A fejlesztő cég és az igazgatója
törvényes rablás
szabot
2018. július 12. csütörtök, 18:41
Ennél még az észak-erdélyi autópálya is jobb befektetés volt, mert az legalább nem készült el.
Részletekben összesen 52 millió lejt, azaz 12 millió eurót fizetett ki a román állam egy olyan portálért, amely éveket késett, és mikor elindították, akkor sem használta a kutya sem. A portaleromania.ro projektről nemrég maga a Számvevőszék jelentette, hogy irtózatos pénzkidobás volt: használhatatlan, elavult, túlárazott – és már nem is érhető el, írja az angol nyelvű Business Review.
 
Az eRomania portál a nyolc évvel ezelőtti szándék szerint az állampolgároknak és a hivataloknak szolgáltatott volna folyamatosan frissülő statisztikai adatokat az ország településeiről, illetve, ami még fontosabb, ez lett volna a közintézmények projektjeit ultrabiztonságosan és egységesen menedzselő, webes felület. Itt zajlottak volna például az online közbeszerzések is.
 

Ócska, ronda, nem működik

Ehhez képest 2013 karácsonyakor, amikor végre elindult a honlap, csak pár statisztikai adat volt rajta, amiket azóta se frissített senki, írja a Számvevőszék, és nem hallgatja el, hogy a helyi és központi hatóságok saját honlapjain, illetve a Wikipédián található információk teljesen haszontalanná teszik az eRomaniát. Amelyet már el se lehet érni azon a címen, ahol elindult, a portaleromania.ro-n.
 
A portált úgy kellett volna létrehozni, hogy akár tízmillióan is használhassák, hárommillió felhasználó regisztrálását kellett volna ellátnia, és egyszerre akár 50 ezer felhasználó jelentette terhelést is ki kellett volna bírnia. Ehhez képest összesen 892 felhasználó regisztrált a szájton, és az évek alatt összesen 250 ezren tévedtek az oldalra, áll a számvevőszéki auditban.
 
A portálért kifizetett 52 millió lej költségvetési terhet egyáltalán nem indokolja a végeredmény, vonja le a következtetést a Számvevőszék.
 
A portált már indításakor idejétmúltnak írta le az Adevărul 2014 februári cikke, amely szerint a dizájn ócska, gyerekes, nem funkcionális és nem reszponzív, azaz mobilon teljesen használhatatlan. A Digi 24 hírtelevíziónak 2013 decemberében a kormányzati folyamatokat vizsgáló Sorin Ioniță azt nyilatkozta, az elmaradottság rendszerszintű az ekkora informatikai megrendeléseknél: 
 

mire elkészül egy ilyen gigaprojekt, a technológia és az igények is 6-7 évvel meghaladják.

A eRomaniát a még mindig létező, bukaresti Omnilogic cég fejlesztette, amely az egyik online cégkatalógus adatai szerint 2011-ig többszázmillió lejes forgalmat bonyolított, és többmillió lejes profitja volt, de 2013 volt az utolsó nyereséges éve, azóta évente 5 és 18 millió lej közötti a vesztesége, a forgalma pedig nagyságrendekkel zuhant, tavaly már csak 12 milliós volt.
 
2013 augusztusában, amikor már jelentős késésben volt az eRomania projekt, az Omnilogic cég vezérigazgatója, Gabriel Marin a DNA-ra panaszkodott, hogy az terrorizálja a hivatalnokokat, akik ezért semmit sem mernek aláírni.
 
A miniszterelnök ellenőrző testülete már akkor górcső alá vette a közbeszerzési szerződést, amelyet az Omnilogic kötött a távközlési minisztériummal erre a projekre, és kijelentette róla, hogy túlárazott, a közbeszerződés nyertesének pedig végig kedveztek a folyamat során. Marin igazgató viszont azt állította, ők voltak az egyedüli kompetens indulók a közbeszerzésen, másnak nem volt meg hozzá se a szükséges tőkéje, se a szakértelme.
 
Ha már így, öt év után a Számvevőszéknek is feltűnt a kidobott 52 millió lej, akkor ezért kit visz el a DNA és mikor?
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27354
Eltekintve azoktól a kompromisszumoktól, amelyek (talán) elkerülhetetlenek abban a balkáni közegben, melyben tevékenykednie kellett, Kövesi a rendelkezésére álló eszközökkel ért el eredményeket.
Átírták a programot az elmúlt két hétben kimondott ítéletek miatt.
Egy hétig tart műanyagmentesíteni Románia legnagyobb víztározóját.
Ha rossz is, de a miénk volt: ez egy olyan nép, amely függővé vált a neki okozott szenvedéstől.
Ilie Bolojan nagyváradi elöljáró legalább annyi turistát vonzana a városba, mint Velence, ellenben nem akar galambokat. És a macskáknak is hadat üzen.
Dragnea a kormányfővel akarja kikapartatni magának a forró gesztenyét. Hajlandó lesz Dăncilă megégetni a kezét?
Újabb négy óvári utcát kapnak vissza a gyalogosok és a turisták. Nem kímélik a gépkocsivezetőket.
A 2018-as foci-világbajnokság győztesei, vesztesei és tanulságai – mindent levonunk.
Pesszimista a jövőt illetően és visszasírja a kommunizmust a romániai lakosok zöme, derül ki egy felmérésből.
Megmutatjuk Wolfsberget, azt a romániai települést, ahol nemcsak eladták házaikat a kitelepült németek, hanem vissza is vásárolták őket. Gărânát, magyar nevén Szörényordast nem csak a jazzfesztivál miatt érdemes felkeresni.
Helsinkiben csúcstalálkozik az amerikai és az orosz elnök. Nem mindenki látja szívesen ott őket.
Bedugultak a határátkelők: a külföldön dolgozók itthon vakációznak, az itthoniak külföldön.
Több kérvény is született ennek érdekében, már csak a környezetvédelmi tárcán múlik, mikor intézkedik.
Két személy mélyülhet el benne.