hé, te elítélt alak!
Szerző: Sabin Gherman
2018. június 20. szerda, 10:45
Sabin Gherman felmossa a padlót Liviu Dragneával.

Te bukott diák, te elítélt alak:

A – gyanítom, enyhén szeszgőzös – fenyegetőzéseidből úgy vélem, hogy az EU neked már nem tetszik; azt mondtad, hogy a párhuzamos államot finanszírozta, azt, amelyiknek te vitted a disznókóstolóval teli diplomatatáskát, amelyiktől azt remélted, hogy megment a bírósági bajaidtól. Kínlódásaidban egy adott pillanatban még szimpatikusnak is tűntél, mindenféle rágcsálókra mutogattál ujjal – egy kicsit összeszorított ajkakkal, rossz fogakkal; mint egy patkány? (Az eredeti cím – „UE, Dragnea” lefordíthatatlan szóvicc, melyben az UE eredetileg az Európai Uniót jelenti, de ebben a szövegkörnyezetben az orális szexre az argóban utaló „muie” szóra hajaz – a szerk.).

Azt is láttam, ahogy a körülötted lévő banda a maga aljasságában csúfot űzött abból az egyszerű dobrudzsai lányból, Halepnak hívják;

belevittétek az aljasság, a faragatlanság és az undorító hazugság spiráljába

– hé, te bukott diák, nem Simonát pfujolták, hanem a te kocádat (utalás arra, hogy Gabriela Firea bukaresti főpolgármester Simona Halep párizsi teniszsikerét akarta meglovagolni – a szerk.). A világ összes újságírója látta, csak ti hajtogattatok egy ideig mást, akik hozzá vagytok szokva, hogy fehérnek mondjátok a feketét. Az már senkit sem hat meg, hogy kirúgtad azt a szerencsétlent (a PSD Facebook-kommunikációjáért felelős vezetőjét, aki egy álhírrel azt a benyomást akarta kelteni, hogy míg a PSD támogatói megtapsolták a teniszezőt, az ellenzékiek kifütyülték – a szerk.); ugyancsak ő dobta be azt is, hogy a Colectivet Soros gyújtotta fel?: „ugyanez az alak állt annak a mocsokságnak a közösségi hálózatokon történő intenzív terjesztése mögött, mely szerint állítólag Soros okozta a tüzet a Colectivnél. A manipuláció az RTV-től indult el”, állítja Răzvan Chiruţă, a Newsweek romániai kiadásának főszerkesztője.

Láttalak még a személyes, ideológiai cigányvajdai mítingeden is; hé, micsoda beszédet nyomtál le, mintha a #rezist-től érkeztél volna… Azok ott a téren, akik közül egyeseket az erőszak, másokat a félelem, vagy a seggnyalás vitt oda, értetlenül néztek téged, nem sok hiányzott, hogy azt üvöltsed, muszáj a korruptaknak börtönbe kerülni. Ott volt melletted az is, aki temetőkben vette át a megvesztegetést (Darius Vâlcov, volt pénzügyminiszterről, jelenlegi kormányfői tanácsadóról van szó – a szerk.), meg az is, akit a Kelet fényei varázsoltak el – mindnyájatokat megdicsért a Szputnyik,

nagy celebek vagytok most Moszkvában.

Azt is olvastam, hogy miután a különleges nyugdíjak esetében már túlteljesítetted a tervet, most arról nyomtál be törvényt, hogy a nép ügyvédje, néhány akadémikus és mindenféle más alakok házat kapjanak az államtól és az állam fizesse nekik még a meleg vizet, a gázt és az áramot is – megkérdezted a néptől, hogy van neki Ügyvédje, vagy sem? Azok az akadémikusok, akik azzal ijesztgetnek minket, hogy jönnek a magyarok és elviszik a szegénységünket, amibe ti vetettetek minket, megkérdezték valaha, eldünnyögték valaha, hogy miért nincs 6 százalék a GDP-ből oktatásra, ahogy az a törvényben le van írva? Az autópályákról kérdezgettek benneteket? Amikor a rendőrségetek petrezselymet és csalánt áruló néniket bírságolgattak a piacokon, megrángatták az ingujjatokat? Mert azért kezüket-lábukat törték, hogy megmentsék Pontát a plágiumvádtól.

Mit gondolsz, Dragnea, mi lesz majd Erdélyben, ha te nem akarsz majd több EU-t? A Bánságban? Bukovinában? Mert az itteniekben már kezd felmerülni a kérdés: vajon hány autópályánk lenne ma, ha a Habsburgokkal maradtunk volna, hány iskolánk, kórházunk, öntözőművünk? Mert az emberek látják, hogy odaát kígyóznak az utak, a gazdaság pedig hasít, nem mint itt, ahol ti, magunkfajta románok maradtatok a hatalomban. Talán Moldvában is felmerül a kérdés, hogy miként lehet az, hogy mióta Bukarest talpa alá került, felzabálja őt a szegénység. Mert nem ilyen volt azelőtt, hogy lekezelt volna veletek – volt kultúrája, volt mezőgazdasága, voltak működő intézményei –, csak nem figyeltek oda, magával ragadta őket a testvéri lelkesedés és azóta egyik átverésetekből a másikba esnek.

Te bukott diák, te elítélt,

mi majd boldogulunk valahogy és megszabadulunk tőled, meg a románul rosszul beszél bandádtól. Az igazságszolgáltatás is majd hogy, hogy nem, visszateszi majd azt a kendőt a szemére és megítél majd téged; a tekintetünket pedig majd Moszkváról Brüsszel, meg Párizs, meg Bécs felé fogjuk fordítani és egy egész ország fogja skandálni: UE, Dragnea! UE!
Sabin Gherman

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27043
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.