Aranyat ér!
Timi
2018. július 2. hétfő, 18:09
Azerbajdzsán segítségével kaszáltatta el a projektet az UNESCO szakbizottságának ülésén a román küldöttség.

Hétfő délután az UNESCO Világörökség Bizottságának 42. ülésszakán került napirendre Verespatak pályázata. A román államot Ştefan Răzvan Rab, a kulturális minisztérium államtitkára képviselte a Manámaban, Bahrein fővárosában tartott ülésen. A bizottság tagjai megállapították: nem lehet anélkül felvenni egy helyszínt a világörökségi listára, hogy az érintett állam nem egyezik ebbe bele. Márpedig Románia jelezte, hogy el szeretné halasztani az ügyben a döntést, míg le nem zárul a kanadai Gabriel Resources vállalattal folytatott pereskedés.

Nem várt helyről kapott támogatást a román küldöttség az ügyben: Azerbajdzsán egy módosító indítványt terjesztett be megjegyezve, hogy bár Verespatak teljesíti azokat a feltételeket, melyek a világörökségi listára való felkerüléshez szükségesek, az érintett ország halasztási kérelmét nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A szabályzat értelmében a pályázati dossziét visszaküldik a beterjesztő országnak, melynek három év áll rendelkezésre, hogy a kért kiegészítésekkel visszaküldje az UNESCO-nak, ellenkező esetben új pályázatot kell benyújtania – már ha egyáltalán akar.

A román álláspont szerint Verespatak védett örökséggé nyilvánítása kedvezőtlenül érintené az ország érdekeit abban a perben, melyet a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró Gabriel Resources indított Románia ellen. A kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel Romániától, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

A pályázatot még a Dacian Cioloș vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Șuteu nyújtotta be mandátuma utolsó napján, de már akkor sem volt teljes egyetértés abban, hogy jó döntés volt-e. Az eljárás felfüggesztésének indítványozása a PSD hatalomra kerülésével, már a Tudose-kabinet idején is felmerült.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27201
Európai pénzekből fedezik, a munkálatok két évig tartanak majd.
Az előző vadászrepülő-biznisz is jól sült el mindkét fél számára.
Az olasz főváros cigánytelepeinek a felszámolásához kért segítséget Virginia Raggi.
A középkori várfal fontos részletére bukkanhattak Kolozsvár belvárosában egy szállodaépítés során. Csakhogy a befektető senkit nem enged a közelébe.
Állítólag folytatja az illegálisan kitermelt faanyag felvásárlását az osztrák cég.
A párizsi és más nyugati diáklázadások és a Marx-évforduló árnyékában alig esett szó a „prágai tavaszról”. És ez nem véletlen.
A romániai és bulgáriai adó újraindítása azt jelenti, hogy e két kelet-európai államot továbbra is „segíteni kell a demokratizálásban”.
Megütötte a főnyereményt a hatos lottón, ami több mint kétmillió euróval teszi gazdagabbá.
Lefagytak a határátkelőnél, amikor meglátták a gépkocsi rendszámtábláját.
Bár minden évben elmossa az eső, állja a sarat. A bonchidai Bánffy-birtokon dübörgő megafesztiválra minden rendezvényszervezőt elküldenénk: tanulni.
Elvándorlás, jogfosztások, atrocitások – ezekkel a gondokkal kell szembenézniük a kárpátaljai magyaroknak. De nem akarják feladni a szülőföldön való boldogulás lehetőségét: mint mondják, találékonyak a kiskapuk megkeresésében.
Gyengült a FCSB, erősödött a CFR, megint fél csapatát lecserélte a Sepsi OSK. Kezdődik a Liga 1 2018–2019-es idénye.
Nem ártana a valóságot is észrevenni a nagy nemzeti melldöngetés közepette.
Attól függ, mit értünk sokszínűség alatt: Franciaország fociválogatottja bizonyos szempontból nagyon is egységes.