Illusztráció | Fotó: Council of Europe, Facebook
(i)gazságügy
Timi
2018. július 13. péntek, 22:02
Elkészült a román igazságügyi reformokról szóló előzetes jelentés, melyben többek között alkotmánymódosítást javasolnak az ügyészek semlegessége érdekében.

Elkészült a Velencei Bizottság előzetes jelentése az igazságszolgáltatási törvénycsomagról, miután a független alkotmányjogászokból álló tanácsadói testület Klaus Iohannis államfő felkérésére megvizsgálta a PSD-ALDE kormánykoalíció reformtervét.

A 30 oldalas dokumentumban több javaslatot is megfogalmaznak Románia számára a főügyészekkel kapcsolatosan, mint például:

  • módosítson alkotmányt annak érdekében, hogy a főügyészek kinevezése és menesztése semleges maradjon;
  • változtasson a főügyészek kinevezési procedúráján;
  • őrizze meg az elnök és a legfelsőbb bírói tanács szerepét a főügyészek kinevezésekor ezzel ellensúlyozva az igazságügyi miniszter befolyását.

Nem nyerte el a Bizottság tetszését a törvénycsomag azon része, mely a bírák és az ügyészek felelősségre vonhatóságát szabályozza. A testület szerint a jogszabálynak ki kell mondania, hogy az ügyészek anyagilag nem vonhatók felelősségre, amennyiben rosszhiszeműség vagy hanyagság nem állapítható meg esetükben. A testület kifogásolta a bírák és ügyészek szabad véleménynyilvánítását korlátozó cikkelyt, illetve javasolta Romániának, hogy az ügyészek és a bírák visszaéléseit erre szakosodott ügyészek végezzék.

Az, hogy a javaslatokból mit fogadnak meg a törvényhozók, csak rajtuk múlik, a testület iránymutatása ugyanis csak konzultatív jellegű. Az előzetes jelentés után még pár hónapot várni kell a teljes jelentés közzétételére, emellett a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosításával kapcsolatos állásfoglalás is csak októberben várható. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27375
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
Iordache beintett a teljes ellenzéknek és az Európai Uniónak. Aztán letagadta a fakjúzást.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.