Fotómontázs: Farkas László
Civil siker
Timi
2018. június 28. csütörtök, 14:52
Különös, hogy egy virágüzlet működtetői kezdeményezték és vitték végig az elnevezési procedúrát.

Talán első hallásra szokatlan, hogy egy virágüzlet aláírásgyűjtésbe fog egy utca elnevezéséért, de nem annak, aki ismeri a nagyváradi Körös-part szépítésében szerepet vállaló Florius Art eddigi tevékenységét. Az Ezredévi Emléktéren, a Garasos híd közelében található üzlet az elmúlt években azzal tűnt ki, hogy fokozatosan, egyre ötletesebb módon borította virágba a környéket. Ráadásul tette ezt spontánul és önzetlenül, minden különösebb figyelemfelkeltés vagy önkormányzati segítség nélkül.

Az üzlet működtetői tavaly ősszel aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a sétányt, melyen az üzlet is található, nevezzék el a pár éve elhunyt Marossy Anna természetvédőről, hiszen többek között neki köszönhető, hogy a Körös-part ezen szakasza megőrizhette régi arculatát, nem betonozták le a partot, és nem vágták ki a többi belvárosi szakaszhoz hasonlóan a fákat. Marossy Anna volt az aki, az egyedülálló püspökfürdői tündérrózsa-rezervátum megmentéséért is síkra szállt, nem hiányzott a környezetvédelemmel kapcsolatos váradi eseményekről, és következetesen képviselte a „zöldeket” a városházi közvitákon is.

Nem csoda tehát, hogy a nagyváradiak jól ismerték és szerették a 84 éves korában, 2015 októberében elhunyt Marossy Annát, akinek az emlékére emléktáblát is avattak a tündérrózsa-rezervátum közelében. A sétány elnevezése tehát ilyen körülmények között kis túlzással „sima ügy” volt, ezzel együtt dicséret illeti a kezdeményezőket, Sabău Mariust és Csömör Fruzsinát, illetve az aláírásgyűjtésben szerepet vállalókat.   

Fotómontázs: Farkas László

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27153
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
Iordache beintett a teljes ellenzéknek és az Európai Uniónak. Aztán letagadta a fakjúzást.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.