Aranyat ér!
Timi
2018. július 2. hétfő, 18:09
Azerbajdzsán segítségével kaszáltatta el a projektet az UNESCO szakbizottságának ülésén a román küldöttség.

Hétfő délután az UNESCO Világörökség Bizottságának 42. ülésszakán került napirendre Verespatak pályázata. A román államot Ştefan Răzvan Rab, a kulturális minisztérium államtitkára képviselte a Manámaban, Bahrein fővárosában tartott ülésen. A bizottság tagjai megállapították: nem lehet anélkül felvenni egy helyszínt a világörökségi listára, hogy az érintett állam nem egyezik ebbe bele. Márpedig Románia jelezte, hogy el szeretné halasztani az ügyben a döntést, míg le nem zárul a kanadai Gabriel Resources vállalattal folytatott pereskedés.

Nem várt helyről kapott támogatást a román küldöttség az ügyben: Azerbajdzsán egy módosító indítványt terjesztett be megjegyezve, hogy bár Verespatak teljesíti azokat a feltételeket, melyek a világörökségi listára való felkerüléshez szükségesek, az érintett ország halasztási kérelmét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A szabályzat értelmében a pályázati dossziét visszaküldik a beterjesztő országnak, melynek három év áll rendelkezésre, hogy a kért kiegészítésekkel visszaküldje az UNESCO-nak, ellenkező esetben új pályázatot kell benyújtania – már ha egyáltalán akar.

A román álláspont szerint Verespatak védett örökséggé nyilvánítása kedvezőtlenül érintené az ország érdekeit abban a perben, melyet a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró Gabriel Resources indított Románia ellen. A kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel Romániától, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

A pályázatot még a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Șuteu nyújtotta be mandátuma utolsó napján, de már akkor sem volt teljes egyetértés abban, hogy jó döntés volt-e. Az eljárás felfüggesztésének indítványozása a PSD hatalomra kerülésével, már a Tudose-kabinet idején is felmerült.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27201
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.