Fotó forrása: Fehér megyei ISU
Az időjárásról jelentjük
Timi
2018. június 23. szombat, 12:47
Utakat, magánházak udvarait, magasfeszültségű hálózatokat, vezetékeket vert el az eső.

A hétvégével együtt megérkezett a hét közepén beígért rossz idő és a a nyárhoz képest alacsony hőmérsékelt. A heves esőzések több megyében is károkat okoztak. Az ország 14 megyéjében és a fővárosban, összesen 28 településen okozott károkat a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű eső. 439 lakást és 455 udvart öntött el az ár, közölte az országos katasztrófavédelem. Jelenleg több mint száz katonai tűzoltó dolgozik a víz kiszivattyúzásán a lakásokból és udvarokból. 

 

Fehér megyében:

 • több mint 400 házat, melléképületet, hét hidat és pallót, több kilométernyi utat, negyven személygépkocsit tett tönkre a péntek esti heves esőzés.
 • 35-40 liter csapadék esett négyzetméterenként, ezt erős szél és helyenként jégeső kísérte, így jelentősen felduzzadtak a folyóvizek, Gyulafehérváron, Balázsfalván és Szászsebesen a csatornahálózat elvezető képességét meghaladta a lezúduló vízmennyiség, Magyarigenben és Boroskrakkón gazdaságok kerültek víz alá.
 • A CJSU jelentése szerint Boroskrakkó (Cricău) szenvedte meg leginkább az időjárást, itt 200 házat és melléképületet öntött el az ár, nyolc személyt ki kellett menekíteni, két kilométeres szakaszon tönkrement az út, 20 személygépkocsi megrongálódott.
 • A Magyarigen (Ighiu) községhez tartozó Borosbocsárdon (Bucerdea Vinoasă) 150 házat és melléképületet, öt hidat és pallót tett tönkre az ár, két személyt ki kellett menekíteni, húsz autó itt is megrongálódott.
 • Gyulafehérváron tíz házat és udvart, Balázsfalván 12 házat és melléképületet, Szászsebesen kilenc lakást öntött el a víz. Az áramszolgáltatást több helyen meg kellett szakítani az áradások miatt, szombat reggel még 1 270 háztartásban nem volt áram a megyében. A katasztrófavédelmisek jelenleg is dolgoznak a károk elhárításán.
 • Összehívták a megyei sürgősségi bizottságot, amelynek elsődleges feladata a lakosság ivóvízzel való ellátása az áradás által sújtott területeken. 

Maros megyében:

 • 18 településen közel 4 000 felhasználó maradt áram nélkül,
 • Marosvásárhelyen utcákat, parkolókat árasztott el a víz,
 • Segesváron egy kidőlő fa elszakította a Segesvár–Erzsébetváros közötti vezetéket, 39 transzformátor-állomásnál szűnt meg az áramellátás, közvetve pedig 1 684 felhasználó volt érintett,
 • Gyulakuta és Zsákod között is megsérült egy vezeték, 969 felhasználó volt érintett,
 • de Szászrégen és Gernyeszeg között is tönkrementek a huzalok, így Petele és Körtvélyfája településeken 1 264 felhasználó maradt elektromos áram nélkül.

   

Hargita megyében:

 • húsz háztartást öntött el péntek este a víz a Gyimesközéplok községhez tartozó Borospatakán;
 • 5 800 felhasználó maradt áramellátás nélkül, miután három magasfeszültségű hálózat és 63 transzformátor-állomás is tönkrement (az érintett települések: Gyergyótölgyes, Gyergyóholló, Csíkszentdomokos, Csíkszenttamás, Székelyudvarhely, Felsőboldogfalva, Székelyderzs, Kányád és Homoródszentmárton);
 • öt pincét is elöntött a víz;
 • továbbá öt fapallót és egy betonhidat is megrongált az áradás.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27081
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.