Sfântul Ladislau marad a Szent László utca neve Nagyváradon

Ilie Bolojan polgármester elutasította az RMDSZ beadványát a városalapító magyar király nevének (vissza)magyarosításáról.
Hirdetés

Elutasította Ilie Bolojan nagyváradi polgármester, hogy Sfântul Ladislau helyett Szent László legyen a városalapítóról elnevezett utca, a magyar király eredeti neve és a magyar helyesírás szerint feltüntetve – tájékoztat az RMDSZ Bihar megyei szervezetének sajtószolgálata.  A beadványt Pető Dalma RMDSZ-es tanácstag nyújtotta be a polgármesteri hivatalhoz arra hivatkozva: ahogyan nemrég a Vágó Iosif utcából Vágó József utca lett, úgy

a Sfântul Ladislau utcát is írják át Szent Lászlóra.

Bár a szöveg azonos volt  az előző beadványéval, elutasító válasz érkezett Ilie Bolojan polgármestertől és Adriana Lipoveanu főépítésztől. Az indok egy olyan korábbi kezdeményezés leszavazása volt, mely  a történelmi belvárosi utcák magyar elnevezéseire vonatkozott. De nem csak az utcáról van szó, hanem Sfântul Ladislau-hídról is, melyen szintén csak románul szerepel a városalapító, de a Sebes-Körös folyó neve is.  A nagyváradi RMDSZ beadványban kérte a hidak elnevezéseinek feltüntetését magyarul is, az Ilie Bolojan vezette önkormányzat ezt is elutasította – emlékeztet az RMDSZ bihari szervezete.

A közleményben megszólaló Pető Dalma helyi tanácsos és Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke is a nagyváradi magyarság kisebbségi jogainak korlátozásával vádolja Ilie Bolojan polgármestert és a helyi PNL-frakciót.  Szabó Ödön szerint ma is egyértelmű a magyarellenes hozzáállás a nagyváradi városházán, függetlenül attól, hogy ennek vezetői mit mondanak és

miképpen próbálják legitimálni magukat más magyar szervezetek kirakatba helyezésével.

A politikus itt nyilvánvalóan az Erdélyi Magyar Néppártra utalt, mellyel Ilie Bolojan polgármester az utóbbi időszakban szorosabb viszonyt ápol.

Hirdetés

Szabó Ödön így folytatja: „A sors iróniája, hacsak nem szándékos, hogy pontosan a Szent László Napok alatt küldte el a Szent László név magyar kiírását tiltó határozatát, döntését Bolojan polgármester. Érthetetlen , hogy ezen tények után is egyesek hogyan fényezhetik a polgármester magyarbarátságát. (…) Magyar ügyekben nincs miért dicsérni, fényezni a polgármestert. Aki mégis teszi, szolgaságból vagy vakságból teheti.”

A PNL és az RMDSZ helyi és megyei szervezetei között régóta nincs egyetértés. A megyei tanács munkája gyakorlatilag hónapokig ellehetetlenedett a tanácsosok konfliktusa miatt, mely odáig fajult, hogy nem tudták elfogadni  az idei költségvetést, így pénz hiányában az alkalmazottak fizetését sem tudták egészében kifizetni. A helyi tanácsban az RMDSZ a legutóbbi helyhatósági választás után elveszítette korábbi súlyát, így hosszú idők után nincs magyar alpogármestere Nagyváradnak. 

 

Hirdetés