Illusztráció | Főtér.ro
DNA vs PSD
szabot
2018. július 10. kedd, 15:24
Kövesi menesztése a DNA éléről csak a nyitólépés abban a taktikai háborúban, amelyben a PSD bevenné az igazságszolgáltatást irányító főbb intézményeket.
Mivel a PSD-ALDE kormánykoalíció parlamenti többsége mindent megszavaz, amit a Iordache-bizottság jóváhagy, és semmit azok közül, amit a különbizottság sem támogat, az ellenzék csak azzal tudja késleltetni az igazságügyi, büntetőjogi, legújabban pedig a közigazgatási törvénymódosítások életbe lépését, ha azokat az alkotmánybíróságon támadja meg.
 
Így tesz most a Nemzeti Liberális Párt a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, 2004/303-as törvény módosításával is, jelentette be ma Gabriel Andronache liberális képviselő.
 

Miért fontos most ez a törvény?

Mert ez szabályozza többek között, hogyan választják ki a főügyészséget, a DNA-t és a DIICOT-ot vezető ügyészeket és azok helyetteseit a jelentkezők közül (89. cikkely). Tegnap pedig épp megürült a DNA főügyészének tisztsége azzal, hogy Klaus Iohannis államfő 30 nap várakozás után eleget tett az alkotmánybíróság döntésének, és menesztette Laura Codruța Kövesit a DNA éléről.
 
Sejtésünk szerint azért most menesztette, hogy utódját a régi eljárás szerint nevezhesse ki, hamarosan ugyanis életbe lép a liberálisok által most megtámadott törvény. A jelenleg érvényes „régi” eljárás szerint az államfő annyi jelöltet utasít vissza azok közül, akiket a miniszter javasol, ahányat nem tart alkalmasnak a főügyészi tisztségekre.
 
Az új szabályozás alapján a főügyészeket továbbra is az államfő nevezi ki az igazságügyi miniszter javaslatára és a Legfelső Bírói Tanács jóváhagyásával (aviz), viszont a miniszternek csak az első javaslatát utasíthatja el, a következőt már el kell fogadnia, bárki is legyen az.
 

Az új törvény gyakorlatilag december vége óta készen áll,

azóta januárban, márciusban és májusban támadta meg különböző részeit az alkotmánybíróságon vagy ellenzéki honatyák egy-egy csoportja, vagy épp a legfelső bíróság. Az alkotmánybíróság helyt is adott néhány kifogásnak, a vezető ügyészek kinevezésének procedúrája viszont változatlan maradt a törvényben.
 
Kihirdetés helyett július elején Klaus Iohannis visszaküldte a törvényt a parlamentbe újratárgyalás végett, és olyan elemeket kifogásolt benne, amelyeket korábban az alkotmánybíróság nem vizsgált, állítja a PNL. Ennek ellenére a képviselőház hétfő este elutasította az államfő újratárgyalási kérelmét, a PNL pedig ezt az elutasítást támadja meg az alkotmánybíróságon.
 
FRISSÍTÉS: Kedd délután a szenátus is elutasította.
Az újratárgyalási kérés a szenátus elé kerül, amely ugyan a döntő ház ebben a kérdésben, de eddig sem tárgyalta újra azokat azokat az igazságügyi törvényeket, amelyeket csak Iohannis vagy az ellenzék kifogásolt. Ha a szenátus is elutasítja az államfő újratárgyalási kérelmét, utána Iohannisnak nem marad más választása, mint hogy kihirdesse a bírák és ügyészek jogállásáról szóló, 2004/303-as törvény módosítását, amellyel életbe lép a főügyészek új kinevezési eljárása.

Azzal, hogy a PNL újra megtámadja az alkotmánybíróságon, az alkotmánybíróság ítéletétől függetlenül nyer még pár hetet Iohannisnak, hogy a DNA új vezetőjét még a régi eljárás alapján nevezhesse ki. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27312
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.