Primaria Oradea/Facebook
kapunyitás
papmeli
2018. július 12. csütörtök, 10:36
Legalábbis azt ígérik, hogy heteken belül beindul az anyanyelvű ügyintézés a magyar lakosok számára.

Magyar nyelven is intézhetik majd hivatalos ügyeiket a nagyváradiak, ugyanis heteken belül megnyílik a rég várt ügyfélkapu a polgármesteri hivatalban. Az erre vonatkozó döntés már megszületett, csupán a technikai részleteket kell kidolgozni – számolt be a Krónika a Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és Csomortányi István Bihar megyei elnök szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakról. 
 
Zatykó Gyula Ilie Bolojan polgármester magyar ügyekért felelős tanácsadójaként elmondta, a „magyar ablaknál” minden olyan hivatalos ügyet el lehetne intézni magyarul, amelyben a polgármesteri hivatal illetékes. Így az itt dolgozó alkalmazottnak valamennyi területhez értenie kell. A „magyar ablakhoz” külön sorszámot igényelhetnek majd az ügyfelek. 
 
A magyar nyelvű ügyintézés bevezetésével magyar formanyomtatványokat is biztosítanak az ügyfeleknek. Zatykó Gyula kétnyelvű űrlapok bevezetését látja célszerűnek, hiszen a polgárok jórésze nem ismeri a magyar közigazgatási terminusokat, ezért az íveken a román kifejezéseket is szerepeltetni kell. Ez a dokumentumok későbbi feldolgozását is megkönnyíti, mivel a román anyanyelvű köztisztviselők is értelmezni tudnák, tette hozzá Csomortányi István.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27342
Európai pénzekből fedezik, a munkálatok két évig tartanak majd.
Az előző vadászrepülő-biznisz is jól sült el mindkét fél számára.
Az olasz főváros cigánytelepeinek a felszámolásához kért segítséget Virginia Raggi.
Állítólag folytatja az illegálisan kitermelt faanyag felvásárlását az osztrák cég.
A párizsi és más nyugati diáklázadások és a Marx-évforduló árnyékában alig esett szó a „prágai tavaszról”. És ez nem véletlen.
A romániai és bulgáriai adó újraindítása azt jelenti, hogy e két kelet-európai államot továbbra is „segíteni kell a demokratizálásban”.
Megütötte a főnyereményt a hatos lottón, ami több mint kétmillió euróval teszi gazdagabbá.
Lefagytak a határátkelőnél, amikor meglátták a gépkocsi rendszámtábláját.
Bár minden évben elmossa az eső, állja a sarat. A bonchidai Bánffy-birtokon dübörgő megafesztiválra minden rendezvényszervezőt elküldenénk: tanulni.
Elvándorlás, jogfosztások, atrocitások – ezekkel a gondokkal kell szembenézniük a kárpátaljai magyaroknak. De nem akarják feladni a szülőföldön való boldogulás lehetőségét: mint mondják, találékonyak a kiskapuk megkeresésében.
Gyengült a FCSB, erősödött a CFR, megint fél csapatát lecserélte a Sepsi OSK. Kezdődik a Liga 1 2018–2019-es idénye.
Nem ártana a valóságot is észrevenni a nagy nemzeti melldöngetés közepette.
Attól függ, mit értünk sokszínűség alatt: Franciaország fociválogatottja bizonyos szempontból nagyon is egységes.
Eltekintve azoktól a kompromisszumoktól, amelyek (talán) elkerülhetetlenek abban a balkáni közegben, melyben tevékenykednie kellett, Kövesi a rendelkezésére álló eszközökkel ért el eredményeket.