Garana Jazz Fest/Facebook
Jazz az egész világ
Szerző: Pap Melinda
2018. július 11. szerda, 14:27
Huszonöt koncerttel várja a jó zene szerelmeseit csütörtöktől a Gărânai Jazz Fesztivál. Mutatjuk a legjobbakat.

A Gărânai Jazz Fesztivált nem kell bemutatni, szinte mindenki hallott róla, ebben a műfajban nemcsak Románia, hanem Kelet-Európa legjobb fesztiváljaként tartják számon. Csütörtökön 22. alkalommal népesül be a szörényordasi tisztás és vájtfülű turisták lepik el a német telepesek által alapított Krassó-Szörény megyei települést.

A négynapos, vasárnap este záruló fesztivál alatt

három színpadon 25 koncertet hallhat a jazzkedvelő közönség, idén 16 országból 88 zenész érkezik

a hegyvidéki településre. Nem kevesen közülük világklasszisok a műfajban és sok a visszatérő vendég is.

Már csütörtökön egyedi hanggal startol a fesztivál Youn Sun Nah dél-korai szólista személyében. Az egyszerű, improvizációra alapozó előadásmódjáról ismert énekesnőt Ulf Wakenius svéd gitáros, az Oscar Peterson Quartet egykori tagja kíséri. Utánuk Sebastian Studnitzky német trombitás és zongorista lép színpadra, aki az ázsiai előadóhoz hasonlóan tavaly megjelent albumát mutatja be a romániai jazzkedvelőknek.

Kekko Fornarelli olasz zongorista pénteken kápráztatja el a gărânai közönséget, a trió márciusban megjelent albumát mutatja be. Az olasz muzsikusokat három neves európai zenész közös projektje követi a színpadon. BANDES ORIGINALES néven Vincent Courtois francia csellista, Daniel Erdman német és Robin Fincker francia szaxofonos mutatja be filmzenékre alapozó albumát.

A szombati nap húzóneve Adam Baldych lengyel hegedűs, aki norvég zenészekkel, a Helge Lien Trióval és Tore Brunborg szakszofonossal együtt játssza el Brothers című albumának anyagát, mellyel testvérére emlékezik. Utána a fesztivál visszatérő vendége,

Roberto Fonseca mutatja be új, a kubai jazz gyökereihez visszanyúló, Tierra Santa című lemezét.

Vasárnap is lesznek olaszok a színpadon Stefano Battaglia zongorista, Salvatore Maiore nagybőgős és az ütőhangszereken játszó Roberto Dani személyében, akiknek egyedi, intenzív zenéjét nehéz lesz elfelejteni. Majd ismét a skandinávoké a terep, a világ jazzszínpadjain rendszeresen megforduló Rymden lép színpadra, Bugge Wesseltoft norvég hegedűs és svéd zenésztársai, Dan Berglund nagybőgős és Magnus Öström dobos.

A fesztivál teljes programja és bővebb információk a honlapon érhetők el.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27330
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Egy egyesület feljelentette Florin Iordachét, mert megsértette a társadalmi normákat, amikor fityiszt mutatott az ellenzéknek.
Traian Ungureanu pontosan látja, hogyan és miért hülyül el a román társadalom. És hogy válik le minderről egyre inkább Erdély.
Angolul mondják el, hogy annyira párhuzamos Erdélyben a magyarság a románsággal, mint a katolikusok a protestánsokkal Észak-Írországban, ahol száz éve még polgárháború dúlt.
Az államelnök aláírta Ecaterina Andronescu kinevezését.
Az egyik főszereplő: Verestóy Attila, az RMDSZ idén elhunyt erős embere. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is benne van a képben.
A román politikai elemzőknek igazán rossz napjaik lehetnek. Már álmukban is Orbán Viktor kísérti őket.
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
Bizony, a boldogsághoz nincs szükség titán-kevlár mellényre. A lelkünket kell megedzeni. Legyen olyan, mint a damaszkuszi acél.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.