Gyanúsított lett a tegnap lemondott rendőrfőkapitányból (FRISSÍTVE)

Tegnap még személyes okokra hivatkozott a lemondáskor, mára kiderült a DNA befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja.
Hirdetés

Gyanúsítottként hallgatta ki szerda reggel az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Cătălin Ioniţát, aki tegnapig a Román Rendőrség főkapitányi tisztségét töltötte be. Lemondáskor személyes okokra hivatkozott, de mint kiderült: hétfőn beidézte a DNA, és mivel nem akart ártani a belügyminisztérium és a rendőrség jó hírének, gyorsan lemondott.

Mielőtt belépett volna a DNA székházába, nem árulta el a sajtónak, hogy mivel gyanúsítják, de azt azért elmondta, hogy  24 éves pályafutása alatt nem követett el törvénytelenséget, még csak erkölcsileg sem vétkezett, ezért elmegy a végsőkig, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

Carmen Dan belügyminiszter kedden azt nyilatkozta, hogy nem vethet semmit Cătălin Ioniţă szemére, tiszteletben tartja személyes döntését. A törvényes előírásoknak megfelelően továbbította a kormányfőnek az új rendőrfőkapitány, Ioan Buda kvesztor kinevezését. A tárcavezető nem kommentálta azt az értesülést, hogy Cătălin Ioniţă ellen eljárás van folyamatban.

A volt főkapitányt sajtóértesülések szerint befolyással való üzérkedéssel gyanúsítja a DNA.

Hirdetés

Cătălin Ioniţát alig fél éve nevezték ki a Román Rendőrség élére, amikor kirobbant a pedofil rendőr botránya, és Carmen Dan – egy Mihai Tudose akkori kormányfővel folytatott csörte után – menesztette Bogdan Despescu akkori rendőrfőnököt.

A DNA szerdai közleményéből kiderült: befolyással való üzérkedés és hamis nyilatkozattétel miatt indítottak bűnvádi eljárást Cătălin Ioniţă ellen. Ioniţă 2009-ben és 2010-ben – amikor a főváros első kerületének rendőrsége keretében működő, gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó szolgálat vezetője volt – egy négyhektáros területért cserében közbenjárt egy birtokba helyezési eljárás lezárásának megsürgetése érdekében.
Miután az ügy másik gyanúsítottja  és további három személy megkapta a több mint 18 hektáros terület feletti tulajdonjogot igazoló iratokat, a teljes területet eladták Cătălin Ioniţának, utóbbi azonban csak 14 hektár telek vételárát fizette ki, négyhektárnyi telket az előzetes megegyezések megfelelően, ingyen engedtek át neki – állítják az ügyészek.
A DNA szerint Ioniţă a szóban forgó terület mindössze 10 százalékát, azaz 1,8 hektár telket tüntetett fel a 2015 és 2018 közötti évekre vonatkozó vagyonbevallásában. 
 

 

Hirdetés