Fotók: Szabó Tünde
A Főtérről jelentjük
szabot
2018. június 25. hétfő, 18:27
Csak az írás, csak a hit, csak a kegyelem, csak Krisztus, egyedül Istené a dicsőség – mindez rézből és fényből Kolozsváron, majd Cambridge-ben.
A kolozsvári Főtért uraló, katolikus Szent Mihály-templommal szemben Archetypes (Archetípusok) néven állítja ki Liviu Mocan kolozsvári szobrász legújabb alkotásait, a reformáció öt solájából, öt alapvetéséből ihletődött, vizuálisan igen cseles szobrát. A szoborcsoportot hétfő délelőtt kezdték felállítani, ekkor akadt meg a szemünk a csillogó réz figurákon, és odamentünk kíváncsiskodni.
 
Liviu Mocan szobrai a Főtéren
 
 
A szobrásznak már évek óta áll köztéri alkotása a Főtéren, az 1989. decemberében meglőtt kolozsváriaknak emléket állító oszlopok a  Demmers teázó előtt. Ugyancsak ő készítette a vallásszabadság emlékművét, amelyet Tordán lelepleztek le idén januárban a vallásszabadság törvényének kihirdetése és a Magyar Unitárius Egyház intézményesülésének 450. évfordulóján.
 
Az Archetípusokat a szobrász Cambridge-ben fogja kiállítani júliustól decemberig, de előtte, mától két hétig Kolozsváron láthatók. Érdemes közelről megnézni őket, a sola gratia ihlette bárányt vagy a sola scriptura könyvét, mert vissza fognak nézni: a könyv sorai, a bárány teste szemekből áll. 
 
Liviu Mocan szobrai a Főtéren
 
 
Liviu Mocan szobrai a Főtéren
 
A transzcendens Világlétra képes szinte eltűnni, ha jó szögből pillantjuk meg, a soli Deo gloriából ihletődött trombitán mindent megtalálunk a mikroszkopikustól a gigantikusig, a kozmosztól a kultúráig. Ugyanilyen kifejező a sola fide, a víz mélye helyett az égbe vetett horgony jelzi a mélyen vallásos ember egyedüli kikötőjét.
 
Mindenképp nézzük meg este is a szoborcsoportot, a szórólap rendkívüli megvilágítást ígér. Ha pedig magát a művészt, Liviu Mocant szeretnénk hallani, amint bemutatja az alkotást, akkor vasárnap este kilenckor ugorjunk el a Főtérre.
 
Ebből a beharangozó videóból kiderül, miért épp Cambridge-nek a Great St Mary's temploma ad helyet a nem mindennapi szoborcsoportnak, amelynek létrehozásában Bogdan Goția építész, Valer Bulat és Radu Pop képzőművészek is segédkeztek.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27104
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?