Tudorel Toader az igazságügyi minisztérium felvételén
A fagyi visszanyal
szabot
2018. július 13. péntek, 15:31
Hivatali visszaélés miatt jelentették fel a börtönőrök Tudorel Toadert.
Nem először megy neki a börtönőrök szakszervezete Tudorel Toader igazságügyi miniszternek, elég csak visszapörgetni a szakszervezet Facebook-oldalát vagy honlapját, hogy kiderüljön, még hűvös hivatali viszonynak sem nevezhető a kapcsolatuk. 
 
Ennek a kapcsolatnak az egyik neuralgikus pontja az egyébként is létszámhiánnyal küzdő börtönőrök túlóráinak ki nem fizetése (de a szakszervezet rendszeresen ironikus közleményekben teszi helyre az igazságügyi minisztert, amikor az figyelembe sem veszi a fogvatartás reális körülményeit, számait, téves adatokkal hozakodik elő, vagy egyértelműen káros amnesztiát hirdet meg mindenféle előtanulmány nélkül).
 
A börtönőrök szakszervezete (FSANP) kedden feljelentette Tudorel Toadert hivatali visszaélés és a szakszervezeti képviselethez való jog korlátozása miatt (amíg még ez büntethető, jegyzi meg a szakszervezet), ma pedig közölte, hogy el is indult az eljárás egyelőre in rem, azaz a gyanúsított megnevezése nélkül. Az eljárás egyelőre a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgálja.
 
„A Tudorel Toader nevére kiállított dosszié már a legfőbb ügyészségen van, in rem eljárás indult az ügyben. A hét folyamán kihallgatták a sértett fél, a FSANP képviselőit, Tudorel Toadert a következő időszakban hallgatják ki a hivatali visszaélés és a szakszervezeti képviselethez való jog korlátozása miatt” – írja a közlemény.
 
A szakszervezet korábban tiltakozásokkal vívta ki, hogy törvény szülessen a börtönőrök és a rendőrök túlóráinak kifizetéséről, magát a kifizetést viszont a miniszter kellett volna elrendelje. Az áprilisi túlórákat legkésőbb júliusban kellett volna kifizetnie a minisztériumnak, de ez nem történt meg a szakszervezet szerint a miniszter visszaélése miatt.
 
A kormány még lóg a börtönőröknek a 2016-2018 közötti, több mint egymillió órányi túlóra kifizetésével, ez mintegy 10,5 millió euró. A FSANP ugyanakkor bejelentette, hogy támogatja a pártfogó felügyeleti tanácsadók által kirobbantott tiltakozásokat is, ugyanis a minisztériumnak nincs „konkrét és felvállalt megoldása” a személyzethiány, a rossz munkakörülmények és a bérezési diszkrimináció javítására.
 
A FSANP május 31-én azért is feljelentette Tudorel Toadert, amiért nem engedte meg a szakszervezeti képviselőknek, hogy részt vegyenek a vele folytatott tárgyalásokon. 
 
Az pedig épp a Tudorel Toader vezette igazságügyi minisztérium javaslatára került be az büntető törvénykönyvbe (amely majd csak az alkotmánybíróság szeptemberi vizsgálata után léphet érvénybe), hogy ne minősüljön hivatali visszaélésnek, ha valaki a cselekményt nem saját anyagi hasznára követte el.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27368
Eltekintve azoktól a kompromisszumoktól, amelyek (talán) elkerülhetetlenek abban a balkáni közegben, melyben tevékenykednie kellett, Kövesi a rendelkezésére álló eszközökkel ért el eredményeket.
Átírták a programot az elmúlt két hétben kimondott ítéletek miatt.
Egy hétig tart műanyagmentesíteni Románia legnagyobb víztározóját.
Ha rossz is, de a miénk volt: ez egy olyan nép, amely függővé vált a neki okozott szenvedéstől.
Ilie Bolojan nagyváradi elöljáró legalább annyi turistát vonzana a városba, mint Velence, ellenben nem akar galambokat. És a macskáknak is hadat üzen.
Dragnea a kormányfővel akarja kikapartatni magának a forró gesztenyét. Hajlandó lesz Dăncilă megégetni a kezét?
Újabb négy óvári utcát kapnak vissza a gyalogosok és a turisták. Nem kímélik a gépkocsivezetőket.
A 2018-as foci-világbajnokság győztesei, vesztesei és tanulságai – mindent levonunk.
Pesszimista a jövőt illetően és visszasírja a kommunizmust a romániai lakosok zöme, derül ki egy felmérésből.
Megmutatjuk Wolfsberget, azt a romániai települést, ahol nemcsak eladták házaikat a kitelepült németek, hanem vissza is vásárolták őket. Gărânát, magyar nevén Szörényordast nem csak a jazzfesztivál miatt érdemes felkeresni.
Helsinkiben csúcstalálkozik az amerikai és az orosz elnök. Nem mindenki látja szívesen ott őket.
Bedugultak a határátkelők: a külföldön dolgozók itthon vakációznak, az itthoniak külföldön.
Több kérvény is született ennek érdekében, már csak a környezetvédelmi tárcán múlik, mikor intézkedik.
Két személy mélyülhet el benne.