Aranyat ér!
Timi
2018. július 2. hétfő, 18:09
Azerbajdzsán segítségével kaszáltatta el a projektet az UNESCO szakbizottságának ülésén a román küldöttség.

Hétfő délután az UNESCO Világörökség Bizottságának 42. ülésszakán került napirendre Verespatak pályázata. A román államot Ştefan Răzvan Rab, a kulturális minisztérium államtitkára képviselte a Manámaban, Bahrein fővárosában tartott ülésen. A bizottság tagjai megállapították: nem lehet anélkül felvenni egy helyszínt a világörökségi listára, hogy az érintett állam nem egyezik ebbe bele. Márpedig Románia jelezte, hogy el szeretné halasztani az ügyben a döntést, míg le nem zárul a kanadai Gabriel Resources vállalattal folytatott pereskedés.

Nem várt helyről kapott támogatást a román küldöttség az ügyben: Azerbajdzsán egy módosító indítványt terjesztett be megjegyezve, hogy bár Verespatak teljesíti azokat a feltételeket, melyek a világörökségi listára való felkerüléshez szükségesek, az érintett ország halasztási kérelmét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A szabályzat értelmében a pályázati dossziét visszaküldik a beterjesztő országnak, melynek három év áll rendelkezésre, hogy a kért kiegészítésekkel visszaküldje az UNESCO-nak, ellenkező esetben új pályázatot kell benyújtania – már ha egyáltalán akar.

A román álláspont szerint Verespatak védett örökséggé nyilvánítása kedvezőtlenül érintené az ország érdekeit abban a perben, melyet a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró Gabriel Resources indított Románia ellen. A kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel Romániától, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

A pályázatot még a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Șuteu nyújtotta be mandátuma utolsó napján, de már akkor sem volt teljes egyetértés abban, hogy jó döntés volt-e. Az eljárás felfüggesztésének indítványozása a PSD hatalomra kerülésével, már a Tudose-kabinet idején is felmerült.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27201
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
Iordache beintett a teljes ellenzéknek és az Európai Uniónak. Aztán letagadta a fakjúzást.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.