Fotó forrása: Fehér megyei ISU
Az időjárásról jelentjük
Timi
2018. június 23. szombat, 12:47
Utakat, magánházak udvarait, magasfeszültségű hálózatokat, vezetékeket vert el az eső.

A hétvégével együtt megérkezett a hét közepén beígért rossz idő és a a nyárhoz képest alacsony hőmérsékelt. A heves esőzések több megyében is károkat okoztak. Az ország 14 megyéjében és a fővárosban, összesen 28 településen okozott károkat a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső. 439 lakást és 455 udvart öntött el az ár, közölte az országos katasztrófavédelem. Jelenleg több mint száz katonai tűzoltó dolgozik a víz kiszivattyúzásán a lakásokból és udvarokból. 

 

Fehér megyében:

 • több mint 400 házat, melléképületet, hét hidat és pallót, több kilométernyi utat, negyven személygépkocsit tett tönkre a péntek esti heves esőzés.
 • 35-40 liter csapadék esett négyzetméterenként, ezt erős szél és helyenként jégeső kísérte, így jelentősen felduzzadtak a folyóvizek, Gyulafehérváron, Balázsfalván és Szászsebesen a csatornahálózat elvezető képességét meghaladta a lezúduló vízmennyiség, Magyarigenben és Boroskrakkón gazdaságok kerültek víz alá.
 • A CJSU jelentése szerint Boroskrakkó (Cricău) szenvedte meg leginkább az időjárást, itt 200 házat és melléképületet öntött el az ár, nyolc személyt ki kellett menekíteni, két kilométeres szakaszon tönkrement az út, 20 személygépkocsi megrongálódott.
 • A Magyarigen (Ighiu) községhez tartozó Borosbocsárdon (Bucerdea Vinoasă) 150 házat és melléképületet, öt hidat és pallót tett tönkre az ár, két személyt ki kellett menekíteni, húsz autó itt is megrongálódott.
 • Gyulafehérváron tíz házat és udvart, Balázsfalván 12 házat és melléképületet, Szászsebesen kilenc lakást öntött el a víz. Az áramszolgáltatást több helyen meg kellett szakítani az áradások miatt, szombat reggel még 1 270 háztartásban nem volt áram a megyében. A katasztrófavédelmisek jelenleg is dolgoznak a károk elhárításán.
 • Összehívták a megyei sürgősségi bizottságot, amelynek elsődleges feladata a lakosság ivóvízzel való ellátása az áradás által sújtott területeken. 

Maros megyében:

 • 18 településen közel 4 000 felhasználó maradt áram nélkül,
 • Marosvásárhelyen utcákat, parkolókat árasztott el a víz,
 • Segesváron egy kidőlő fa elszakította a Segesvár–Erzsébetváros közötti vezetéket, 39 transzformátor-állomásnál szűnt meg az áramellátás, közvetve pedig 1 684 felhasználó volt érintett,
 • Gyulakuta és Zsákod között is megsérült egy vezeték, 969 felhasználó volt érintett,
 • de Szászrégen és Gernyeszeg között is tönkrementek a huzalok, így Petele és Körtvélyfája településeken 1 264 felhasználó maradt elektromos áram nélkül.

   

Hargita megyében:

 • húsz háztartást öntött el péntek este a víz a Gyimesközéplok községhez tartozó Borospatakán;
 • 5 800 felhasználó maradt áramellátás nélkül, miután három magasfeszültségű hálózat és 63 transzformátor-állomás is tönkrement (az érintett települések: Gyergyótölgyes, Gyergyóholló, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Székelyudvarhely, Felsőboldogfalva, Székelyderzs, Kányád és Homoródszentmárton);
 • öt pincét is elöntött a víz;
 • továbbá öt fapallót és egy betonhidat is megrongált az áradás.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27081
Európai pénzekből fedezik, a munkálatok két évig tartanak majd.
Az előző vadászrepülő-biznisz is jól sült el mindkét fél számára.
Az olasz főváros cigánytelepeinek a felszámolásához kért segítséget Virginia Raggi.
Állítólag folytatja az illegálisan kitermelt faanyag felvásárlását az osztrák cég.
A párizsi és más nyugati diáklázadások és a Marx-évforduló árnyékában alig esett szó a „prágai tavaszról”. És ez nem véletlen.
A romániai és bulgáriai adó újraindítása azt jelenti, hogy e két kelet-európai államot továbbra is „segíteni kell a demokratizálásban”.
Megütötte a főnyereményt a hatos lottón, ami több mint kétmillió euróval teszi gazdagabbá.
Lefagytak a határátkelőnél, amikor meglátták a gépkocsi rendszámtábláját.
Bár minden évben elmossa az eső, állja a sarat. A bonchidai Bánffy-birtokon dübörgő megafesztiválra minden rendezvényszervezőt elküldenénk: tanulni.
Elvándorlás, jogfosztások, atrocitások – ezekkel a gondokkal kell szembenézniük a kárpátaljai magyaroknak. De nem akarják feladni a szülőföldön való boldogulás lehetőségét: mint mondják, találékonyak a kiskapuk megkeresésében.
Gyengült a FCSB, erősödött a CFR, megint fél csapatát lecserélte a Sepsi OSK. Kezdődik a Liga 1 2018–2019-es idénye.
Nem ártana a valóságot is észrevenni a nagy nemzeti melldöngetés közepette.
Attól függ, mit értünk sokszínűség alatt: Franciaország fociválogatottja bizonyos szempontból nagyon is egységes.
Eltekintve azoktól a kompromisszumoktól, amelyek (talán) elkerülhetetlenek abban a balkáni közegben, melyben tevékenykednie kellett, Kövesi a rendelkezésére álló eszközökkel ért el eredményeket.