A kép forrása a Reuters
Az éjszaka soha nem érhet véget
szabot
2018. július 16. hétfő, 13:04
Autógyújtogatás, üzletek kifosztása tarkította a focivébé megnyerése utáni utcai népünnepélyt. Ketten bele is haltak az ünneplésbe.
Két személy meghalt és tetemes anyagi kár keletkezett Párizsban és más francia városokban amiatt, hogy a futballvébé megnyerése után az utcai népünnepély több helyen zavargásokba torkollt, írja a News.ro hírügynökség a Le Figaro alapján. Főként fiatalokból álló csoportok élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat fosztottak ki, autókat gyújtottak fel, és megtámadták a megfékezésükre kirendelt biztonsági erőket.
 
Két ember életét vesztette az elszabadult ünneplés során: Annecy-ben egy 50 éves férfi zuhant egy csatornába úgy, hogy a nyakát szegte, és már nem tudták megmenteni. Saint-Felixben egy 30 éves férfi hajtott autójával egy fának, miközben a vébégyőzelmet ünnepelte, és a helyszínen meghalt.
 
 
Párizsban autókat gyújtottak fel, üzleteket, éttermeket fosztottak ki, meghajigálták a kiérkező rendvédelmi szerveket, a csendőrök pedig könnygázzal válaszoltak. Egy személy súlyosan megsérült az utcai összecsapásokban, összesen hetet vettek őrizetbe. A fővárosban 90 ezer szurkoló követte figyelemmel a vébédöntőt szabadtéri vetítéseken a Diadalívnél, a Champ-Élysées-n, a Bastille-téren és a Mars-mezőn. Rouenban a csendőrség kiürítette a központi teret, de hasonló zavargások voltak Grenoble, Lyon, Nantes és Marseille városában, illetve más településeken is.
 
 
Franciaország 4–2-re győzte le Horvátországot az oroszországi focivébé moszkvai döntőjében, és történelme során másodszor lett labdarúgó világbajnok. A francia lapok hétfői címlapjukon köszönték meg a győzelmet a válogatottnak, a sportteljesítmény méltatása mellett a sokszínű csapat sikerének szociális és politikai visszhangjaira is kitértek.
 
A L'Équipe című sportlap címlapján a kupát magasba emelő játékosok láthatók örök boldogság felirattal. A konzervatív Le Figaro a francia himnusz, a La Marseillaise kezdő sorát idézte a címlapján: ma diadal vár!, míg a baloldali Libération címlapján a Még felirat olvasható.
 
 
A Le Parisien című lap a 19 éves Kylian Mbappét ünnepelte, aki a világbajnokság nagy felfedezettje. „Önmagában jelképe ennek a nagyon fiatal nemzeti válogatottnak, amely mérkőzésről mérkőzésre mutatott egyre nagyobb érettséget” – hangsúlyozta a lap, emlékeztetve arra, hogy 1998 után a Kékek megszerezték a második csillagot.
 
Szinte valamennyi fővárosi és regionális lap is azt hangsúlyozta, hogy ez a válogatott hosszú idő után nemzeti összefogást eredményezett, miközben a sokszínű francia társadalmat tükrözi. A 23 játékos közül 14-en afrikai származásúak és ketten nem is Franciaországban születtek: Samuel Umtiti a kameruni Yaoundéban, Steve Mandanda pedig a kongói Kinshasában. A húsz évvel ezelőtti válogatott bevándorló származású tagjaival ellentétben ez a generáció azonban már nem azt emeli ki, hogy honnan származik, hanem büszkén és szokatlan módon vállalja a francia identitását. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27391
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.