Hibajavítás

Felületesen kezeltük a román külügyminisztérium reakcióját Semjén Zsolt június 4-i kijelentéseivel kapcsolatban.
Hirdetés

Június 19-én, kedden Semjén Zsolt Trianonnal kapcsolatos kijelentésein rugózik a román sajtó címmel portálunkon megjelent egy cikk, amelybe a szerkesztő figyelmetlensége, felületes és pontatlan fordítása, illetve az eredeti szöveg alapos áttanulmányozásának elmulasztása miatt több hiba is becsúszott.

Az Adevărul portálról szemlézett cikk eredetileg a Historia honlapján jelent meg, ahol közölték a román külügyinisztérium élesen bíráló álláspontját Semjén Zsolt június 4-én elhangzott kifejelentéseivel kapcsolatban. A Főtér ügyeletes szerkesztője csak az Adevărul-ról szemlézett cikk kiragadott részleteire alapozva állította azt, hogy a román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, ami nem felel meg a valóságnak.

A lap Teodor Meleșcanu külügyminiszter korábbi – még Semjén Zsolt nyilatkozata előtti – kijelentéseit idézte, amelyekben a román külügyminiszter valóban a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást, ez okozta a félreértést. A román külügyminisztérium teljes reakcióját az alábbiakban betűhíven közöljük.

Biztosítjuk olvasóinkat és a Historia cikkének szerzőjét, hogy nem szándékos félretájékoztatás történt, és a jövőben nagyobb körültekintéssel járunk el, ugyanakkor elnézést kérünk a kellemetlenségért.

A bukaresti külügyminisztérium válasza a Historia megkeresésére:

A Külügyminisztérium továbbra is elkötelezett az iránt, hogy megszilárdítsa a román–magyar viszonyt az együttműködés a kölcsönös tisztelet és bizalom jegyében, a két állam polgárainak közvetlen érdekeit szolgálva, etnikai származásukra való tekintet nélkül, ugyanakkor arra kéri a magyar állami vezetőket, hogy ugyanilyen szellemben folytassák a kétoldalú párbeszédet.

Románia e logika mentén alakítja külpolitikáját Magyarország viszonylatában és meggyőződése, hogy a román–magyar kapcsolatok továbbra is a Politikai alapszerződés és Román–magyar stratégiai partnerségi nyilatkozat politikai és jogi pillérei mentén, a két ország euroatlanti térséghez tartozására alapozva alakulnak.

A Külügyminisztérium határozottan elítéli Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnökének legutóbbi nyilvános kijelentéseit, amelyek a történelem súlyos nem ismerését és a nemzetközi jog elveinek figyelmen kívül hagyását bizonyítják, ugyanakkor arroganciát, valamint a román nép és történelme iránti tisztelet hiányát tükrözik.

Hirdetés

A Külügyminisztérium reményének ad hangot, hogy ezek a nyilatkozatok nem a budapesti vezetés hivatalos álláspontját tükrözik és tisztázást vár e tekintetben.

A Külügyminisztérium emlékezteti a magyar vezetést, hogy a hivatalos minőségben tett kijelentésekben mérsékletet, tiszteletet és felelősséget kell tanúsítani.

A Külügyminisztérium elutasítja Semjén miniszterelnök-helyettes nyilvánosság előtt tett hamis és felelőtlen kijelentéseit, különösen az általa Románia külpolitikai irányaival kapcsolatban mondottakat és ismételten leszögezi, hogy Románia felelősen kezeli külpolitikáját a történelem vállalására alapozva, valamint arra, hogy teljes mértékben tiszteletben tartsa a nemzetközi jogot és annak alapelveit, köztük az államok szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartását, a más államok belügyeibe való be nem avatkozás elvét, a jó szomszédság elvét.

A Külügyminisztérium határozottan visszautasít minden olyan kísérletet, amely megkérdőjelezi a román nemzet képviselőinek legitim és bátor lépéseit, amelyek elvezettek az Egységes Románia 1918-as létrejöttéhez, azon 14 pont alapján, amelyet Woodrow Willson (sic!) elnök ismertetett az Amerikai Egyesült Államok szenátusának és képviselőházának 1918. január 8-i együttes ülésén. Egyébként a független magyar állam is ugyanazon wilsoni elvek alkalmazása nyomán született.

Az ilyen jellegű provokációk annál is inkább sajnálatosak, hogy 2018-at, a Nagy Egyesülés Centenáriumának évét Románia az egység, a tolerancia és összes állampolgárának kölcsönös tisztelete jegyében kívánja ünnepelni, nemzetségre való tekintet nélkül.

Hirdetés