EMNP, EMNT: koncepciós per, magyarellenes erődemonstráció a Bekéék elleni ítélet

A két szervezet közös fellépést szorgalmaz a koncepciós ítéletnek tartott verdikt ellen.
Hirdetés

Alaposan kiverte a biztosítékot az Erdélyi Magyar Néppártnál (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnál (EMNT), hogy a legfelsőbb bíróság öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két aktivistáját, ezért mindkét szervezet kemény hangú nyilatkozatban ítélte el az ítéletet.

Mint megírtuk, szerdán jogerősen ötévi börtönbüntetésre ítélték terrorizmus vádja miatt Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét, miután első fokon felmentették őket a vádak többsége alól, és az első fokú ítélet alapján több időt nem kellett volna már börtönben tölteniük.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöksége Toró T. Tibor ügyvezető elnök és Tőke Ervin alelnök által aláírt közleményben fejtette ki, hogy hideg zuhanyként érte őket az ítélet. Szerintük

„ennek ürügyén a romániai magyar közösséget kívánják megfélemlíteni, szabadságharcát ellehetetleníteni”.

Bukarest „a régi sztálinista időket idéző koncepciós per ilyen otromba és felháborító lezárásával üzen a magyar közösségnek”: így jár, aki a századik születésnapjára készülő egységes és homogén román nemzetállam „szentsége” iránt tiszteletlenséget mutat, netán annak történelmi adósságait szóvá meri tenni – írták a közleményben.

Az EMNP azonnali egyeztetésre szólította az erdélyi magyar politikai szervezetek és a civil társadalom képviselőit, hogy tárgyaljanak a romániai magyarságot ért inzultus elleni hatékony fellépésről.

Bejelentették: az EMNP az Európai Szabad Szövetség (EFA) tagszervezeteihez fordul segítségért a jogtiprás európai integrációs intézmények elé tárása érdekében. Hasonló lépésre kérték a többi politikai és civil jogvédő szervezetet, használják ki külkapcsolataikat az ügy nemzetközi megismertetése érdekében.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöksége is felháborítónak tartja, hogy miután korábban gyakorlatilag felmentették a vádlottakat a koncepciózus vádak alól, most mégis öt évi börtönbüntetésre ítélték őket.

„Meggyőződésünk, hogy – különösen a román centenárium évében –

a hatóságok mostani döntése nem más, mint nyers és brutális erődemonstráció, ami az erdélyi magyar közösség ellen irányul”

Hirdetés

– olvasható a Sándor Krisztina ügyvezető elnök által aláírt közleményben.

Úgy vélik, hogy a román államhatalom sorozatos provokációi jól mutatják:

nem Beke és Szőcs azok, akik a békés román-magyar együttélést veszélyeztetik, hanem a román állam,

amely száz év alatt sem volt képes felnőni az európai államok színvonalához, s nevetséges, koncepciózus eljárásokkal riogatja saját állampolgárait.

Közölték, más civil és politikai szervezetekkel együtt tüntetést kezdeményeznek Kézdivásárhelyen, és más típusú akciókat is tervbe vesznek, melyekkel fel akarják hívni a figyelmet a román állam újbóli megfélemlítési akcióira.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke rövid Facebook-bejegyzésben reagált az ítéletre. Álláspontja szerint felháborító, hogy az ügyészség ismét egy egész közösség megbélyegzésére használja az igazságszolgáltatást.

 

Hirdetés