Fotó: Szabó Tünde
Nemes cél
Timi
2018. június 22. péntek, 17:54
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.

Hamarosan megkezdődhet a válaszúti Bánffy-kastély felújítása, miután kihirdették a nyertes tervezőcéget, és a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Alin Tișe elrendelte a műszaki tervtanulmány elkészítését. A két pályázó közül az EKTRA STUDIO – K&K STUDIO DE PROIECTARE – ARH. SERVICE GUTTMANN&COMP konzorcium került ki győztesként, mely áfa nélkül

710 ezer lejért vállalta a tervek elkészítését és a szakmai felügyeletet.

A pályázatok elbírálásakor az ár-minőség arány mellett a megyei önkormányzat a szakszerű technológiák alkalmazását és a cégcsoport szakértőinek tapasztalatát is figyelembe vette – tájékoztat a közlemény.
 

A közeljövőben az elkészülő tervek alapján meghatározzák a kivitelezés körülményeit, illetve az akciótervet. Alin Tișe azt nyilatkozta, hogy szeretnék mihamarabb megkezdeni a kastély felújítását, hogy minél előbb a Kolozs megyei turizmus körforgásának részévé válhasson. A felújítási munkálatokkal elviekben 42 hónap alatt kell elvégezni.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 19 millió lejjel támogatja a válaszúti Bánffy-kastély felújítását, míg a megyei tanács önrésze a 390.520 lej, azaz a teljes összeg 2 százaléka. Korábban közölték: a Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.

Válaszúton már a 18. század második felében állt a Bánffy család udvarháza, de az 1848-as forradalomban nagyon megrongálódott és a 19. század második felében nyerte el a mai formáját. Az épület legnagyobb értékét

a viszonylag épen megőrzött belső burkolatok képezik.

A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz jellegű burkolat borítja. Az ebédlőben a fafaragványok mellett a berendezési tárgyak nagy része is fennmaradt. A terem fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, melynek a két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait ábrázoló domborművek láthatók.

A válaszúti Bánffy-kastély Kolozsvártól 26 kilométerre található. A kommunizmus idején államosított épületben 2007-ig kisegítő iskola működött, azóta nincs használatban. A Bánffy család bárói ágához tartozó utolsó tulajdonosai örökösök nélkül haltak meg, így a kastélyt a rendszerváltozás után senki nem igényelte vissza.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27074
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.