Heuréka!
Jean St'Ay
2018. július 13. péntek, 11:15
Azt hiszi, azért, mert többet edzenek? Vagy több pénzük van sportra? Egy nagy frászt!

Az már megfellebbezhetetlen tény, hogy Horvátország fociválogatottja vasárnap este döntőzik a franciák ellen. És, ahogy Zlatko Dalić edző mondaná: ha Isten megsegít, világbajnok is lehet Horvátország, futballtörténelme során először.

No, a román sajtóban megjelent ezzel (és nem csak) kapcsolatban egy szöveg, melyben a szerző azzal indít, hogy szépen sorra veszi a közelmúlt horvát, szerb, szlovén és montenegrói (vagyis ex-jugoszláv) sportsikereit. És hát, mi tagadás, vannak, szép számmal.

Aztán jön a nagy kérdés: miért van az, hogy nekik megy, a románoknak meg nem. Szerző utal az általa idiótának tartott válaszokra (egyesek azok is): az ex-jugók komoly emberek, nem ortodoxok (kivételt képeznek a szerbek, de hát ez természetes, mert ők a legsikeresebbek, szerző szerint), nem hallgatnak gagyi zenét, győztes lelkülettel bírnak, nincs náluk egy Gigi Becali sem, és újabban nem korruptak.

És most jön a meredek. A szerző megadja az egy és igaz magyarázatot a nagy kérdésre: azért ilyen sikeresek az ex-jugók, mert: 1. megőrizték a kommunista infrastruktúrát, és 2. nacionalisták.

Nem ereszkedünk tovább a szerzői fejtegetések pokolbugyraiba. Ha megtennénk, eljutnánk a 2000 éves román nemzeti történelemig, meg a szabadkőműves Európáig. És azért igyekszünk megőrizni szellemi egészségünket.

Azon viszont kicsit eltöprengünk: ha a fenti szerzői állítások igazak, akkor teljesen érthetetlen, hogy például Amerika, Németország, Olaszország, India, Kenya, és még sorolhatnánk, hogy lehetnek annyira sikeresek a lehető legkülönbözőbb sportágakban. Hisz nem mondható el róluk, hogy megőrizték a kommunista infrastruktúrát. Ami pedig a nacionalizmust illeti, erről sem olvashattunk kőkemény elemzéseket. Hacsak nem újabban – például Amerika vagy Olaszország kapcsán. Ilyen alapon: rettegj, világ! Az olaszok nyerik a vébét!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27362
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
Iordache beintett a teljes ellenzéknek és az Európai Uniónak. Aztán letagadta a fakjúzást.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.