Leszakadt az ég Székelyföldön, áll a víz az utakon, házakban

Befutottak az első jelentések.
Hirdetés
Szünetel a forgalom szombaton Csíkkozmás és Kézdivásárhely között a 11B-jelzésű országúton. Kászonújfalu térségében a víz elárasztotta az úttestet, jelentette a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. Alina Ciobotariu szóvivő szerint az úttestet mintegy 50 centiméteres vízréteg fedi 100 méteres szakaszon a 22-es és a 24-es kilométerszelvények között, a helyszínen dolgoznak a katasztrófavédelmisek.
 
Az éjszakai heves esőzések miatt Gyergyóholló községben négy ház pincéjét öntötte el a víz, Ajnád településen homokzsákokkal próbálják megfékezni a medréből kilépő Rákos patakot. 
 

Háromszék

30 háztartást ürítettek ki a hatóságok szombat reggel Bélmező (Lunca Mărcuşului) településen, miután rés keletkezett a Tatrang folyó töltésén és árvíz fenyegette a lakosokat, tájékoztatott a Kovászna megyei katasztrófavédelmi felügyelőség. A kilakoltatott személyeket ideiglenesen a település kultúrotthonában szállásolták el.
 
Az elmúlt napok heves esőzései miatt a megye minden folyójának és patakának növekszik a vízszintje, helyenként árvízveszély van. 
 

Bodzaforduló térségében 

öt település maradt áramszolgáltatás nélkül szombaton, a Bodza folyó elárasztotta a 10-es jelzésű országutat Cremenea térségében, ahol több tucat házat szigetelt el a víz, jelentette a Kovászna megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.
 
Egy középfeszültségű oszlopot tett tönkre az árvíz, amelynek következtében Szitabodza, Cremenea, Găureni, Bodzakraszna és Zabratópatak települések áramellátás nélkül maradtak.
 
A hidrológusok vörös riasztást rendeltek el a Tatrang folyó alsó szakaszán. A riasztás szombaton 18 óráig van érvényben. 
 
 

Anyagi szolidaritás

A heves esőzések által sújtott térségek kárfelmérését követően kormányszinten igénybe veszik a Szolidaritási Alapot, jelentette be szombaton Carmen Dan belügyminiszter.
 
„Az infrastruktúra is megrongálódott, így igénybe fogjuk venni a Szolidaritási Alapot, ehhez azonban először fel kell mérnünk a károkat, hogy pontosan tudjuk mit igényeljünk. Ezért szeretném, hogy amint az időjárás megengedi, azonnal felmérjük a károkat. A polgári védelmi mechanizmust csak akkor lehet igényelni, ha az országos hatóságok nem tudnak helytállni, ezt általában csak katasztrófák esetén lehet kihasználni” – magyarázta Carmen Dan a helyi önkormányzatok vezetőivel tartott videokonferencián.
 
Az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU) vezetője Moldvába utazik, közben pedig Brassó és Kovászna megyében is megtekinti az áradások sújtotta településeket, és tájékoztatja a belügyminisztérium vezetőségét a kialakult helyzetről.

Hirdetés