Ex humus
Jean St'Ay
2018. július 11. szerda, 11:03
És nem is tudományos okokból. Bűnügyiekből!

Mihai Eminescu ismert és közismert 19. századi román költő volt. Sokan a modern román nyelv egyik atyjaként tartják számon, meg ő a legnagyobb nemzeti költő (afféle román Petőfi). Nyilvános politikai tisztséget nem vállalt, viszont politikai publicisztikájában igen élesen fejtette ki konzervatív-nacionalista nézeteit. Eminescu 39 évet élt, 1889-ben halt meg, földi maradványai a bukaresti Bellu temetőben találhatók. Halálát a leginkább elterjedt hipotézis szerint szifilisz okozta. Egy másik hipotézis szerint a költő mániás depresszióban szenvedett.

Igen ám, de van egy olyan, általában összeesküvés-elméletnek nevezett feltételezés is, miszerint a nagy költőt meggyilkolták. A merényletet egy szanatóriumban követték el, orvosi felügyelet” alatt (egy bizonyos Alexandru Șuțu doktor irányításával), mégpedig higanyinjekciók segítségével.

Persze, ebben az ügyben is gondolhat bárki, amit akar. Ameddig konkrét bizonyíték nincs, minden csak hipotézis. Igen ám, de most színre lépett egy földi maradványok iránt szemmel láthatólag vonzódó román költő, bizonyos Laurian Stănchescu. Az úriember nemigen hívta fel magára a figyelmet a román irodalmi körökben, hát más módszer után nézett. Korábban kezdeményezett egy olyan projektet is, amely a világhírű román szobrász, Constantin Brâncuși csontjainak hazaszállítását tűzte ki célul.

Nos, Stănchescu úr most kapta magát, és írt egy igen cirkalmas levelet Augustin Lazăr úrnak. Aki nem valami irodalmi nagyság, hanem Románia főügyésze. A levélben arra kéri a főügyészt, nyilvánítsa gyanús halálesetnek Mihai Eminescu halálát, továbbá rendelje el a költő földi maradványainak exhumálását, igazságügyi orvosszakértői vizsgálat okán. Érdekességképp, illetve a levél stílusát illusztrálandó, megemlítjük, hogy Stănchescu úr sebzett Istennek nevezi Eminescut. Nem hiába költő.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27325
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.