Fotók: Szabó Tünde
A Főtérről jelentjük
szabot
2018. június 25. hétfő, 18:27
Csak az írás, csak a hit, csak a kegyelem, csak Krisztus, egyedül Istené a dicsőség – mindez rézből és fényből Kolozsváron, majd Cambridge-ben.
A kolozsvári Főtért uraló, katolikus Szent Mihály-templommal szemben Archetypes (Archetípusok) néven állítja ki Liviu Mocan kolozsvári szobrász legújabb alkotásait, a reformáció öt solájából, öt alapvetéséből ihletődött, vizuálisan igen cseles szobrát. A szoborcsoportot hétfő délelőtt kezdték felállítani, ekkor akadt meg a szemünk a csillogó réz figurákon, és odamentünk kíváncsiskodni.
 
Liviu Mocan szobrai a Főtéren
 
 
A szobrásznak már évek óta áll köztéri alkotása a Főtéren, az 1989. decemberében meglőtt kolozsváriaknak emléket állító oszlopok a  Demmers teázó előtt. Ugyancsak ő készítette a vallásszabadság emlékművét, amelyet Tordán lelepleztek le idén januárban a vallásszabadság törvényének kihirdetése és a Magyar Unitárius Egyház intézményesülésének 450. évfordulóján.
 
Az Archetípusokat a szobrász Cambridge-ben fogja kiállítani júliustól decemberig, de előtte, mától két hétig Kolozsváron láthatók. Érdemes közelről megnézni őket, a sola gratia ihlette bárányt vagy a sola scriptura könyvét, mert vissza fognak nézni: a könyv sorai, a bárány teste szemekből áll. 
 
Liviu Mocan szobrai a Főtéren
 
 
Liviu Mocan szobrai a Főtéren
 
A transzcendens Világlétra képes szinte eltűnni, ha jó szögből pillantjuk meg, a soli Deo gloriából ihletődött trombitán mindent megtalálunk a mikroszkopikustól a gigantikusig, a kozmosztól a kultúráig. Ugyanilyen kifejező a sola fide, a víz mélye helyett az égbe vetett horgony jelzi a mélyen vallásos ember egyedüli kikötőjét.
 
Mindenképp nézzük meg este is a szoborcsoportot, a szórólap rendkívüli megvilágítást ígér. Ha pedig magát a művészt, Liviu Mocant szeretnénk hallani, amint bemutatja az alkotást, akkor vasárnap este kilenckor ugorjunk el a Főtérre.
 
Ebből a beharangozó videóból kiderül, miért épp Cambridge-nek a Great St Mary's temploma ad helyet a nem mindennapi szoborcsoportnak, amelynek létrehozásában Bogdan Goția építész, Valer Bulat és Radu Pop képzőművészek is segédkeztek.
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27104
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
Iordache beintett a teljes ellenzéknek és az Európai Uniónak. Aztán letagadta a fakjúzást.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.