnak a két ország előtt annak ellenére, hogy az elmúlt években korántsem volt felhőtlen a viszonyuk. Ő viszont az elnökválasztási kampánya óta hangsúlyozza, hogy „a közeli viszony Oroszországgal jó dolog, nem pedig rossz”. Szerinte az egész világ örül annak, hogy ha ők, a két legnagyobb atomhatalom vezetői jóban vannak.
 
Putyin a kapcsolatuk rendszerességét emelte ki, hogy szoktak telefonon is beszélni egymással, és személyesen is találkozni a nemzetközi csúcstalálkozókon. Most viszont annak jött el az ideje, hogy személyesen és a bilaterális kapcsolatokról tárgyaljanak, illetve a világ problémáiról, amelyből van bőven – mondta az orosz elnök.
 
 
A találkozóval egy időben több tüntetés is zajlik a finn fővárosban a két államfő jelenléte ellen, írja a News.ro hírügynökség. Az abortuszt támogatók Trump-maszkban és műhasakkal tüntetnek, az antifasiszták gúnyos feliratokkal tüntetnek, más csoportok a szabadkereskedelemért, a szexuális kisebbségek jogaiért tüntetnek, egyes ukránok pedig a háború ellen tiltakoznak.
 
Néhány tiltakozó a rendőrségi kordon mellé vonult, hogy átnyújtsa panaszát, miközben az orosz és az amerikai elnök a találkozó helyszínére sietett. Más csoportok Helsinkinek a találkozótól távol, de nagy turista- és gyalogosforgalomnak kitett helyeken tiltakoznak a belvárosban.
 

Hirdetés