Heuréka!
Jean St'Ay
2018. július 13. péntek, 11:15
Azt hiszi, azért, mert többet edzenek? Vagy több pénzük van sportra? Egy nagy frászt!

Az már megfellebbezhetetlen tény, hogy Horvátország fociválogatottja vasárnap este döntőzik a franciák ellen. És, ahogy Zlatko Dalić edző mondaná: ha Isten megsegít, világbajnok is lehet Horvátország, futballtörténelme során először.

No, a román sajtóban megjelent ezzel (és nem csak) kapcsolatban egy szöveg, melyben a szerző azzal indít, hogy szépen sorra veszi a közelmúlt horvát, szerb, szlovén és montenegrói (vagyis ex-jugoszláv) sportsikereit. És hát, mi tagadás, vannak, szép számmal.

Aztán jön a nagy kérdés: miért van az, hogy nekik megy, a románoknak meg nem. Szerző utal az általa idiótának tartott válaszokra (egyesek azok is): az ex-jugók komoly emberek, nem ortodoxok (kivételt képeznek a szerbek, de hát ez természetes, mert ők a legsikeresebbek, szerző szerint), nem hallgatnak gagyi zenét, győztes lelkülettel bírnak, nincs náluk egy Gigi Becali sem, és újabban nem korruptak.

És most jön a meredek. A szerző megadja az egy és igaz magyarázatot a nagy kérdésre: azért ilyen sikeresek az ex-jugók, mert: 1. megőrizték a kommunista infrastruktúrát, és 2. nacionalisták.

Nem ereszkedünk tovább a szerzői fejtegetések pokolbugyraiba. Ha megtennénk, eljutnánk a 2000 éves román nemzeti történelemig, meg a szabadkőműves Európáig. És azért igyekszünk megőrizni szellemi egészségünket.

Azon viszont kicsit eltöprengünk: ha a fenti szerzői állítások igazak, akkor teljesen érthetetlen, hogy például Amerika, Németország, Olaszország, India, Kenya, és még sorolhatnánk, hogy lehetnek annyira sikeresek a lehető legkülönbözőbb sportágakban. Hisz nem mondható el róluk, hogy megőrizték a kommunista infrastruktúrát. Ami pedig a nacionalizmust illeti, erről sem olvashattunk kőkemény elemzéseket. Hacsak nem újabban – például Amerika vagy Olaszország kapcsán. Ilyen alapon: rettegj, világ! Az olaszok nyerik a vébét!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27362
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?