Ludovic Orban matekból is bukna, de azért magyarozásból színjeles

A liberálisok elnöke szerint akkor is az RMDSZ felelős a bizalmatlansági indítvány kudarcáért, ha nem az RMDSZ a felelős.
Hirdetés

Nagyot megy magyar témában a héten Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, aki most azt is bebizonyítja, hogy mérnök létére a matematika sem erőssége: miután szerdán a parlament leszavazta a kormány elleni bizalmatlansági indítványt, a kudarcot teljes egészében az RMDSZ-en próbálja leverni.

Orban csütörtökön este

azt állította: az RMDSZ szavazataival átment volna a parlamenten a bizalmatlansági indítvány.

Miután azért ő is érezte, hogy enyhe ellentét feszül azon tény között, miszerint az indítvány elfogadásához 233 szavazat kellett volna, ezzel szemben csak 166-an szavazták meg, viszont az RMDSZ-nek csak harminc képviselője és szenátora van, ami még akkor sem elég, ha egy kiadós whiskyzés után mindegyikből kettőt látunk, érdekes háttértörténetet talált ki „érvei” alátámasztására.

Az amúgy apai ágon magyar származású Orban szerint a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozói között is sokan vannak olyanok, akik elégedetlenek a Dăncilă-kormánnyal. Az ő soraikból „több mint harminc” támogató voks került volna ki, miután azonban az RMDSZ bejelentette, hogy nem fog szavazni az indítványról, az elégedetlen PSD-s törvényhozók sem mertek hangot adni véleményüknek. „Ha az RMDSZ megszavazta volna a bizalmatlansági indítványt, az átment volna a parlamenten” – jelentette ki a liberális pártelnök, aki bevallása szerint várja, hogy kiderüljön, mit ígért Liviu Dragnea PSD-elnök az RMDSZ-nek azért, hogy a szövetség így járjon el.

A szavazás előtti napon a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel folytatott megbeszélésről Orban csütörtökön azt mondta, ő a szövetségi elnök minden kérdésére válaszolt,

a PNL kormányprogramját pedig azért nem ismertette vele, mert „nem jutott el a tárgyalás ehhez a ponthoz”.

Az RMDSZ elnöke „jobban tenné, ha beszélne a magyar nemzetiségű román állampolgárokkal, akiknek a 80 százaléka elégedetlen a jelenlegi kormánnyal, és akik nem értik, hogy az RMDSZ – amelynek elméletileg őket kellene képviselnie a parlamentben – miért ragaszkodik makacsul ahhoz, hogy hatalmon tartsa ezt a kabinetet és ezt a hatalmi rendszert, amely a romániai magyaroknak is rosszat tesz” – mondta még Ludovic Orban.

Hirdetés

Aki amúgy azt követően várta volna a magyarok támogatását, hogy saját bevallása szerint a Kelemennel folytatott találkozón leszögezte: az olyan magyar igényekről, miszerint csökkentsék a településeken a hivatali anyanyelv-használati küszöböt, illetve hogy nyilvánítsák hivatalos magyar ünneppé március 15-ét, még csak tárgyalni sem hajlandó.

Mint ismeretes, az RMDSZ törvényhozói nem vettek részt a szerdai bizalmi szavazáson, Kelemen Hunor ugyanis jelezte: nincs meg a kormánybuktatáshoz szükséges többség, és ha a kormányoldal politikusainak példáját követve ők sem szavaznak, akkor ez mindenki számára be is bizonyosodik.

Ami meg is történt, a matematika ugyanis makacs dolog. És várhatóan a továbbiakban is megismétlődik, ha Ludovic Orban és társai a fentihez hasonlóan briliáns intellektuális szinten művelik az ellenzéki politizálást.

Hirdetés