Fotómontázs: Farkas László
Civil siker
Timi
2018. június 28. csütörtök, 14:52
Különös, hogy egy virágüzlet működtetői kezdeményezték és vitték végig az elnevezési procedúrát.

Talán első hallásra szokatlan, hogy egy virágüzlet aláírásgyűjtésbe fog egy utca elnevezéséért, de nem annak, aki ismeri a nagyváradi Körös-part szépítésében szerepet vállaló Florius Art eddigi tevékenységét. Az Ezredévi Emléktéren, a Garasos híd közelében található üzlet az elmúlt években azzal tűnt ki, hogy fokozatosan, egyre ötletesebb módon borította virágba a környéket. Ráadásul tette ezt spontánul és önzetlenül, minden különösebb figyelemfelkeltés vagy önkormányzati segítség nélkül.

Az üzlet működtetői tavaly ősszel aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a sétányt, melyen az üzlet is található, nevezzék el a pár éve elhunyt Marossy Anna természetvédőről, hiszen többek között neki köszönhető, hogy a Körös-part ezen szakasza megőrizhette régi arculatát, nem betonozták le a partot, és nem vágták ki a többi belvárosi szakaszhoz hasonlóan a fákat. Marossy Anna volt az aki, az egyedülálló püspökfürdői tündérrózsa-rezervátum megmentéséért is síkra szállt, nem hiányzott a környezetvédelemmel kapcsolatos váradi eseményekről, és következetesen képviselte a „zöldeket” a városházi közvitákon is.

Nem csoda tehát, hogy a nagyváradiak jól ismerték és szerették a 84 éves korában, 2015 októberében elhunyt Marossy Annát, akinek az emlékére emléktáblát is avattak a tündérrózsa-rezervátum közelében. A sétány elnevezése tehát ilyen körülmények között kis túlzással „sima ügy” volt, ezzel együtt dicséret illeti a kezdeményezőket, Sabău Mariust és Csömör Fruzsinát, illetve az aláírásgyűjtésben szerepet vállalókat.   

Fotómontázs: Farkas László

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27153
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?