Az indítvány bukott el, nem a Viorica Dăncilă vezette kormány

Ismét bebizonyosodott: a PSD kormányát csak a PSD tudja megbuktatni, az ellenzék nem.
Hirdetés
Túlélte a bizalmi szavazást a Viorica Dăncilă vezette szociálliberális kormány szerdán, miután a jobbközép ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítvány nem kapta meg az elfogadásához szükséges szavazatszámot.
 
A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) törvényhozói által aláírt indítvány 166 támogató és négy ellenszavazatot kapott. A kabinet megbuktatásához 233 támogató voksra lett volna szükség. 
 
A bizalmatlansági indítványban a jobbközép ellenzék a magas infláció, a hitelek drágulása, a magánnyugdíj-rendszer meggyengítése és az igazságügyi reform miatt bírálta a kormányt. Az ellenzék szerint 
 

Viorica Dăncilă alkalmatlan a kormányfői tisztségre, 

és kizárólag Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök utasításait hajtja végre. Parlamenti beszédében a miniszterelnök azt válaszolta: az ellenzék alaptalanul vádaskodik, és elferdíti a valóságot, amikor a bérek és nyugdíjak vásárlóerejének csökkenéséről, vagy a magánnyugdíjak államosításának szándékáról beszél.
 
A PNL szerint az indítvány valódi tétje a kormányt háttérből irányító Dragnea-rezsim megbuktatása lett volna. Az USR az inkompetencia mellett azt rótta fel a kormánynak, hogy nem az országot szolgálja, hanem Liviu Dragnea köztörvényes bűnöző személyes érdekeit.
 

Az RMDSZ nem partner az öncélú hatalmi harcban, 

amely az ellenfelél megbélyegzésén, üres szólamok puffogtatásán és gyűlölködésen alapul – mondta el a vitán Kelemen Hunor szövetségi elnök. 
 
A magyar érdekképviselet az ország következő évtizedeit megtervező, a többség és kisebbség viszonyát is meghatározó érdemi közvitában akar partner lenni – mutatott rá Kelemen Hunor, felszólítva képviselőtársait: ne mutogassanak az RMDSZ-re, mert az RMDSZ támogatása esetén sem lenne elég voks a kormány megbuktatásához. Az RMDSZ nem vett részt a bizalmatlansági szavazáson.
 
 
A bizalmatlansági vita során a parlament előtt több ezer ellenzéki tüntető követelte a Dăncilă-kormány leváltását, de az ellenzéki pártok az ülésteremben is bekiabálásokkal és a tüntetéseken használatos molinókkal próbáltak nyomást gyakorolni a kormányoldalra.
 
A szavazás kezdetekor a tüntetők elindultak, és a parlament elől átvonulnak a kormány székhelye, a Victoria-palota elé.
 
 

Hirdetés