Kelemen: nem is az RMDSZ tartja hatalmon a kormányt

Le lehet szállni a szövetségről – üzeni az elnök.
Hirdetés

Magyarázkodik Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, miután az általa vezetett szervezetet azzal vádolta meg az ellenzék, hogy ők tartják hatalmon a kormányt, miután a szerdai bizalmi szavazáson nem is szavaztak a kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról.

„Hazugság, hogy a szövetség tartja életben a jelenlegi kormányt, ugyanis a koalíciónak többsége van az RMDSZ-szel vagy nélküle is – jelentette ki Kelemen szombaton Zetelakán, a Magyar Ifjusági Értekezelt (MIÉRT) edzőtáborában.

„Azért döntöttünk úgy, hogy elhagyjuk a termet, mert ez az indítvány nem a jövőről szólt. (…) Azért döntöttünk így, mert nekik (PSD-ALDE koalíció sz. m.) amúgy is megvolt a többségük. Az egy általános hazugság, amelyet a sajtóban, a kocsmákban vagy a Facebook-on terjesztenek, hogy mi tartjuk ezt a kormányt életben. Nem tudtuk megszavazni a bizalmatlansági indítványt, mert senki nem jött javaslattal, nem tudtuk ki lenne egyáltalán a miniszterelnök-jelölt, nem ismertük a kormányprogramot, egy felelős politikus nem szavazhatta meg a bizalmatlansági indítványt. Ezért döntöttünk úgy, mert láttuk, hogy ez egy hatalmi harc, senki nem beszélt a társadalom lényeges kérdéseiről, az ország jövőjéről”

– mutatott rá Kelemen.

A szövetségi elnök szerint senkinek nincs tiszta elképzelése, hogy mi lesz Romániával 20 év múlva, mindenki csak a korrupcióellenes harcról beszél. Kelemen hozzátette, ha valami nem sikerül a román politikusoknak, akkor az RMDSZ a hibás, ha valami nem működik jól az országban, az RMDSZ a hibás.

„Nem bélyegezhetsz meg így embereket és nem kelthetsz gyűlöletet. (…) Nem tagadjuk a korrupcióellenes harc fontosságát, de senki nem beszél adópolitikáról, társadalmi problémákról, az egészségügyről, az infrastruktúráról”

Hirdetés

– szögezte le az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor hozzátette, a többség és az ellenzék vérre menő harcot vív egymással, és még egy autópályáról sem tudnak megegyezni, ugyanakkor az RMDSZ bármilyen konstrukciót támogathat, amely a jövőről beszél.

Azt, hogy a kormány az RMDSZ miatt marad hatalmon, Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke vizionálta, aki annak ellenére gondolja ludasnak a magyar szervezetet, hogy annak csupán 30 honatyája van, miközben az indítványt 166-an támogatták, elfogadásához viszont 233 voksra lett volna szükség.

Hirdetés