Foci-vb, 18. nap: Az oroszok és a horvátok is büntetőpárbaj után jutottak tovább

Az orosz és a horvát válogatott is 11-es párbaj után jutott a legjobb nyolc közé, ahol egymás ellen játszik majd.
Hirdetés

A vb leggyorsabb ütésváltása: Mathias Jörgensen és Mario Mandzukic. A dán védő az idei torna leggyorsabb gólját biliárdozta be az 57. másodpercben, a horvát csatár nagyon hasonló körülmények között született válasza pedig 3:40-nél ment be, ilyen gyorsan még sosem volt két gól a világbajnokságok történelmében.

A vb róka fogta csukája: a 4. és 116. perc közötti időszak. Két erős európai középcsapat kinyírta egymást a középpályán és játszott egy nem túl látványos, de roppant intenzív taktikai sakkjátszmát.

A nap Asamoah Gyanja: Luka Modric. A hosszabbítás végén nem tudta belőni a 11-est, a szétlövésben már igen. A ghánaiak csatárával ellentétben neki most összejött a továbbjutás.

A nap tragikus hőse: Kasper Schmeichel. Megfogta Modric büntetőjét a 116. percben, a szétlövésekben is kivédett kettőt, mégis kiesett a csapata. Rajta semmi sem múlott.

A nap horvátja: Danijel Subasic. A Monaco kapusa jóval kevésbé (el)ismert játékos, mint a mezőnyben focizó társai, de aki ötből három 11-est kivéd, az joggal lesz a meccs hőse.

HORVÁTORSZÁG–DÁNIA 1-1, 11-esekkel 3-2
Horvátország: Subasic – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinic (Pivaric, 81.) – Brozovic (Kovacic, 71.) – Rebic, Modric, Rakitic, Perisic (Kramaric, 97.) – Mandzukic (Badelj, 108.).
Dánia: Schmeichel – Dalsgaard, Kjaer, M. Jörgensen, Knudsen – Poulsen, Christensen (Schöne, 46.), Delaney (Krohn-Dehli, 98.), Braithwaite (Sisto, 106.) – Eriksen – Cornelius (N. Jörgensen, 66.).
Gólszerzők: Mandzukic (4.), illetve M. Jörgensen (1.)
11-esek: Eriksen (védés), Badelj (védés), Kjaer (0-1), Kramaric (1-1), Krohn-Dehli (1-2), Modric (2-2), Schöne (védés), Pivaric (védés), N. Jörgensen (védés), Rakitic (3-2)
A góllövőlista élmezőnye:
5 gólos: Harry Kane (angol)
4 gólos: Cristiano Ronaldo (portugál), Romelu Lukaku (belga)
3 gólos: Kylian Mbappé (francia), Diego Costa (spanyol), Gyenisz Cserisev, Artyom Dzjuba (oroszok), Edison Cavani (uruguay-i)

 

Büntetőkkel küldték haza az oroszok a spanyolokat

A nap legsótlanabb és -fantáziátlanabb csapata: Spanyolország. Mintha kimondottan vigyáztak volna arra, nehogy valami kreatívat mutassanak azon kívül, hogy a masszívan felálló orosz védelem előtt gurigáznak. A rengeteg passz ellenére nem is tudtak gólt szerezni – egyetlen találatuk sem az ő nevükhöz fűződik.

A nap kabaréba illő gólja: A spanyol gól, amelyet a vendégeknek nagy szívességet téve Ignasevics szerzett – úgy, hogy nem is látta a labdát. Egy beívelt szabadrúgásnál a labdának háttal lebirkózta Sergio Ramost a kapu előtt, így azt sem láthatta, ahogy a sarkán megpattanó labda a tehetetlen Akinfejev kétségbeesett tekintetétől kísérve szép ívben a saját hálójába hull.

A nap kézimunkája: Piqué mérsékelten érthető megmozdulása a saját tizenhatosán belül: egy orosz szöglet után felugrott fejelni, de a kifelé tartó labda átpattant fölötte – erre ő valamiért a magasba emelte a kezét, ami pont jó volt arra, hogy Dzjuba fejese pont eltalálja, és így az oroszok tizenegyessel egyenlíthessenek.

 

Hirdetés

 

A nap embere: Akinfejev – az orosz kapus a spanyolok két tizenegyesét is hárította.

A nap döbbenetes száma: A spanyoloknak 1006 pontos passza volt a mérkőzésen. Az oroszoknak 191.

A nap premierje: A meccs a vébé első hosszabbítását és büntetőpárbaját is elhozta. És erre a spanyolok nagyon nem lehetnek büszkék.

A nap premierje 2.: A vébék történetének első negyedik cseréje is megtörtént a hosszabbításban – ez az oroszok nevéhez fűződik.

A nap átka: A spanyolokat 1934, 1950 és 2002 után újabb vébén győzi le a házigazda.

SPANYOLORSZÁG-OROSZORSZÁG 1-1, tizenegyesekkel: 3-4
Spanyolország: David de Gea – Nacho (Dani Carvajal, 70.), Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Sergio Busquets, Koke – Marco Asensio (Rodrigo, 104.), Isco, David Silva (Andrés Iniesta, 67.) – Diego Costa (Iago Aspas, 80.)
Oroszország:     Igor Akinfejev – Mario Fernandes, Szergej Ignasevics, Ilja Kutepov, Fjodor Kudrjasov, Jurij Zsirkov (Vlagyimir Granat, a szünetben) – Alekszandr Szamedov (Gyenyisz Cserisev, 61.), Roman Zobnyin, Daler Kuzjajev (Alekszandr Erohin, 97.) – Alekszandr Golovin, Artyom Dzjuba (Fjodor Szmolov, 65.)
Gólszerzők: Dzjuba (41. – büntetőből), illetve Ignasevics (12. – öngól)

 

Hirdetés