Miért megy olyan jól a sport a horvátoknak meg a szerbeknek, a románoknak meg nem?

Azt hiszi, azért, mert többet edzenek? Vagy több pénzük van sportra? Egy nagy frászt!
Hirdetés

Az már megfellebbezhetetlen tény, hogy Horvátország fociválogatottja vasárnap este döntőzik a franciák ellen. És, ahogy Zlatko Dalić edző mondaná: ha Isten megsegít, világbajnok is lehet Horvátország, futballtörténelme során először.

No, a román sajtóban megjelent ezzel (és nem csak) kapcsolatban egy szöveg, melyben a szerző azzal indít, hogy szépen sorra veszi a közelmúlt horvát, szerb, szlovén és montenegrói (vagyis ex-jugoszláv) sportsikereit. És hát, mi tagadás, vannak, szép számmal.

Aztán jön a nagy kérdés: miért van az, hogy nekik megy, a románoknak meg nem. Szerző utal az általa idiótának tartott válaszokra (egyesek azok is): az ex-jugók komoly emberek, nem ortodoxok (kivételt képeznek a szerbek, de hát ez természetes, mert ők a legsikeresebbek, szerző szerint), nem hallgatnak gagyi zenét, győztes lelkülettel bírnak, nincs náluk egy Gigi Becali sem, és újabban nem korruptak.

És most jön a meredek. A szerző megadja az egy és igaz magyarázatot a nagy kérdésre: azért ilyen sikeresek az ex-jugók, mert: 1. megőrizték a kommunista infrastruktúrát, és 2. nacionalisták.

Hirdetés

Nem ereszkedünk tovább a szerzői fejtegetések pokolbugyraiba. Ha megtennénk, eljutnánk a 2000 éves román nemzeti történelemig, meg a szabadkőműves Európáig. És azért igyekszünk megőrizni szellemi egészségünket.

Azon viszont kicsit eltöprengünk: ha a fenti szerzői állítások igazak, akkor teljesen érthetetlen, hogy például Amerika, Németország, Olaszország, India, Kenya, és még sorolhatnánk, hogy lehetnek annyira sikeresek a lehető legkülönbözőbb sportágakban. Hisz nem mondható el róluk, hogy megőrizték a kommunista infrastruktúrát. Ami pedig a nacionalizmust illeti, erről sem olvashattunk kőkemény elemzéseket. Hacsak nem újabban – például Amerika vagy Olaszország kapcsán. Ilyen alapon: rettegj, világ! Az olaszok nyerik a vébét!

Hirdetés