Fotómontázs: Farkas László
Civil siker
Timi
2018. június 28. csütörtök, 14:52
Különös, hogy egy virágüzlet működtetői kezdeményezték és vitték végig az elnevezési procedúrát.

Talán első hallásra szokatlan, hogy egy virágüzlet aláírásgyűjtésbe fog egy utca elnevezéséért, de nem annak, aki ismeri a nagyváradi Körös-part szépítésében szerepet vállaló Florius Art eddigi tevékenységét. Az Ezredévi Emléktéren, a Garasos híd közelében található üzlet az elmúlt években azzal tűnt ki, hogy fokozatosan, egyre ötletesebb módon borította virágba a környéket. Ráadásul tette ezt spontánul és önzetlenül, minden különösebb figyelemfelkeltés vagy önkormányzati segítség nélkül.

Az üzlet működtetői tavaly ősszel aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a sétányt, melyen az üzlet is található, nevezzék el a pár éve elhunyt Marossy Anna természetvédőről, hiszen többek között neki köszönhető, hogy a Körös-part ezen szakasza megőrizhette régi arculatát, nem betonozták le a partot, és nem vágták ki a többi belvárosi szakaszhoz hasonlóan a fákat. Marossy Anna volt az aki, az egyedülálló püspökfürdői tündérrózsa-rezervátum megmentéséért is síkra szállt, nem hiányzott a környezetvédelemmel kapcsolatos váradi eseményekről, és következetesen képviselte a „zöldeket” a városházi közvitákon is.

Nem csoda tehát, hogy a nagyváradiak jól ismerték és szerették a 84 éves korában, 2015 októberében elhunyt Marossy Annát, akinek az emlékére emléktáblát is avattak a tündérrózsa-rezervátum közelében. A sétány elnevezése tehát ilyen körülmények között kis túlzással „sima ügy” volt, ezzel együtt dicséret illeti a kezdeményezőket, Sabău Mariust és Csömör Fruzsinát, illetve az aláírásgyűjtésben szerepet vállalókat.   

Fotómontázs: Farkas László

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27153
Eltekintve azoktól a kompromisszumoktól, amelyek (talán) elkerülhetetlenek abban a balkáni közegben, melyben tevékenykednie kellett, Kövesi a rendelkezésére álló eszközökkel ért el eredményeket.
Átírták a programot az elmúlt két hétben kimondott ítéletek miatt.
Egy hétig tart műanyagmentesíteni Románia legnagyobb víztározóját.
Ha rossz is, de a miénk volt: ez egy olyan nép, amely függővé vált a neki okozott szenvedéstől.
Ilie Bolojan nagyváradi elöljáró legalább annyi turistát vonzana a városba, mint Velence, ellenben nem akar galambokat. És a macskáknak is hadat üzen.
Dragnea a kormányfővel akarja kikapartatni magának a forró gesztenyét. Hajlandó lesz Dăncilă megégetni a kezét?
Újabb négy óvári utcát kapnak vissza a gyalogosok és a turisták. Nem kímélik a gépkocsivezetőket.
A 2018-as foci-világbajnokság győztesei, vesztesei és tanulságai – mindent levonunk.
Pesszimista a jövőt illetően és visszasírja a kommunizmust a romániai lakosok zöme, derül ki egy felmérésből.
Megmutatjuk Wolfsberget, azt a romániai települést, ahol nemcsak eladták házaikat a kitelepült németek, hanem vissza is vásárolták őket. Gărânát, magyar nevén Szörényordast nem csak a jazzfesztivál miatt érdemes felkeresni.
Helsinkiben csúcstalálkozik az amerikai és az orosz elnök. Nem mindenki látja szívesen ott őket.
Bedugultak a határátkelők: a külföldön dolgozók itthon vakációznak, az itthoniak külföldön.
Több kérvény is született ennek érdekében, már csak a környezetvédelmi tárcán múlik, mikor intézkedik.
Két személy mélyülhet el benne.