Illusztráció | Fotó: Council of Europe, Facebook
(i)gazságügy
Timi
2018. július 13. péntek, 22:02
Elkészült a román igazságügyi reformokról szóló előzetes jelentés, melyben többek között alkotmánymódosítást javasolnak az ügyészek semlegessége érdekében.

Elkészült a Velencei Bizottság előzetes jelentése az igazságszolgáltatási törvénycsomagról, miután a független alkotmányjogászokból álló tanácsadói testület Klaus Iohannis államfő felkérésére megvizsgálta a PSD-ALDE kormánykoalíció reformtervét.

A 30 oldalas dokumentumban több javaslatot is megfogalmaznak Románia számára a főügyészekkel kapcsolatosan, mint például:

  • módosítson alkotmányt annak érdekében, hogy a főügyészek kinevezése és menesztése semleges maradjon;
  • változtasson a főügyészek kinevezési procedúráján;
  • őrizze meg az elnök és a legfelsőbb bírói tanács szerepét a főügyészek kinevezésekor ezzel ellensúlyozva az igazságügyi miniszter befolyását.

Nem nyerte el a Bizottság tetszését a törvénycsomag azon része, mely a bírák és az ügyészek felelősségre vonhatóságát szabályozza. A testület szerint a jogszabálynak ki kell mondania, hogy az ügyészek anyagilag nem vonhatók felelősségre, amennyiben rosszhiszeműség vagy hanyagság nem állapítható meg esetükben. A testület kifogásolta a bírák és ügyészek szabad véleménynyilvánítását korlátozó cikkelyt, illetve javasolta Romániának, hogy az ügyészek és a bírák visszaéléseit erre szakosodott ügyészek végezzék.

Az, hogy a javaslatokból mit fogadnak meg a törvényhozók, csak rajtuk múlik, a testület iránymutatása ugyanis csak konzultatív jellegű. Az előzetes jelentés után még pár hónapot várni kell a teljes jelentés közzétételére, emellett a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításával kapcsolatos állásfoglalás is csak októberben várható. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27375
Eltekintve azoktól a kompromisszumoktól, amelyek (talán) elkerülhetetlenek abban a balkáni közegben, melyben tevékenykednie kellett, Kövesi a rendelkezésére álló eszközökkel ért el eredményeket.
Átírták a programot az elmúlt két hétben kimondott ítéletek miatt.
Egy hétig tart műanyagmentesíteni Románia legnagyobb víztározóját.
Ha rossz is, de a miénk volt: ez egy olyan nép, amely függővé vált a neki okozott szenvedéstől.
Ilie Bolojan nagyváradi elöljáró legalább annyi turistát vonzana a városba, mint Velence, ellenben nem akar galambokat. És a macskáknak is hadat üzen.
Dragnea a kormányfővel akarja kikapartatni magának a forró gesztenyét. Hajlandó lesz Dăncilă megégetni a kezét?
Újabb négy óvári utcát kapnak vissza a gyalogosok és a turisták. Nem kímélik a gépkocsivezetőket.
A 2018-as foci-világbajnokság győztesei, vesztesei és tanulságai – mindent levonunk.
Pesszimista a jövőt illetően és visszasírja a kommunizmust a romániai lakosok zöme, derül ki egy felmérésből.
Megmutatjuk Wolfsberget, azt a romániai települést, ahol nemcsak eladták házaikat a kitelepült németek, hanem vissza is vásárolták őket. Gărânát, magyar nevén Szörényordast nem csak a jazzfesztivál miatt érdemes felkeresni.
Helsinkiben csúcstalálkozik az amerikai és az orosz elnök. Nem mindenki látja szívesen ott őket.
Bedugultak a határátkelők: a külföldön dolgozók itthon vakációznak, az itthoniak külföldön.
Több kérvény is született ennek érdekében, már csak a környezetvédelmi tárcán múlik, mikor intézkedik.
Két személy mélyülhet el benne.