Szennyvízcsatornának használják a Tordai-hasadékot

És juhlegelőnek. De ezt már eddig is tudtuk.
Hirdetés

Az azonban, hogy egyesek szennyvízelvezető árkot ástak a természetvédelmi területen, a helyszínre kiérkezett ellenőröket is meglepte. A Kolozs megyei önkormányzat hegyi- és barlangi mentő szolgálata és a Tordai- és Túri-hasadék felügyeletét ellátó iroda munkatársai hétfőn látogattak ki a védett területre, miután többen is rendellenességeket jeleztek a környéken.

Az Alsópeterd felőli bejáratnál nem kis meglepetésben volt részük: több frissen ásott árkot is találtak, valaki szennyvízcsatornát akart átvezetni a rezervátumon. Az, hogy a közelben egy juhnyáj is legelt, már meg sem lepte őket. Ez azért nem ritka látvány errefelé. Annak ellenére, hogy a Natura 2000-es területen nem engedélyezett a legeltetés. Az elkövetők mindkét esetben bírságra számíthatnak.

A megyei tanács mérlege szerint a Tordai-hasadékot a szezon kezdete óta 40 ezer turista látogatta meg, a legtöbben, 25 ezren május-júniusban, a minivakációk idején keltek át a szoroson. Hogy segítsék az eligazodást, az illetékesek a közelmúltban több tájékoztató pannót is kihelyeztek és a túraútvonalakat is újrafestették.

Hirdetés