Primaria Oradea/Facebook
kapunyitás
papmeli
2018. július 12. csütörtök, 10:36
Legalábbis azt ígérik, hogy heteken belül beindul az anyanyelvű ügyintézés a magyar lakosok számára.

Magyar nyelven is intézhetik majd hivatalos ügyeiket a nagyváradiak, ugyanis heteken belül megnyílik a rég várt ügyfélkapu a polgármesteri hivatalban. Az erre vonatkozó döntés már megszületett, csupán a technikai részleteket kell kidolgozni – számolt be a Krónika a Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és Csomortányi István Bihar megyei elnök szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakról. 
 
Zatykó Gyula Ilie Bolojan polgármester magyar ügyekért felelős tanácsadójaként elmondta, a „magyar ablaknál” minden olyan hivatalos ügyet el lehetne intézni magyarul, amelyben a polgármesteri hivatal illetékes. Így az itt dolgozó alkalmazottnak valamennyi területhez értenie kell. A „magyar ablakhoz” külön sorszámot igényelhetnek majd az ügyfelek. 
 
A magyar nyelvű ügyintézés bevezetésével magyar formanyomtatványokat is biztosítanak az ügyfeleknek. Zatykó Gyula kétnyelvű űrlapok bevezetését látja célszerűnek, hiszen a polgárok jórésze nem ismeri a magyar közigazgatási terminusokat, ezért az íveken a román kifejezéseket is szerepeltetni kell. Ez a dokumentumok későbbi feldolgozását is megkönnyíti, mivel a román anyanyelvű köztisztviselők is értelmezni tudnák, tette hozzá Csomortányi István.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27342
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.