Fotó: Szabó Tünde
Nemes cél
Timi
2018. június 22. péntek, 17:54
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.

Hamarosan megkezdődhet a válaszúti Bánffy-kastély felújítása, miután kihirdették a nyertes tervezőcéget, és a Kolozs Megyei Tanács elnöke, Alin Tișe elrendelte a műszaki tervtanulmány elkészítését. A két pályázó közül az EKTRA STUDIO – K&K STUDIO DE PROIECTARE – ARH. SERVICE GUTTMANN&COMP konzorcium került ki győztesként, mely áfa nélkül

710 ezer lejért vállalta a tervek elkészítését és a szakmai felügyeletet.

A pályázatok elbírálásakor az ár-minőség arány mellett a megyei önkormányzat a szakszerű technológiák alkalmazását és a cégcsoport szakértőinek tapasztalatát is figyelembe vette – tájékoztat a közlemény.
 

A közeljövőben az elkészülő tervek alapján meghatározzák a kivitelezés körülményeit, illetve az akciótervet. Alin Tișe azt nyilatkozta, hogy szeretnék mihamarabb megkezdeni a kastély felújítását, hogy minél előbb a Kolozs megyei turizmus körforgásának részévé válhasson. A felújítási munkálatokkal elviekben 42 hónap alatt kell elvégezni.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 19 millió lejjel támogatja a válaszúti Bánffy-kastély felújítását, míg a megyei tanács önrésze a 390.520 lej, azaz a teljes összeg 2 százaléka. Korábban közölték: a Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.

Válaszúton már a 18. század második felében állt a Bánffy család udvarháza, de az 1848-as forradalomban nagyon megrongálódott és a 19. század második felében nyerte el a mai formáját. Az épület legnagyobb értékét

a viszonylag épen megőrzött belső burkolatok képezik.

A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz jellegű burkolat borítja. Az ebédlőben a fafaragványok mellett a berendezési tárgyak nagy része is fennmaradt. A terem fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, melynek a két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait ábrázoló domborművek láthatók.

A válaszúti Bánffy-kastély Kolozsvártól 26 kilométerre található. A kommunizmus idején államosított épületben 2007-ig kisegítő iskola működött, azóta nincs használatban. A Bánffy család bárói ágához tartozó utolsó tulajdonosai örökösök nélkül haltak meg, így a kastélyt a rendszerváltozás után senki nem igényelte vissza.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27074
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Egy román származású holland írónő ásta elő egy névtelen levél nyomán. Mégsem égették el a zsákmányt?
Az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökének gyászszertartását a Farkas utcai református templomban tartották.
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A vallásügyi államtitkárság adataiból kiderül, az elmúlt harminc évben mennyi közpénz ment az egyházaknak. Sok.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.