Horribilis: 12 millió eurót fizetett az állam egy használhatatlan honlapért

Ennél még az észak-erdélyi autópálya is jobb befektetés volt, mert az legalább nem készült el.
Hirdetés
Részletekben összesen 52 millió lejt, azaz 12 millió eurót fizetett ki a román állam egy olyan portálért, amely éveket késett, és mikor elindították, akkor sem használta a kutya sem. A portaleromania.ro projektről nemrég maga a Számvevőszék jelentette, hogy irtózatos pénzkidobás volt: használhatatlan, elavult, túlárazott – és már nem is érhető el, írja az angol nyelvű Business Review.
 
Az eRomania portál a nyolc évvel ezelőtti szándék szerint az állampolgároknak és a hivataloknak szolgáltatott volna folyamatosan frissülő statisztikai adatokat az ország településeiről, illetve, ami még fontosabb, ez lett volna a közintézmények projektjeit ultrabiztonságosan és egységesen menedzselő, webes felület. Itt zajlottak volna például az online közbeszerzések is.
 

Ócska, ronda, nem működik

Ehhez képest 2013 karácsonyakor, amikor végre elindult a honlap, csak pár statisztikai adat volt rajta, amiket azóta se frissített senki, írja a Számvevőszék, és nem hallgatja el, hogy a helyi és központi hatóságok saját honlapjain, illetve a Wikipédián található információk teljesen haszontalanná teszik az eRomaniát. Amelyet már el se lehet érni azon a címen, ahol elindult, a portaleromania.ro-n.
 
A portált úgy kellett volna létrehozni, hogy akár tízmillióan is használhassák, hárommillió felhasználó regisztrálását kellett volna ellátnia, és egyszerre akár 50 ezer felhasználó jelentette terhelést is ki kellett volna bírnia. Ehhez képest összesen 892 felhasználó regisztrált a szájton, és az évek alatt összesen 250 ezren tévedtek az oldalra, áll a számvevőszéki auditban.
 
A portálért kifizetett 52 millió lej költségvetési terhet egyáltalán nem indokolja a végeredmény, vonja le a következtetést a Számvevőszék.
 
A portált már indításakor idejétmúltnak írta le az Adevărul 2014 februári cikke, amely szerint a dizájn ócska, gyerekes, nem funkcionális és nem reszponzív, azaz mobilon teljesen használhatatlan. A Digi 24 hírtelevíziónak 2013 decemberében a kormányzati folyamatokat vizsgáló Sorin Ioniță azt nyilatkozta, az elmaradottság rendszerszintű az ekkora informatikai megrendeléseknél: 
 

mire elkészül egy ilyen gigaprojekt, a technológia és az igények is 6-7 évvel meghaladják.

A eRomaniát a még mindig létező, bukaresti Omnilogic cég fejlesztette, amely az egyik online cégkatalógus adatai szerint 2011-ig többszázmillió lejes forgalmat bonyolított, és többmillió lejes profitja volt, de 2013 volt az utolsó nyereséges éve, azóta évente 5 és 18 millió lej közötti a vesztesége, a forgalma pedig nagyságrendekkel zuhant, tavaly már csak 12 milliós volt.
 
2013 augusztusában, amikor már jelentős késésben volt az eRomania projekt, az Omnilogic cég vezérigazgatója, Gabriel Marin a DNA-ra panaszkodott, hogy az terrorizálja a hivatalnokokat, akik ezért semmit sem mernek aláírni.
 
A miniszterelnök ellenőrző testülete már akkor górcső alá vette a közbeszerzési szerződést, amelyet az Omnilogic kötött a távközlési minisztériummal erre a projekre, és kijelentette róla, hogy túlárazott, a közbeszerződés nyertesének pedig végig kedveztek a folyamat során. Marin igazgató viszont azt állította, ők voltak az egyedüli kompetens indulók a közbeszerzésen, másnak nem volt meg hozzá se a szükséges tőkéje, se a szakértelme.
 
Ha már így, öt év után a Számvevőszéknek is feltűnt a kidobott 52 millió lej, akkor ezért kit visz el a DNA és mikor?

Hirdetés