Foci-vb, 28. nap: francia–horvát döntő lesz vasárnap délután

Anglia belealudt a vezetésbe, a horvátok harmadik hosszabbításos meccsüket is túlélték.
Hirdetés

A meccs fatális hibája: az eredmény befagyasztása. Anglia a gyorsan megszerzett vezetés után fokozatosan átengedte a kezdeményezést a horvátoknak, és amikor az ellenfél – kicsit a semmiből – kiegyenlített, már képtelen volt újra felpörögni. A kaput találó lövésekben 7-1-re nyertek a horvátok.

A meccs Beckhamje és Thuramja egyszemélyben: Kieran Trippier. A horvátok vb-elődöntőben eddig csak az ellenfelek jobbhátvédjeitől kaptak gólt, 1998-ban Liliam Thuram foszlatta szét döntős álmaikat, most Trippier idézte meg egy pazarul betekert szabadrúgással Beckham szellemét. A gólszerző tragédiája, hogy a hosszabbításban akkor sérült meg, amikor csapatának már nem maradt cseréje, így Anglia tíz emberrel próbált visszajönni a meccsbe, sikertelenül.

 

 

A meccs keleti harcművésze: Ivan Perisic. A horvát balszélső lőtt a legtöbbet kapura a meccsen (7), de sokáig nagyon pontatlanul. Aztán bekaratézta az egyenljtő gólt, lőtt egy kapufát, a hosszabbjtásban pedig adott egy nem feltétlenül tudatos, de döntőt érő gólpasszt Mandzukicnak. MVP.

Hirdetés

A meccs Dugovics Titusza: Sime Vrsaljko. Az oroszok ellen megsérült jobbhátvéd játéka az utolsó percig kérdéses volt, klubja, az Atlético madri külön kérte a horvát szakvezetést, hogy ne lépjen pályára. Ehhez képest végigrobotolta a több mint 120 percet, az ő beadásából egyenlített Perisic, a hosszabbításban pedig a gólvonalon mentette Stones fejesét.

A vb kisországa: Horvátország. Négymilliós államok válogatottjai nem sűrűn jutnak vb-döntőbe, ennél kevesebb lakosú országként ez csak Uruguaynak sikerült 1930-ban és 1950-ben. A horvátok számára jó előjel lehet, hogy mindkét esetben meg is nyerte a Rimet-kupát.

HORVÁTORSZÁG–ANGLIA 2-1 hosszabbítás után
Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pivaric, 95.) – Brozovic – Rebic (Kramaric, 101.), Modric (Badelj, 118.), Rakitic, Perisic – Mandzukic (Corluka, 115.).
Anglia: Pickford – Walker (Vardy, 112,), Stones, Maguire – Trippier, Lingard, Henderson (Dier, 97.), Alli, Young (Rose, 91.) – Kane, Sterling (Rashford, 74.).
Gólszerzők: Perisic (68.), Mandzukic (109.) illetve Trippier (5.)
A góllövő-lista élmezőnye:
6 gólos: Harry Kane (angol)
4 gólos: Cristiano Ronaldo (portugál), Romelu Lukaku (belga), Gyenisz Cserisev (orosz)
3 gólos: Kylian Mbappé, Antoine Griezmann (franciák), Diego Costa (spanyol), Artyom Dzjuba (orosz), Edison Cavani (uruguay-i), Yerry Mina (kolumbiai)

 

Hirdetés